Zeal & Ardor – Götterdämmerung – új dalelőzetes

2022. február 11-én jelenik meg a Zeal & Ardor új nagylemeze, amely a banda nevét fogja viselni. A lemez újabb előzeteseként, most a kis zúzós témájú Götterdämmerung dalukat hallgathatjátok meg.

Ezzel az öncímű albummal értünk el ahhoz a hangzáshoz, amit mindig is elképzeltem. Sosem dolgoztunk még ilyen sokáig egy lemezen, ez hallatszik is a végeredményen. Mindig az volt a legfontosabb számunkra egy albumainknál, hogy egyből a saját világunkba, a saját hangulataink közé utaztassuk a hallgatót. Noha nem feltétlenül pont erre számítotok tőlünk, ez a lemez kétségtelenül teljesíti is ezt a célt. Volt időnk átgondolni, mi tesz érdekessé bennünket, illetve milyen hangzásokat akarunk felfedezni ezáltal, és hazataláltunk. Ég a ház. Üdv itthon!” – mondta a lemez kapcsán Manuel Gagneux.

Vildhjarta – Megjelent az új lemezük

måsstaden under vatten címmel jelent meg a  svéd extrém – progresszív metal vonala Vildhjarta második nagylemeze. A banda nyolc évvel debütáló albuma, a måsstaden folytatásaként adta ki új lemezét dupla korong formájában, amelyre összesen 17 káosz-szerű, nehéz légkörű dal került fel.

Nemzetközi kutatás indult a zenehallgatási szokásokról

Az EEnlarge Europe egy nemzetközi, kis klubokat támogató projekt, akik most indítottak el egy kutatást a zenehallgatási szokások változásáról. Céljuk, hogy olyan információkhoz jussanak a közönségről, amik hatékonyan segíthetik a klubok talpraállását a pandémia után.

EEnlarge Europe: Hogyan hallgatunk zenét? – The Survey

Az életünk minden téren gyorsan változik, köszönhetően a technológiai fejlődésnek. Ezzel együtt természetesen a szokásaink is változnak, szinte naponta jelennek meg új platformok és eszközök. Ez hatással van arra is, ahogyan zenét hallgatunk, de nem csak az egyértelmű oldalról, hogy felváltotta a fizikai formátumot a streaming, a CD-t az okostelefon, de hatással van arra is, ahogyan élőben hallgatunk zenét. Személyes zenehallgatási szokásaink társasági tevékenységből sokkal izoláltabbá vált, köszönhetően a fülhallgatóknak, és manapság koncertre járni már inkább szociális esemény, mintsem fókuszált zeneélvezet és a zenészekre figyelés. Vagy mégsem? 

A kulturális és zenei szektorban alig néhány éves jelentés méri globálisan vagy nemzeti szinten, mi is történik a zeneiparban a gazdasági oldalán, de lényegében semmilyen adattal nem rendelkezünk arról, hogy egy átlagos ember mennyit költ zenére, milyen egyedi szociológiai trendek és viselkedési minták uralják a szektort, főképp az élőzenei életben. Az EEnlarge Europe első nagy kutatása azt tűzte ki céljául, hogy olyan területekről gyűjtsön adatokat és információkat, amit korábban még nem kutattak. Az EEnlarge Europe kis klubok összefogása és kifejezetten ennek a színtérnek készült edukációs projekt, mert minden zene itt kezdődik. Céljuk ezzel a kutatással, hogy jobban megértsék a közönséget: hogyan hallgatunk zenét online és offline, hogyan hatott mindannyiunkra a pandémia mentálisan és gazdaságilag, hogyan használjuk a közösségi médiát élőzenei kontextusban. Ezt a friss tudást arra fogják használni, hogy hatékonyabban tudják talpra állítani a szektort ezután a hosszú és erősen kihívásokkal teli időszak után. 

