Nevaria – éld bele magad

Október 25-én Finally Free címmel jelenik meg a dallamokban gazdag szimfonikus metalt játszó német Nevaria új nagylemeze, melynek varázslatos hangulatát az egykori Dawn Of Destiny énekesnője, Tanja Schneider elbűvölő énekhangja alapozza meg.

Dalszövegek tekintetében a Finally Free a halállal, a magánnyal, a bántalmazással, a társadalmi érzékenységgel, betegségekkel, szerelemmel, vágyakozással foglalkozik. A dalok üzenetének célja, hogy a hallgató átélje és beleélje magát és saját életének történetét ezekbe a kompozíciókba. A lemezről most Life daluk videója nézhető meg.

Odious Mortem – 12 év után új album

12 évvel legutóbbi Cryptic Implosion albuma után új lemezzel jelentkezik a technikás death metalban utazó amerikai Odious Mortem. Új albumuk Synesthesia címmel 2020. január 17-én lát majd napvilágot a Willowtip Records kiadásában. A klasszikus, nyers old-school hangzású 10 dalos lemezről elsőként Ruins Of The Timeworn daluk ismerhető meg.

93 – ismerd meg Brian Werner új projektjét

Brian Werner szeptemberelején jelentette be, hogy 7 év után kilép az USA death metalos Vital Remains-ből, ahol is 2012–2019 között töltötte be az énekesi posztot. Kilépése után rögtön megalapította 93 nevű zenekart, amihez az alábbi nagyszerű zenészeket gyűjtötte maga köré: Tim Yeung (Morbid Angel, Diving Heresy), Matt Devries (Chimera, Fear Factory), Rithiya Khiev és Chris Joao.

Ez a projekt már jó ideje tervben van a színfalak mögött lévén, hogy az utóbbi időben meglehetősen kényelmetlenül éreztem  magam a Vital Remains soraiban. Szerettem volna visszatérni zenei gyökereimhez, a zenélés és a lemezkiadás által okozott örömszerzéshez. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezekkel a srácokkal dolgozhatok együtt, mivel ők mindannyian első osztályú zenészek, és a köztünk lévő összhang is fantasztikus. Van már pár megírt nótánk, és reméljük, hogy a jövő év elején be is vonulhatunk egy stúdióba, hogy felvegyük őket.

“Do what thou wilt shall be the whole of the Law” és “Love is the law, love under will.” E két kijelentés legfontosabb eleme az “akarat” és a “szeretet” szó. A görög nyelvben ez a Thelema (“akarat”) és az Agape (“szeretet”). Az ógörög numerológiában minden betűnek van egy szám-megfelelője, minden betű számos összege pedig 93. Így néz ki tehát a képlet:

Thelema: Θελημα = 9 + 5 + 30 + 8 + 40 + 1 = 93
Agapé: Αγαπη = 1 + 3 + 1 + 80 + 8 = 93″

A projekttől íme egy kis rövidke ízelítő.

Bestial Invasion – albumelőzetes

November 25-én Monomania címmel jelenik meg az ukrán technikás thrash metalban utazó Bestial Invasion új albuma, olyan vendégekkel, mint Kelly Shaefer (Atheist) és Doug Piercy (Blind Illusion, ex- Heathen). Az alábbiakban a lemez címadó dalát hallgathatjátok meg.

Vargr – kiadják korai demójukat

A Vargr egy kanadai death / doom metal együttes, amelyet 1998-ban alapított Stéphane “Master” Bélanger (az egykori GWN Records, valamint a Obliveon PR korai producer) és a Steeve Hurdle (ex-Gorguts, ex-Negativa, ex-Purulence). A csapat 1998 márciusában rögzítette első 3 számos demóját The Abduction címmel, ami után röviddel Steeve Hurdle  tragikusan elhunyt. A felvételek végleges keverése csak az utóbbi években került sor, amit hivatalosan december 20-án tárnak a nagyközönség elé Steeve Hurdle  emlékének ajánlva. A demóról most Please Don’t Hurt Me daluk hallgatható meg.

Selenite – a halál utjain

Mahasamadhi címmel jelent meg az osztrák meditatív funeral doom metalos Selenite első lemeze. A projektet az 1990-es évek eleje óta működő Golden Dawn nevű black metal formáció működtetője Stefan Traunmüller hívta életre 2015-ben, hogy új fizikai és lelki utakon járja be a halál utjait.

Rage – Let Them Rest In Peace – klippremier

2020. január 10-én Wings Of Rage címmel érkezik a legendás német heavy/power metal  zenekar a Rage 25. stúdióalbuma. A zenekarvezető Peavy Wagner szerint ez a lemez: “Zenei fejlődésünk esszenciája, azok a fajta dalok lesznek rajta, amik mellett kiállunk a ’80-as évek közepe óta.” A lemezről elsőként Let Them Rest In Peace daluk videója nézhető meg.

Rage – Wings Of Rage
(Steamhammer/SPV)

01. True
02. Let Them Rest In Peace
03. Chasing The Twilight Zone
04. Tomorrow
05. Wings Of Rage
06. Shadow Over Deadland (The Twilight Transition)
07. A Nameless Grave
08. Don’t Let Me Down
09. Shine A Light
10. HTTS 2.0
11. Blame It On The Truth
12. For Those Who Wish To Die

Black Tusk – Gallows Hill – egy új dal

Gallows Hill címmel egy vadonatúj dallal jelentkezett a sludge/thrash metalos Black Tusk. A dal a Graveface Records és a Curiosities kiadók gondozásában, novemberben megjelenő Savannah True Crime Compilation című kampánykiadványon lesz majd hallható, melyet a Savannah-beli művészek a Gravenface Múzeum építésének (ez egy extrém horror, sci-fi múzeum, amit egy történelmi raktárból alakítanak ki) finanszírozására hoztak létre.

Ateiggär – félelmeink doktrínái

Az Ateiggär egy alkimista black/death metal duó Svájcból, akik november 15-én Us d‘r Höll chunnt nume Zyt címmel adják ki debütáló nagylemezüket. A miszticista formációt Fauth Temenkeel és Fauth Lantav hívta életre, hogy újszerű látomások és bizarr hangjegyekkel kíséretében végig kalauzoljanak bennünket emberi korlátaink, istenségeink, és az idő pokla által befolyásolt félelmeink purgatóriumában. Mindezekben a középkori olasz filozófus, költő Giordano Bruno sorai voltak a segítségükre. A lemezről En Blinde namens Duracotus daluk doktrínája ismerhető meg.

Krater – egy ember lépései

A német black metalos Krater november 19-én Venenare címmel adja ki negyedik albumát, amiről elsőként Stellar Sparks daluk hallgatható meg.

Ez egy kompakt, lineáris black metal dal, amely kísérletezik különféle hangstílusokkal, és búcsút int korábbi stílusjegyeinknek. A dal egy ember lépéseit követi, aki egy holttest hamuit viszi fel egy hegy tetejére, hogy ott a szélbe eressze. A hegy felfelé történő minden lépésével egy lépést tesz vissza a csillagok felé. Útja során a keserűség táplálja lépéseit, és minden lépésénél szembesül belső istenségével és azzal a tudattal, hogy mindannyian értelmetlenek és értéktelenek vagyunk.” – mondja a banda. 

október 27.,