Astru – a letargia aszimmetriája

My Soul Is Sorrowful Even Unto Death címmel jelent meg Astru experimental post-black/doom projektjének újabb darabja, amelyen alkotónk kedvenc írói, költői egy-egy művét zenésítette meg az ő elképzelései mizantróp víziói szerint. Elmondása szerint ez egy “irodalmár album“, amit saját szavaival így foglal össze:

Az Astru albumok státusz-szimbólumokként is felfoghatók, bár egyáltalán nem ilyen céllal készültek. Az új album tisztelgés, ami egyértelműen kifejezi azt, ami a nagyságot az egyszerű jelentéktelenségtől elválasztja. Vannak, akik felvették az öntudatos pózt és azonosultak azzal. Akik naprakész félműveltségükkel egyfajta trónt emeltek önmaguknak. Akik nem tudják megérteni, miért nem tudnak hatni bizonyos személyekre fölényeskedésükkel, önteltségükkel. Ez az album nem hozzájuk és nem nekik szól, fejet kellene hajtaniuk, nem belekötniük aszimmetriájába, esendőségeibe. Ez az album azokhoz szól, akik érzik az erejét, a letargiát. Azokhoz, akik érzik a lángjait és a hegeket, amiket hurcol magán.”

As I Lay Dying – Shaped By Fire – klippremier

Hat év után új nagylemezzel tér vissza modern metalcore-ban utazó As I Lay Dying. Shaped By Fire címet viselő lemezük szeptember 20-án jelenik meg, amiről máris itt van címadó daluk hivatalos videója.

Mint köztudott, a banda még 2013-ban rövid pihenőt tartott, miután Tim Lambesis énekest letartóztatták, mert bérgyilkost készült felfogadni az akkori felesége ellen. A frontember közel három évet töltött rács mögött, majd tavaly állt össze újra a zenekarral, akikkel ezután kezdtek el dolgozni az új lemezen, amit október 7-én a Barba Negrában, a Chelsea Grin, az Unearth és a Fit for a King társaságában nálunk is bemutanak.

Netherbird – Saturnine Ancestry – dalpremier

Október 27-én Into The Vast Uncharted címmel jelenik meg a svéd melodic black/death metalos Netherbird új nagylemeze, mely az Amon Amarth egykori dobosa, Fredrik Andersson vendégeskedésével készült el. A lemezről elsőként a sötét hangulatú Saturnine Ancestry dala hallgatható meg.

Rém – busójárás black metalban

Poklade címmel jelent meg a Mr.N által működtetett egyszemélyes black metal projekt a Rém első anyaga, melynek témája a busójárás egy-egy fontos elemét mutatják be. A Sötét malaszt a telet, a Hamu és liszt a busókat, a Telet úsztat a koporsóúsztatást, a Hevít pedig a tüzet és a máglyagyújtást.

A bemutatkozó EP tematikája már évekkel ezelőtt, életem első busójárása kapcsán megfogalmazódott bennem, amikor volt szerencsém Mohácson járni és belekóstolni ebbe az elképesztően látványos és magával ragadó ősi tradícióba, amely méltán képezi részét a világ kulturális szellemi örökségének.

Pillärs / Wallcreeper – közös split-lemez

Közös split-lemezt adott az Ohio-i dark hardcore éra két prominens képviselője a Pillärs és a Wallcreeper.

Ha a zenénkre és erre a split-lemezre gondolunk, már az elejétől fogva tudtuk, hogy olyan split-t akartunk csinálni, amely mind a két zenekarhoz közele van. És igazából a készítése közben jöttünk rá, hogy még mindig ugyanazon az úton járunk.

Nightfell – gyász terápia

Szeptember 13-án, pénteken jelenik meg a mély depresszióba úszó atmoszférikus death/black metalt játszó Nightfell harmadik lemeze A Sanity Deranged címmel. A lemez a duó tagjai Todd Burdette és Tim Call egyfajta önéletrajzi kísérlete, melyben a számukra szeretett Hőseik elvesztését, tragédiáját és a hozzá kapcsolódó gyászt dolgozzák fel terápiás szinten.  A lemezről újabb előzetesként No Life Leaves Here daluk ismerhető meg.

