Mercury Circle – videóval hangolnak

Bemutatkozó EP-je után már a nagylemezre készül az érdekes zenei egyveleggel jelentkező Mercury Circle zenekar. A klasszikus doom erényeket elektronikával fűszerező csapatot a Children Of Bodom és a Swallow The Sun tagjai alkotják, így igazán erős debütálásra számíthatunk. Az egyik fő ötletgazda, Jaani Peuhu szerint igazi csapatmunkára számíthatunk, mivel a felvételek alatt folyton meglepték egymást tudásukkal még zenésztársai is, ötleteiket pedig azonnal beépítették a formálódó szerzeményekbe. Összesen 20 tétel született, melyekből a legjobbak kerülnek majd fel a végleges korongra. Az elektronika megjelenése mellett még számtalan hangszerre, vendégre is számíthatunk.

Pontos határidő még nincs megadva a lemezhez, azt azonban tudni lehet, hogy várhatóan idén szeptemberben fog elérhetővé válni. Ez igen messze van még, így a rajongók éhségének csillapítására egy videót dobtak össze a srácok első kislemezükhöz, a You Open Up The Earth-höz. Érdekes, dallamokkal bőségesen szolgáló dal ez, ami tényleg felkelti az ember kíváncsiságát a nagylemezt illetően…

Beneath The Void – Új név alatt folytatja a Kill With Hate

Beneath The Void név alatt folytatja további munkáit a death/grindecore metalos budapesti Kill With Hate  zenekar. Új albumuk …Into Oblivion címmel június 11-én fog megjelenni. A lemezről és a névváltásról Gyémánt Krisztián énekes az alábbiakat mondta:

Régóta ígérgetjük ezt az anyagot, amin már szó szerint évek óta dolgozunk. Túl vagyunk néhány holtponton, de talán megérte a küzdelem, hiszen a zenekar számára mindenképpen új szintet jelent az …Into Oblivion. Olyannyira, hogy most meg mertük lépni azt is, amin már úgy két éve gondolkodunk, konkrétan, hogy elengedjük a Kill With Hate nevet, amihez igazából sem a mai felállás, sem az új lemez által képviselt világ nem kötődik már igazán, sem zenei, sem szövegi értelemben. 

Én egyébként szerettem ezt a nevet, és bár a korábbi anyagok nagyon morbid, véres-beles szövegvilágához még illett is, de túl sok mögöttes tartalma azért nem volt, ellentétben a Beneath The Void-dal, ami, akárcsak az új album sztorija, sokféleképpen értelmezhető. Ahogy készült az új anyag, fokozatosan megérett bennünk az elhatározás, hogy ezzel a lemezzel valóban új korszakot kellene nyitnunk, és végül így is tettünk.

Jó két éve érik már ez a dolog. Brutalitás és technikás megközelítés terén ezúttal sem spóroltunk, de az új albummal távolabb kerültünk a klasszikus, old school death metaltól, és ahogy körvonalazódott a szövegvilág, meg az egész lemez kerettörténete, úgy gondoltuk, eljött az idő. Az …Into Oblivion ugyanis egyfajta sci-fi környezetben játszódó konceptalbum, ami felfogható egy jellemfejlődés allegóriájaként is. Az alapötletet és egyes részletek Blazsovics Máté barátomtól származnak, ezeket alakítottam aztán dalszövegekké a végleges változatban. A történet röviden arról szól, hogy a névtelen főhős, miközben számot vet életével, egy eltérítésnek köszönhetően egy másik dimenzióba kerül, próbál megküzdeni mindazzal, ami ebben az idegen világban várja, és az ott tapasztaltak hatására egy magasabb rendű életformává válik, hogy aztán újjászülessen a megsemmisülés által.” – tette hozzá Pornói Patrik, a zenekar basszusgitáros-énekese.

Természetesen a sztori csak díszlet, és a történet értelmezhető akár sokkal hétköznapibb szemszögből is, de ezt azokra bíznánk, akik veszik a fáradtságot, hogy beleássák magukat az album dalaiba. A ma debütáló The Question dalunk talán az egész album legspontánabb fejezete zeneileg, Attila írta, amikor épp az Absolution gitártémáit rögzítette a lemezhez.

Primal Fear – Hallgasd meg új EP-jüket

I Will Be Gone címmel adta ki új ötszámos EP-jét a Primal Fear. A mini-lemez balladás hangvételű címadó dalában az Nigthwish egykori énekesnője Tarja Turunen vendégeskedik.

A lemezre Tavaly megjelent legutóbbi albumuk a Metal Commando négy dalának exkluzív változata, valamint egy vadonatúj nóta (Vote For No Confidence) került fel.

Hundred Headless Horsemen – Háborgó lelki folyam

A pszichedelikus death metalban utazó finn Hundred Headless Horsemen zenekar május 21-én Apokalepsia címmel adja ki második albumát, melynek témái egy több idő és térdimenzióban mozogó ismeretlen pszichoneurológiai állapotról szólnak.

Számtalan pusztító hullám söpör végig elménkben, amelyek hamarosan lebomlanak. Csak kevesen tudunk lépést tartani a megsemmisítéssel. A vég nem az élet pengéinek a gyors lüktetése, hanem a feledés lassú elengedése. Emlékezz a halandóságodra.

Lemezük felevezetőjeként a háborgó lelki folyamon úszó Echoes daluk videóját ismerhetitek meg.

Withered – By Tooth In Tongue – klippermier

Verloren címmel június 25-én jelenik meg az  amerikai black/death metalos Withered ötödik nagylemeze, amiről elsőként By Tooth In Tongue daluk hivatalos videója nézhető meg.

