Masina – Utolsó jel – klippremier

Utolsó jel címmel mutatta be debütáló albumának első hivatalos videóját a groove centrikus modern metalt játszó soproni Masina zenekar. A zenekar gyakorlatilag az egykori profi labdarúgó, Hanák Viktor szólóprojektje. A Masina 2006-ban készített egy 4 dalt tartalmazó EP-t, amely nem került kereskedelmi forgalomba (az EP-ről két dal meghallgatható a zenekar youtube csatornáján). Viktor a tavalyi évben úgy érezte, hogy itt az idő a projektje folytatásának, erről így beszélt:

Tavaly novemberben éreztem úgy, hogy ismét van kedv és energia a folytatáshoz, ennek eredménye az Elindul… című bemutatkozó album, mely 8 dalt tartalmaz. Sikerült ismert énekeseket is csatasorba állítani, a soproni MD Stúdióban felvett anyagon szerepel maga a hangmérnök Schmiedl „Smici“ Tamás (Moby Dick, Bloody Roots), valamint Ficzek András (Dalriada), Szokodi Zoltán (Brazzil, Blokád), ifj. Szokodi Zoltán (Pair o´ Dice), Wilhelm Tibor (Sub-Zero), Tamás Nándor (Wyrfarkas, Bearfood) és végül, de nem utolsósorban az „eredeti“ énekes Kiss Noró. A zenét és a szöveget én írom, elkészítem a dal demóverzióját énekkel együtt és ezt elküldöm a kiszemelt énekesnek. Amennyiben az illető elvállalja a feladatot, szabad kezet kap a dallamok terén. Ennek eredményeképpen egy rendkívül változatos album született, amelyre nagyon büszke vagyok. Ha jellemezni szeretném a zenét akkor azt mondanám, hogy groove centrikus modern metált játszunk, fő hatásként a Tankcsapda, Depresszió, Black-Out hármast nevezném meg.

Inter Arma – Hallgasd meg feldolgozás EP-jüket

Július 10-én jelent meg az iszap doom metalos Inter Arma feldolgozás EP-je Garbers Days Revisited címmel. Nyolc dalos EP-jükre olyan  zenekarok és előadók egy-egy dalát dolgozták át, mint a Nine Inch NailsPrince, a Cro-MagsNeil Young, a VenomTom Petty & The Heartbreakers, a Ministry és az ős-punk Hüsker Dü

Pallbearer – Forgotten Days – klippremier

Forgotten Days címmel október 23-án adja ki új albumát az amerikai heavy/doom metalos Pallbearer. Lemezükre nyolc új dal kerül fel, melyek közül elsőként címadó daluk videója nézhető meg.

“A Forgotten Days lemezen olyan dalokra akartunk fókuszálni, amelyek zsigerből jönnek, természetesek és amelyeket élvezet játszani a koncerteken. És amiket a közönség is élvezettel tapasztal meg. De az is igaz, hogy a Pallbearer groove-osabb, súlyosabb elemeihez kanyarodtunk vissza. A Heartless meglehetősen tempós és technikás anyag volt. Ez az új egy kicsit nyitottabb, rendesen belekalapál majd a talajba.” – mondja Joseph Rowland basszusgitáros/zeneszerző.

Divided – Meteorite – új videó Björn “Speed” Striddel

Behind Your Neon Eyes címmel a HammerWorld magazin júliusi-augusztusi összevont számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Divided zenekar második albuma, amiről most a  Björn “Speed” Strid (Soilwork, The Night Flight Orchestra) vendégeskedésével készült Meteorite videójuk nézhető meg.

Szabó Dániel (psyKlone) gitáros így beszélt a Meteorite dalról:

Ez volt az a dal, ami átszakította a kreatív gátat, amikor tavasszal oda kerültünk, hogy megvan a lemezleadás kitűzött időpontja, de a fél lemezt még meg kellene írni. Szerettünk volna egy olyan azonnal ható, megadallamos slágertémát, amit a 80-as évek nagyágyúitól láthattunk a Headbanger’s Ball-ban 1989 körül az MTV-n, de mai megszólalással, retro-mégis-modern módon.

Nagyjából 3 nap alatt állt össze az első szerkezetkész verzió, amiben rengeteg hatás köszön vissza olyan dallamos metal zenékből, mint a 80-as évek második felének KISS lemezei, a Danger Danger vagy a Ratt bizonyos dolgai, de igyekeztünk AOR és pop/rock hatásokat is kidomborítani a dallamívekben és a hangszerelésben. A gitárok karakteresek ugyan, de visszafogottan simulnak bele az összképbe a refrénekben, a verzékben viszont az övéké a főszerep az énektémák mellett.

