Leprous – Alleviate – új előzetes

Október 25-én Pitfalls címmel jelenik meg a progresszív metalos norvég Leprous új albuma, amiről újabb előzetesként Alleviate videójuk nézhető meg.  

Az Alleviate egy nagyon fontos dal számomra. Melankolikus, de ott van benne a remény. Nem csupán az egyik, ha nem egyenesen a legkönnyebben befogadható szám, amit valaha írtam, de van egy mélyebb üzenete is. Nem kétséges, hogy a dal akár megosztó is lehet, tekintetbe véve, hogy honnan indult a Leprous, de ez a banda erről szól: haladni előre! A videóval pedig nem is lehetnénk elégedettebbek, köszönet a végtelenül tehetséges rendezőnek, Troll Teftenes-nek!” – mondja a dalról Einar Solberg énekes/billentyűs.

Dorota – nyers punk buddhista hatásokkal

Szeptember 26-án jelenik meg az idén tízéves Dorota harmadik lemeze Solar the Monk címmel. A kísérleti nyers punk rockban utazó budapesti zenekartól most a lemez címadó dalának videója nézhető meg.

A Solar The Monk a vissza és elvonulás, reflektálás, új utak és létezési formák keresése egy vesztébe rohanó világban. Spirituális zajszűrő, azért, hogy az anyagi világban oly nehezen elérhető anyagtalan falatokhoz hozzájussunk. A lemezen a nyersebb, punkosabb dolgokkal együtt szúfi, berber, mongol, buddhista hatások és a transzállapothoz közelítő zenei formák érintkeznek majd.

Johnny in the Jungle – mese a farkasvakságban szenvedő farkasról

Zoo du Freak címmel jelentette meg új három tételes anyagát az instrumentális pszichedelikus post-rockot játszó szegedi Johnny in the Jungle zenekar.

Az új EP mindhárom száma egy fura és egy kicsit félelmetes állatról szól, egy farkasvakságban szenvedő farkasról, a 99 lábú százlábúról (aki kitépi áldozata egy lábát, mielőtt lecsapna rá) és a repülőlábú (jet-legged) libáról.

Villagers of Ioannina City – falusi sztóner a városból

A folk psychedelic stonert játszó görög Villagers of Ioannina City 5 év után Age of Aquarius címmel jelentette meg új nagylemezét. A zenekar 2007-ben alakult Ioannina városában. Zenéjükben az egyedülálló ősi Epirusi népzene és a modern pszichedelikus rock, stoner rock harmonizál olyan hangszerek kíséretében, mint a klarinét és csörgő dobok.

Tool – Fear Inoculum (2019)

11 évvel ezelőtt jelent meg az első cikkem a Fémforgácson. Azóta hol többé, hol kevésbé vagyok aktív. Mindenesetre túl vagyok már 570 íráson, akadnak zenekarok, akiknek 3, vagy 4 nagylemezéről is írtam már ezen időszak alatt. De még az albumai között egyre nagyobb szüneteket tartó Metallica-ról is megemlékeztem kétszer. Ha a Lulu-t is számolom, háromszor. […]

Blut Aus Nord – tiszta, friss dallamok

Hallucinogen címmel adta ki új albumát a francia atmoszférikus black metalos Blut Aus Nord, amellyel a zenekar egy új korszakot indít el. Véget vetve iparosas disszonáns ciklusuknak, amely legutóbbi Deus Salutis Meae albumukkal zártak be, nyitottak az egek és a tiszta, friss dallamok felé.

A Hallucinogen tiszta érzelmes álomszerű kórusai, a nap fényéről visszaverődő gitár futamai egy harmonikus utazásra visz elménk eldugott koherens univerzumaiba.

Perverted Ceremony / Witchcraft – egy közös lemezen fogtak össze a fekete szörnyek

Október végén közös split-albummal jelentkezik a belga okkult death/blacker Perverted Ceremony és hasonszőrű társa a finn Witchcraft. Nighermancie / Black Candle Invoker albumukon a Perverted Ceremony négy korábbi, eddig ki nem adott demó felvételét prezentálja némileg feljavítva, míg a finn Witchcraft három újabb kultikus szörnyét szabadítja ránk a Nuclear War Now! Productions jóvoltából. A lemezről máris itt van egy-egy dal.

Feigd – lassan itt a második album

2006-ban Mordvarg (ex-Sigtyr) által életre hívott Feigd, 2019. szeptember 27-én, Heidenskapens Strid címmel második nagylemezével fog jelentkezni. Egyenlőre csak a dallista, ami publikus.

1. Entrance
2. Where is your God
3. Njord sin Siger
4. Fallen Brothers
5. Black Death
6. Heidenskapens Strid
7. Valkyrie

Petofi – Pusztulás I – új dal

A hazai hardcore színtér egyik ígéretes zenekara a nyíregyházi Petofi zenekar. A csapat nemrég jelentette be, hogy a jövőben Mezei Bence énekes nélkül folytatják tovább, az új frontember az eddig basszusgitáron játszó Pór Péter lett, az új basszusgitáros pedig Mile Bence (A Király Halott). Az új felállás első bemutatkozását a Kések című videójukkal volt, most pedig Pusztulás I címmel tették közzé új dalukat melyben a Téveszméből ismert Nagy Viktor vendégeskedik.

Ez a közreműködés már a zenekar kezdete óta érett a fejünkben és végre sikerült eljutnunk odáig, hogy Nagy Viktor tiszteletét tegye nálunk a Téveszméből! Hamarosan érkezik az egész anyag!

Ecstatic Vision – For The Masses (2019)

Vannak zenék, amelyek nagyon messzire le tudnak vinni, mind érzelmi, mind pedig mentális síkon. Persze az ilyen utazásainkat meglehetősen befolyásolják egyéni befogadó képességeink, amik minden emberben máshogyan működnek. Ez csak beállítottság kérdése. Én személy szerint szeretem az utaztató zeneket. Lehet az atmoszférikus black, epikus heavy metal, vagy épp az elménk mélyére alagutat fúró, belső kozmikus […]

szeptember 24.,