Medieval Demon – a név kötelez

Görögörszág black metal élete szép múltra tekint vissza, de ennek az örökségnek is megvannak a maga fekete bárányai. Ilyen például a kezdetektől fogva polgárpukkasztásra is építkező Medieval Demon nevű formáció, akik 1993 és 1998 között áldozták a kecskét a gonosznak. Ebből a korszakból csak demók és egyetlen nagylemez maradt fenn az utókornak, ám az ördögtől nem egyszerű megszabadulni, így a csapat 2013-ban újra összeállt.

A hosszú tétlenséget gyors lemezkiadások követték (Medieval Necromancy – 2018, Arcadian Witchcraft – 2020), valamint pozitív visszajelzések. A történet következő lépcsőfoka a szeptember 16-án érkező Black Coven, ahol a dalok újak, a történet a régi: rituálék és istenkáromlás felső fokon.

In Grief – gyászos időket élünk

Az olasz In Grief zenekar 2020-ban alakult meg a súlyos vírushelyzet idején három tapasztalt underground arc munkája révén. Énekes és gitáros poszton találhatjuk Michele-t (Carbonized Innocents, Congenital Deformity, Sunken Temple, Necrotized Mass és még sok egyéb), a basszusért Paolo a felelős (Necro, Black Oath, Bestial Lust), a dobokért és billentyűkért pedig Kristian (Profanal, Kaula, Congenital Deformity). A zenészek tehát death és doom formációk lelkes harcosai, így nem meglepő, hogy az In Grief is ennek a két vonalnak hódol, bevallottan a My Dying Bride, Anathema, Paradise Lost hármas bűvöletében. Ennek megfelelően szeptember elején érkező An Eternity Of Misery lemezük sem a karanténban eltöltött vidám percekre fog támaszkodni, hanem a kiüresedett utcaképekre és az egyre gyorsabban megtelt temetőkre. Hogy mindez mit is takar, az gyorsan világossá válik, ha meghallgatjátok a Close To Insanity című ízelítőt.

Kerberos – Szimfóniák az ipartelepről

2013 óta léezik a Zürich városából származó Kerberos, de igazi, stabil tagokból álló bandává csak 2018-ban vált. Két évvel később egy demo formájában már konkrét életjelet is adtak magukról, szimfonikus death metal-juk már akkor is meggyőző volt. A The Awakening of the Hellhound után tavaly év elején elkezdték felvenni a debütáló albumukat, ami Of Mayhem and Dismay nevet kapta és augusztus 16-án fog megjelenni. Most egy lemezelőzetessel készültek nekünk a közelgő albumról, ami egy elhagyatott gyártelepen lett felvéve és szakít a hagyományos metal klisékkel. Lassan halad körülöttük a kamera, nem árasztanak el minket keszekusza metaforák végtelen tengerével. Csak ők vannak és a dal:

Remains of Destruction – New Dawn (2022)

A jelen recenzió tárgyát képező finn Remains of Destruction 2020-ban alakult power/heavy metalt játszó banda. A számomra ismeretlen tagokból álló zenekar néhány kislemez után, idén május végén adta ki bemutatkozó nagylemezét, a New Dawn-t az Inverse Records jóvoltából. Finn banda révén nem igazán volt aggodalmam afelől, hogy nem lesz minőségi az, amit hallok majd és […]

Whirlwind – Kitartottak, győztek

Nehéz, gyötrelmes, pandémiával és kényszerszünetekkel tarkított utat járt be a spanyol Whirlwind. 2012-es magalakulásuk óta írják magasztos, győzedelmes riffekkel teli zenéjüket, amiket áthat a tradicionális heavy metal szeretete és tisztelete. Évekig húzódó kényszerleállás után végre találtak kiadót és bemutatkozhatnak debütáló albumuk által. Az 1714-el leginkább a Running Wild, Accept és a Helloween rajongóknak érdemes ismerkedniük, de persze a többiek se féljenek tőle. November 22-e még nagyon távolinak tűnik, de addig is hoztak magukkal lemezelőzetest, a Gallows Tithe már hallgatható:

Whirlwind – 1714
(Fighter Records)

01. 1714 (Intro)
02. The Call
03. Under Siege
04. Rebels Arise!
05. Torture, Knife & Fire
06. Gallows Tithe
07. Cannons of Infuriation
08. The Bastard Duke
09. Immortal Heroes
10. Red September
11. Echoes of Time

Brymir – Új remény

Augusztus 26-án fog megjelenni a finn szimfonikus/melodikus death metalos Brymir új albuma, a Voices in the Sky, most pedig a második lemezelőzetesüket tárják elénk, ami egy szöveges zenei videót is kapott. A Herald of Aegir az EnsiferumWintersun és a Children of Bodom rajongóknak fog a leginkább feküdni.

Brymir – Voices in the Sky
(Napalm Records)

1. Voices in the Sky
2. Forged in War
3. Fly with Me
4. Herald of Aegir
5. Rift Between Us
6. Landfall
7. Borderland
8. Far from Home
9. Seeds of Downfall
10. All as One
11. Diabolis Interium (Bonus)

Reeking Aura – Egyesített erőikkel megidézik death/doom kapitányt

Unearthly Trance, Afterbirth, Buckshot Facelift, Thaetas, Skies Fallen…ha ettől a névsortól nem kezd el mocorogni egy magára valamit is adó death meal vagy death/doom rajongó cerkája, akkor azt már daruval se lehet felállítani. Ezen bandák tagjai alkotják az death/doom igazság ligáját és a Profound Lore Records-nél jelenik meg debütáló albumuk, a Blood And Bonemeal. Van egy nagyon is biztató EP a hátuk mögött, de ez a nemrég megjelent kiadvány kínálja nekünk igazán koporsószámra gyásszal teljes halálfémét. Szeretgessétek, ölelgessétek, puszilgassátok:

Eihort – Sötét köd Londonból

2020-ban alapította az Eihort-ot az A. és Hellishdust alkotta duó a ködös, rideg London mélyén. Nem a hagyományos utat választották, kihagyták a demo/EP korszakot és rögtön egy albummal hajóznak ki a sötétség végtelen tengerére. A Consuming The Light július 27-én jelent meg az Odium Records gondozásában. Hagyománytisztelő, mégis frissnek ható black metal-t hallhattok. Tessék, tessék, fürgén és szaporán:

Fear Disease – Sínen a belgák

Szép időket él meg a belga Fear Disease, ugyanis kiadóra találtak és meg is fog jelenni a várva várt debütáló albumuk. 2014-ben alakultak, három évvel később készítettek egy demo-t és elég sokáig ez az egy kiadvány szerepelt a nevük mellett. Most végre aláírhattak a Wormholedeath-hez és szeptember 2-án meg is jelenik a debütáló albumuk. A Floodgates jól reprezentáltja a stílusukat, ami számos zsánerből merít inspirációt: thrash, death, groove, metalcore, sőt még egy pici black metal is van ebben az extremitásokkal teli koktélban. 1 perces ízelítőt is adnak nekünk a közelgő koongról:

Fear Disease – Floodgates

(Wormholedeath Productions)

1. Kill or be killed
2. Downfall
3. No man’s land
4. Stalemate
5. Ardent apostate
6. Victimized
7. Static
8. Scorpio
9. White king of black death
10. End of all
11. Bokkenrijders

Ecdysis Summer Tour
augusztus 16.