Van egy filozófiai introspektív megközelítés a lemez témáihoz, amely széleskörű és elvont. Olyan légkört próbálunk létrehozni, amely kiegészíti ezeket a témákat, és egyben próbáljuk visszakanyarodni korai lemezeink hangulatához.” – mondta Rafay Nabeel, basszusgitáros.

Withered – Verloren

(Season of Mist)

1. By Tooth In Tongue
2. The Predation
3. Dissolve
4. Casting In Wait
5. Passing Through…
6. …The Long Hurt
7. Verloren
8. From Ashen Shores

Iron Mask – Revolution Rise – újabb lemezelőzetes videó

Master of Masters címmel április 12-én jelenik meg a belga neoklasszikus power metalos Iron Mask új nagylemeze, amin már új énekükkel, Mike Slembrouckkal készítettek el. Lemezükön 12 progresszív beütésekkel, nagyzenekari hatásokkal, virtuóz zeneiséggel és fülbemászó dallamokkal felszerelt, könnyed hallgatni való található majd. Újabb előzetesükként az Oliver Hartmann  (Avantasia, Hartmann) vendégeskedésével készült közös daluk, a Revolution Rise animációs klipjét nézhetitek meg.

Iron Mask – Master of Masters

(AFM Records)

1. Never Kiss The Ring
2. Tree Of The World
3. Revolution Rise
4. One Against All
5. Nothing Lasts Forever
6. Dance With The Beast
7. Wild And Lethal
8. Mist Of Loch Ness
9. My One And Only
10. A Mother Loved Blue
11. Sagittarius A
12. Master Of Masters

Exodikon – Az Elmúlás Kútja – dalpremier

A májusi HammerWorld magazin CD mellékleteként fog megjelenni a hazai black/death metalos Exodikon első nagylemeze. A 2004-ben alakult bandát a magyar extrém metál jól ismert tagjai: Borhidi Gábor Dávid (Christian Epidemic, Cryptic Remains) basszusgitáros-énekes, Pósfai József (ex-Christian Epidemic) gitáros-énekes, Hekele Attila (Elanor, Isatha) dobos és Pósfai Ferenc (Cryptic Remains) alkotják. Árnyam útján című lemezük első előzeteseként Az Elmúlás Kútja daluk szöveges videóját nézhetitek meg.

A szövegben a nihilizmus, keserűség, és a tehetetlen düh kivetülései fedezhetőek fel. Az univerzum bezár minket egy időburokba, amit nem lehet áttörni, és a legvégén csak az üresség vár minket. Tehát miért higgyünk bármiben, beleértve magunkat is? A létezés ösztöne ettől függetlenül továbbra is reménysugárként pislákol, és ugyan szkepszissel párosul, de vár, és egy újabbat merít magából az elmúlás kútján. Ahogy a szöveg, úgy a zene is erre a kettősségre épül fel, sodró riffelés és hirtelen megállások váltják egymást, elhalkulással zárva a számot és a lemezt is egyben, nyitva hagyva ezt a végtelen küzdelmet.” – mondta Pósfai József gitáros-énekes a lemezről.

Exodikon – Árnyam útján

(H-Music )

1. Introverzió

2. Árnyam útján

3. Önpusztító látomás

4. Oximoron

5. Öntudatlan

6. Kiürülve

7. Az univerzum tükre

8. Tudatfeletti

9. Az elmúlás kútja

May Result – Tmina (2001, 2020)

Ha van olyan balkáni ország, ahol az elmúlt évtizedekben sem volt egyszerű az élet, az nem lehet más, mint Szerbia. A rendszerváltás után is komoly belpolitikai harcokkal, területi vitákkal küzdő állam például hivatalosan csak 2006-óta létezik, miután korábbi államszövetségese, Montenegro kikiáltotta függetlenségét. De nem kívánok különsebben politikával foglalkozni, így is tudjuk, hogy a terület mindig […]

Discarded Self – Lemezelőzetesek

Április 30-á érkezik a kanadai Ashes Of Yggdrasil énekes-gitárosa, valamint a Destroy My Brains basszusgitárosaként ismert Jarret Beach egyszemélyes, depressziós hangvételű blackened sludge / doom projektjének, a Discarded Self debütáló albuma. Nyolc dalos lemeze olyan mentális egészségi problémák érint. mint az önbizonytalansággal, a depresszió, öngyilkosság és a világ, valamint a társalomnak való megfelelés, illetve a saját magunk állított korlátok, értékrendek témái. Előzetesként máris itt van két súlyos és beteges dala a Push The Knife és a I’m Weak.

Within the Ruins – szellős hangulatú dühöngés

Friss albummal jelentkezett a Within the Ruins. A jellegzetesen dühödt, ám javarészt mégis érthető énekkel előadott, szellős, kísérletezős. dallamos-progresszív deathcore zene kedvelői már megtekinthetik a Black Heartot, az első hivatalos videot.

A banda tényleg kiteszi szívét-lelkét – ezt láthatjuk is! A zenekar csatornáján egyébként sok egyéb érdekesség is látható-hallható. Például kedvenc 5-lemezem, amit muszáj újra és újra végighallgatni, elmélkedések az alul- és túlértékelt zenékről, a járványhelyzetről, sőt azokról a country dalokról is, melyeket szívesen játszanának.

Szórakoztató látni az interjún, ahogy egyikük nagyon tud nézni, míg a másikuk megfejti a saját válaszát. De tegyünk igazságot: kétségtelenül nehéz kiválasztani 5 kedvenc lemezünket. A számukra köztük van néhány Black Sabbath, a Metallica Justice….-a és kiderült, melyek értek meg bennük idővel. Ezek után ki ne akarna belelesni a dalaikba?

május 05.,
május 20.,