A kutatás kérdőíve öt nyelven érhető el – angolul, magyarul, románul, szerbül és szlovénul –, segítsétek a munkájukat azzal, hogy kitöltitek: https://eenlargeeurope.com/survey/ 

A projekt alapítói öt klub négy országból: a Channel Zero Ljubljanából, a Nappali from Pécsről, a Moszkva Kávézó Nagyváradról, a Kvaka 22 Belgrádból, a Zentropia Zentáról, Budapestről koordinálva, és az Európai Unió támogatásából valósul meg. 

EEnlarge Europe: https://eenlargeeurope.com/

Kövessétek facebookon: https://www.facebook.com/EEnlarge.Europe/

Kövessétek nstagramon: https://www.instagram.com/eenlarge.europe/ 

Anomalie – Lemezelőzetesek

November 5-én adja ki új nagylemezét az osztrák post-black metalos Anomalie. Negyedik lemezük a Tranceformation címet viseli, “amivel lebontanak minden szociális és kulturális határt“. A hét tételes lemezről máris itt van két daluk, melyekben a Rotting Christ frontembere, Sakis Tolis, valamint az Enthroned gitáros/énekese Nornagest vendégeskedik.

Anomalie – Tranceformation

(AOP Records)

1. Trance I: The Tree
2. Trance II: Relics (feat. Nornagest / Enthroned)
3. Trance III: Alive
4. Trance IV: Nemesis
5. Trance V: Cerulean Sun (feat. Sakis Tolis / Rotting Christ)
6. Trance VI: Eternal Burden
7. Trance VII: Feverdream 

Majesty Of Revival – A Pink Cream 69 frontemberével készítették el új dalukat

Mindcrime címmel mutatta be új dalát a progresszív / szimfo – power metalt játszó ukrán Majesty Of Revival  projekt. Dalukhoz, szokásukhoz híven most is egy nagyágyút hívtak meg vendégül David Readmant, a Pink Cream 69 frontemberét.

Kerüljetek ki a komfort-zónátokból, mert az élet egy verseny. Legyetek tökösek, emberek! Ellenkező esetben nem fogjátok elérni a kitűzött célokat. Soha ne pihenejetek! Majd eljön a nyugalom ideje is, ha vége a megpróbáltatásoknak!” – olvasható közleményükben.

A zenekar jelenleg új albumán dolgozik, ami Pinnacle címmel előreláthatólag 2022 elején fog megjelenni.

Orthodox – Body & Soul – új videó, új szerződés

A technikás modern metalt, a hardcore, valamint a nu-metal hatásaival kiszínezett zenét játszó amerikai Orthodox zenekar a napokban mutatta be Body & Soul című új videóját. A videó apropója, hogy a banda készülő harmadik lemezével leszerződött a Century Media kiadóhoz. Lemezük a jövő év közepére várható.

Martyr – A heavy metal klasszikus tradíciói

A holland heavy metalos Martyr a jövő év elején tér vissza Planet Metalhead című új lemezével. A ’80-as évek elején alakult legendás banda 2016-ban adott ki utoljára lemezt. 2022. február 24-én megjelenő lemezükkel a heavy metal klasszikus tradícióit hozzák vissza, ahogyan azt az alábbi három dalukban videója is mutatja.

Cserfalvi Töfi Zoltán – Interjú a hangok mesterével (1./2 rész)

Cserfalvi Töfi Zoltán 05

Az olvasó tudja, hogy a Fémforgács a rock-metal underground híroldala. A mélyebb anyagok alapjában véve karcos stílusokat igyekeznek bemutatni, ám az uderground jegyében az együtt élő stílusok friss bandáinak újdonságai és a széles zenei irányzaton belül a valamikori úttörőinek anyagairól is hírt adunk. Ez utóbbi okán és a korong tíz éves jubileumának apropóján ástuk ki […]

Wolftopia – Lemezelőzetesek

A finn melo-death új vonalát képviselő Wolftopia nevű zenekar december 17-én, az Inverse Records kiadásában jelenteti meg Ways Of The Pack című albumát. lemezükre nyolc dal kerül fel, melyek közül most Wash The Spears és Hound Of War dalaikat lehet meghallgatni.

Angertea, Mudi, Nís
október 22.