Constellatia – hallgasd meg debütáló albumukat

A 2018-ban alakult progresszív post-black shoegaze vonalon mozgó Dél-Afrikai Constellatia duó november 15-én The Language of Limbs címmel adta ki 35 perces nehéz epikus atmoszférájú debütáló lemezét. “Ez az album a megszállottságról és annak leküzdésről szól.

Zombie Attack – sörben főtt zombik

Bonded By Beer címmel jelent meg az ukrán crossover thrasher Zombie Attack első nagylemeze. Lemezük dalai a sörről, a kib..szott Istenről és a rock’n’rollról szólnak. Ha minden igaz a banda november 27-én, Szegeden lép fel.

Y-Incision / Treasonist – vad őrület

A Horror Pain Gore Death gondozásában jelenik meg két prominens amerikai underground csapat, a grindcore / hardcore / punk őrült Y-Incision és a vad death metalos Treasonist horda közös slpit-abuma Mechanical Perdition címmel. A november 22-én megjelenő korongon összesen 13 dal található, melyekbe az alábbiakban hallgathattok bele.

Gyilkos – megjelent új 4 dalos EP-jük

Obelisk Of Power címmel megjelent budapesti sludge / hardcore metalos GYILKOS zenekar harmadik anyaga. A 4 dalos EP-ről a következőket adta hírül a banda:

A dalok a Kronos-i időfelfogás szerint 2018. november 06. 18:43 és 2019. március 10. 23:10 között íródtak. A Kairos-i szerint pedig akkor mikor mindhármunk elkapta az alkotás iramát és hangulatát. Egyetlen tematika volt, hogy jó legyen, és talán hogy inkább a lassan témákra koncentrálunk.

Márciusban felvettük egy nap alatt, egyben az egészet, júniusra lett végül megkeverve és mostanra borítónk is lett hozzá. Így alakult. Hálásak vagyunk Dexternek (Supersize) és Robinak (Grindesign és Rooklet Ink) a munkájukért és barátságukért.

Szövegileg, bár sokan bátorítottak rá, nem találtunk magunkban megfelelő magyar szövegeket (pedig sokat írtunk), ezért maradtunk az angolnál, magyarázni meg felesleges lenne őket. Talán páran magukra ismernek egy-egy sorban, vagy találnak ideig-óráig némi kapaszkodót, de nem hisszük, hogy 2019-ben bárki olvasna amúgy szövegeket. Nekünk fontosak tartalmilag, meg hogy egyben legyenek és jók legyenek, de ennyi.

A létezés súlya, illetve annak nevetséges könnyedsége, a végtelen idő, illetve űr és az egyén korlátoltsága; egy rakás feloldhatatlannak tűnő ellentétpár, de a lemez és a szövegek – bár tele vannak kijelentésekkel – nem akarnak semmit leszögezni, nem akarnak hazavivős üzeneteket a zsebedbe tömni, inkább nyitva akarnak hagyni gondolatokat, szabad befogadásra, vagy interpretálásra. Már nem vagyunk 20 évesek, akik úgy akarnak tenni, mintha mindig kontrollban lennének, vagy tökéletesen értik a világot.

Zeneileg a Comity ‘Long Eternal Fall’, a Converge ‘Beautiful Ruin’, a Gust self-titled lemeze voltak nagy hatással, koncertélményként pedig a Primitive Man és az Unsane voltak földbedöngölőek (Mastodonra, vagy Electric Wizardra is mindig elmegyünk, ahova csak tudunk, de hát ki nem?!). Rengeteg blacket és death-t is hallgatunk, de ezek annyira nem jelennek meg közvetlenül az anyagon (Dead Congregation, Vermin Womb, Of Feather and Bone, Bolt Thrower, Entombed). Baptist, Crowbar, vagy a régi Baroness – napestig sorolhatnánk, de ezek tényleg csak pici részeknél, 1-1 riff esetén érhetőek tetten.”

Zivatar – megjelent harmadik lemezük

Demons From The Deep címmel jelent meg a gyöngyösi industrial death/doom metal zenekar a  Zivatar  harmadik albuma. A Petheő Attila (Doomsday, The Penta Concordia, De Facto, Tesstimony, Green Men) által létrehozott és 2012 óta létező egyszemélyes, egyfajta alvó zenei projektként működő formációja 2017-ben avanzsált teljes csapattá. Ebben a formációban ez már a második albumuk, ami továbbra is a klasszikus gyász metal (My Dying Bride, Paradise Lost, Anathema, Katatonia) hangulatát idézi modern hangulati formában.

Idén nyáron kezdtem el a felvételeket, az ének egy jó barátom, Szabó Krisztián segítségével került rögzítésre az NSG stúdióban, Gyöngyösön, a keverés a Shapat Terror-os Sohajda Péter Standing Waves stúdiójában készült. Két dal az Amnesia és az A Dream To Fade a 2004-es Orion EP-ről lett átemelve egy kis átdolgozás után, a többi dal keletkezése pedig olyan 2010-2012 környékére tehető, tehát ezek is elég régi szerzemények. Két dalban Tóth ‘Adamskij’ Ádám hegedül, aki a 2015-ös The Sixth Chamber albumon is hallható. Ez a lemez az ami számomra végre pontot tesz a múltra. A terv az volt hogy eljussak erre a pontra, ahonnan újra kezdődhet az alkotás folyamata. Innentől kezd izgalmas lenni a dolog, hiszen sok éve nem írtam új dalt.” – árulta el Attila az új lemezről.

Coalminer – izolált zaj őrület

A Fülöp-szigetekről érkezett a Coalminer nevű nihilista noise duó bemutatkozó anyaga. Három dalos Evocation for the Damned címet viselő anyaguk 30 percbe sűrített szorongó depressziót és izolált őrület ad, melynek végén az elkerülhetetlen halál vár.

Rage – True – klippremier

2020. január 10-én Wings Of Rage címmel érkezik a legendás német heavy/power metal  banda a Rage 25. stúdióalbuma, amiről a zenekarvezető Peavy Wagner azt mondta, hogy: “Zenei fejlődésünk esszenciája, azok a fajta dalok lesznek rajta, amik mellett kiállunk a ’80-as évek közepe óta.” Ennek bizonyítékaként máris itt van True daluk videója.

Avatarium – Voices – új albumelőzetes videó

The Fire I Long For címmel november 22-én jelenik meg a svéd doom metalos Avatarium negyedik albuma. Leif Edling  és csapata új lemezüket a varázsos hangú énekesnővel Jennie-Ann Smithtel készített el, amiről újabb előzetesként Voices videójuk nézhető meg.

SL Theory – itt a görög proggerek albumelőzetese

A görög progresszív hard rocker SL Theory december 6-án Cipher címmel adja ki új nagylemezét, amin újabb a prog rock-tól a heavy AOR-ig terjedő dallamokkal varázsolnak el minket. A 12 tételes lemezről elsőként You Never Happened videójuk nézhető meg.

SL Theory – Cipher

(ROAR! Rock of Angels Records)

01. The Life & Death of Mr. Ess
Part I : New Light
Part II : Colors
Part III : A World Of Grey
Part IV : He
Part V : She
Part VI : Restless
Part VII  : Blackness
Part VIII : Reborn
Part IX : The Truth
Part X : Departure
02. You Never Happened
03. Devil’s Suites
04. Table’s Turned
05. Grave Danger
06. If It Wasn’t For You
07. Anyone, Anymore
08. If You Saw Me Dead
09. Silence and Loneliness
10. A Song About Nothing    
11. Happy
12. If You Saw Me Dead (alternative version)