Ahogy elkészült az első énekes demo, tudtuk, hogy ehhez a dalhoz valahogy össze kell hozzuk, hogy Björn ‘Speed’ Strid valamilyen formában felbukkanjon benne, mert van egy jó adag áthallás a The Night Flight Orchestra bizonyos dalaival, és rögtön belehallottuk Speed onnan ismert Journey/Foreigner-ízű frazírjait. Bár nagyon lesújtó, ami az év első felében a járvány miatt történt zenei fronton (is), nekünk lehetőséget adott arra, hogy a törölt turnék miatt beférjen Björn naptárába ez a vendégszereplés. A Soilwork és a The Night Flight Orchestra torka nagyon lelkesen és végtelenül profin állt a közös munkához, a végeredmény pedig magáért beszél. A dalhoz egy abszolút feelgood videóklipet is forgattunk Lerch Péter irányításával, ami az eddigi leghangulatosabb videónk lett, reméljük, hogy nektek is tetszeni fog!

Zenehallgatás online streaming felületeken:
(Spotify / Apple Music / Deezer / Tidal / Napster, Google Play Music)

Black Crown Initiate – Holy Silence – látványos új animált videó

Augusztus 7-én érkezik a technikás, komplex progresszív death metalt játszó Black Crown Initiate új nagylemeze, amely a Portraits Of The Doomed Escape címet viseli. Lemezükre nyolc vadonatúj nota került fel, aminek újabb előzeteseként Holy Silence daluk látványos animált videóját nézhetitek meg.

Black Crown Initiate  Violent Portraits Of Doomed Escape
(Century Media)

1. Invitation
2. Son Of War
3. Trauma Bonds
4. Years In Frigid Light
5. Bellow
6. Death Comes In Reverse
7. Sun Of War
8. Holy Silence
9. He Is the Pathes

Ensiferum – hallgasd meg új lemezüket

Thalassic címmel jelent meg a finn viking metalos Ensiferum nyolcadik stúdióalbuma. Az anyagról Sami Hinkka a csapat basszusgitáros-énekese  így nyilatkozott: 

Személyes véleményem szerint ez az eddigi legjobb Ensiferum album. Úgy érzem zeneileg nagyon sok szempontból sikerült előrelépnünk, és sikeresen ki tudtuk emelni régi hangzásuk legjobb elemeit. Rengeteg vérbeli Ensiferum védjegy fedezhető fel ugyanis ezen a lemezen: gyönyörűséges folk-melódiák, ütős riffek, különféle vokálok keveredése és együtt-éneklős refrének.Ahogy én látom a dolgokat, sikerült kombinálnunk a régisuli legjobb elemeit és az Ensiferum zenéjének mostani elemeit.

Iron Angel – Sacred Slaughter – új lemezelőzetes

A ’80-as évek német kultikus speed metal bandája, az Iron Angel október 2-án adja ki Emerald Eyes című lemezét, melynek második előzeteseként Sacred Slaughter daluk szöveges videóját nézhetitek meg.

A Sacred Slaughter volt az első dal, amit a banda számára írtam (az elsőként bemutatott új nóta, a Sands Of Time pedig a harmadik), így talán a lehető legjobban példázza, hogy miként is képzeltem el az Iron Angel fejlődését. Kétségtelenül egy speed metal szám, a riffelés részben nagyon thrashes, ami visszautal a legelső lemezünkre, a Hellish Crossfire-re, ugyanakkor jóval komplexebb és izgalmasabb annál. Az új lemez egyik leggyorsabb és legbrutálisabb daláról beszélünk, a szövege pedig egy belső küzdelmet ír le. A főszereplő nyugalmat és békét kíván, hiszen jól tudja, hogy a gyűlölet csak további gyűlöletet eredményez, de a világban zajló események nyomán rájön, hogy önvédelmi okokból rákényszerülhet, hogy akár erőszak árán is megvédelmezze magát.

Ezt a szöveget még 2018 júniusában írtam, de az azóta lezajlott különféle események még inkább aktuálissá tették. Szóval, mindössze egy újabb csepp került ezzel a pohárba, de a konfliktusok továbbgyűrűzéséhez a dal főszereplője is hozzájárul… Jó nagy szar ez az egész, abban biztos lehetsz!” – mondta Maximilian Behr dobos.

Iron Angel  – Emerald Eyes
(Mighty Music)

01. Sacred Slaughter
02. Descend
03. Sands Of Time
04. Demons
05. What We’re Living For
06. Emerald Eyes
07. Fiery Winds Of Death
08. Sacrificed
09. Bridges Are Burning
10. Heaven In Red
11. Dark Sorcery

Monolith – Egy új stoner/hard rock banda szerdiából

A Monolith egy friss stoner/hard rock banda szerdiából, akik jelenleg első lemezükön dolgoznak. Five Stages Of Grief címet viselő anyagukon öt dal található majd, melyek mind a szomorúságról szólnak. Erről első demós dalukként a Bargaining hallgatható meg.

augusztus 12.,
augusztus 13.,
augusztus 16.,