Horseburner – sodró riff-viharok

The Thief címmel jelent meg a stoner metal eposzokat játszó Horseburner második nagylemeze, melyről a sodró riff-viharokkal ellátott The Fisherman’s Vow daluk kapott egy remek videót. A teljes album kiadójuk, a Ripple Music bandcamp oldalán érhető el.

Shaped In Dreams – egy különleges metal projekt

A Shaped In Dreams egy art death metal projekt melyet a szlovák származású multi-instrumentalista zenész Martin Matiasovic működtet. Projektje egyfajta zenei kohó, melyben a metal és a rock zenek számtalan műfaján kívül a jazz és a gitár centrikus klasszikus zene hatásai olvadnak egybe. Első albuma Echoes of Eldren Deeds címmel ez év novemberében várható és olyan vendégzenészek közreműködésével készült el, mint a Black Crown Initiate, az Obscura, az Obscurityés az Alkaloid egyes tagjai.  Íme a lemez hivatalos előzetese.

Az Echoes of Eldren Deeds album felállása az alábbi:

Martin Matiasovic: producer, ritmus / szóló és akusztikus gitár, francia kürt, dalszerzés és komponálás
James Dorton: ének, dalszerzés (Black Crown Initiate, Replacire)
Linus Klausenitzer: fretless bass, komponálás (Obscura, Alkaloid, Noneuclid)
Marc Dzierzon: dobok, komponálás (Obscurity, Centaurus-A, ex-Almanac, ex-Dew Scented)
Matthias Preisinger: akusztikus piano, vonós hangszerek (német zeneszerző, multi-instrumentalista, session zenész)
Mikołaj Suchanek: elektromos piano, improvizációk (jazz-zongorista)
Harmonia Nova: fúvós hangszerek (woodwind-kvintett)
Christina Rotondo: ének (session-énekes)
Tom Fountainhead Geldschläger – keverés, master, dalszerzés, komponálás, társ-produceri munkák (ex-Obscura, Amogh Symphony, Pitts-Minnemann Project)

Une Misère – sötét hangulatú zord hardcore

Sermon címmel november elsején jelenik meg az izlandi hardcore metalos Une Misère első lemeze. A banda 2016-ban alakult különböző hardcore bandákból egyesítve erejüket, Izland sötét és zord hangulata által megihletve.

Az alábbiakban Damages című számuk hivatalos videoklipje, valamint a korábban már bemutatott címadó daluk videója nézhető meg.

A Damages című szám az emberi “töréspontjáról” szól. Arról az állapotról, amikor nagyon mélyen vagy, és majdnem szétesel. A Damages szembenéz azzal a ténnyel, hogy a mentális betegségeket képtelenség meggyógyítani. Habár az egyén állapota némileg javul, teljes mértékben sosem leszünk képesek megszabadulni ettől. Depresszió, szorongás, függőség és így tovább. Ezek örökre veled lesznek. Az árnyak mindig követni fognak… egészen a sírig.

Transport League – metalvillákat az égbe

Szeptember elején adja ki nyolcadik albumát a 2013-ban újjáalakult svéd heavy rocker Transport League. Új lemezük A Million Volt Scream címet kapta és máris itt van róla három vadonatúj daluk, a Monster Human, a 1200 Goddamned és a Dawn Of Lucifer hivatalos klipje.

Az új lemez rendkívül ütősre sikeredett! Vérbeli és tipikus Transport League anyag lett. Ezúttal még kiválóbb formában voltunk, mint valaha! Hamarosan találkozunk. Metalvillákat fel az égbe!” – mondta röviden az agyagról Tony Jelencovich gitáros/énekes.

augusztus 23.,
augusztus 23.,
augusztus 29.,