In Flames – Újra ég a láng

Személy szerint egy örökre elveszett bandának gondoltam a svéd melodic death metal egyik úttörőjét az 1990 óta létező In Flames-t. Legalább 15 éve olyan lemezekkel bombáztak, amik hát fogalmazzunk úgy eléggé hidegen hagytak. Most a 14-ik albumhoz közeledve újra felcsillant a remény, hogy egy legalább jó albummal örvendeztetik meg azokat, akik az eredeti stílusukat csipázták jobban. Ezt a kis monológomat az új lemezelőzetes, a The Great Deceiver csak megerősíti. A banda állítása szerint a frusztráció és a megvezetés szülte ezt a dalt. A “hajlítgasd addig az igazságot, amíg bele nem illik a te nézőpontodba” elve szintén hatással volt a szövegre. Továbbá az internetnek hála olyan könnyű egymással kommunikálni, mint azelőtt sohasem, mégis emberemlékezet óta nem voltunk ilyen távol embertársainktól, a szó minden értelmében. Szöveges videó is érkezett az előzeteshez, úgyhogy hajrá:

Graceless – A tulipán az új temetői virág

Kifejezetten aktív a holland death/doom tradícióit továbbvivő Graceless. 2016-ban alakultak, ennek a ellenére már két albummal is megörvendeztették a stílus kedvelőit. Ráadásul úgy tűnik nem is fognak leállni egyhamar, szeptember 30-án jönnek a további kriptahimnuszok a Chants From Purgatory személyében. A Raw Skull Recordz gondozásában fog napvilágot látni a föld mélyéről, addig is hallgassuk meg a lemezelőzetest, ami a Giants névre hallgat.

Autopsy – Skin By Skin – klippremier

Morbidity Triumphant címmel szeptember 30-án érkezik az old-school death metal veterán Autopsy új lemeze, amiről elsőként a Skin By Skin szöveges videója nézhető meg.

Itt van az egyik új dalunk, ami a bőröd alá mászik és elrohaszt. Eric Cutler még mindig tud olyan riffeket írni, amelyek még minket, a bandát is elkápráztatják, és ez a dal tökéletes példa erre. Hallgatása közben készülj fel arra, hogy kényelmetlenül érezd magad, habzik a szád, és közben az ördög veri a fejedet!” – mondta a dalról Chris Reifert énekes/dobos.

Kalah – Statikus elektromosság

2020-ban, Bologna városából indult az elektronikával megtűzdelt progresszív metalcore-t játszó Kalah. Ez a stíluskavalkád keveredik a hősies hangulatú power metal énekkel és melódiákkal, kísérletezésben tehát nincs hiány annyi biztos. Témáiknak a videójátékok és a mitológia világát választották, valamilyen szinten illenek is ezek a témakörök a zenéjükhöz. Eddig két EP volt a nevük mellett, idén sor kerül a bemutatkozó albumukra is. A Descent Into Human Weakness augusztus 19-én fog megjelenni a Pure Steel Records gondozásában. Addig is tegyük próbára a lemezelőzetest, az Aphelion-t.

Meridian – Follow Your Heart – lemezelőzetes videó

Még az idén kiadja új albumát a melodikus heavy/power metalban utazó dán Meridian. The Fourth Dimension albumuk a tervek szerint ősz vége, a tél elején fog megjelenni a From The Vaults gondozásában. A lemezről elsőként Follow Your Heart daluk szöveges videóját tették közzé, amely a világűr felfedezését mutatja be egy gyerek szemszögéből. A dalt a zenekar az olasz űrhajós, űrkutató Samantha Cristoforettinek ajánlja.

Ragály – Megtört lélek – bemutatkozó videó

Ez év elején Kocsis Zoltán gitáros és Kapuszta Tibor énekes kivált a Christian Epidemic soraiból és életre hívták dallamos death/black metalt játszó Ragály névre keresztelt zenekarukat. Hozzájuk Nagy Antal basszusgitáros, Kocsis Csaba dobos, Lázár Bálint billentyűs és Gulácsi Gergely gitáros csatlakozott. Az új zenekar Megtört lélek címmel mutatta be első szöveges videóját. Ezt láthatjátok most.

A zenekarral egy villáminterjút olvashattok a Mögött bloggon.

Smerdead – Szovjet zombik éjszakája

Két album is szerepel a Smerdead neve mellett, akik messzi orosz tájakról érkeztek hozzánk, de nem egyedül. Az Omsk városából származó brigád egy új EP-vel jelentkezik, ahol igazi zombi metal-nak lehetünk a fültanúi. Ezalatt death metal-t kell érteni, amibe néha bekúszik egy kis melódia is. Ja igen az új korong neve a Зловещие истории névre hallgat. Szeretném azt mondani, hogy van fogalmam róla, hogy ez mit jelent…de nem tudom elolvasni az ősi szovjet hieroglifákat. Nekem ez kicsit olyan, mintha valaki elkezdett volna egy számtan példát, de közbe sztrókot kapott. Mindegy is, inkább hallgassuk meg az albumot.

Red Swamp – Wacken élménybeszámoló interjú

A 2022. Wacken Battle Hungary zenei tehetségkutató/vetélkedő hazai nyertese a Red Swamp teljesítette küldetését: műsorát előadta a legnagyobb rock-metal zenei fesztiválon a hasonló országos-régiós válogatók nyertesinek színpadán. A vetélkedőről, illetve metal-fesztiválról (kinek hogy tetszik és élte azt meg), vagy éppen az underground, vagy annak mezsgyéjén haladó tehetéséges zenekarok fellépéseiről egy hatrészes cikksorozatban írtunk már a […]

BlackLab – Lemezelőzetes

A japán doom boszorkányok, Yuko Morino gitáros-énekes és Chia Shiraishi dobos, azaz a BlackLab a napokban osztották meg új videójukat Crows, Sparrows and Cats címmel. A videó augusztus 19-én megjelenő In A Bizarre Dream albumuk előfutáraként jött ki.

Edenbridge – Erőt adó szimfóniák és sör

1998 óta eregeti szimfonikus, melodikus metal-ját az osztrák Edenbridge. Nem kevesebb mint tíz album szerepelt eddig a nevük mellett, most elérkezett az idő a tizenegyedik koronghoz. A Shangri-La augusztus 26-án fog megjelenni az AFM Records jóvoltából. Bombasztikusan felemelő melódiák és erőt adó szimfóniák (hehe ez rímel) jellemzik a hangzásukat. Most egy lemezelőzetes jóvoltából ti is meggyőződhettek minderről, ami a The Call of Eden névre hallgat. Fő témaként, inspirációként a manipuláció és az erő közötti kölcsönhatásokat taglalják. Ja és egyébként most már van saját sörük is, egy Pale Ale-t dobtak ki a piacra.

Edenbridge – Shangri-La

(AFM Records)

01. At First Light
02. The Call Of Eden
03. Hall Of Shame
04. Savage Land
05. Somewhere Else But Here
06. Freedom Is A Roof Made Of Stars
07. Arcadia (The Great Escape)
8. The Road To Shangri-La
09. The Bonding (Part 2)

Kettőnégy Fesztivál
augusztus 20.
Christian Death
augusztus 23.
Moscow Death Brigade
augusztus 24.