Elder Druid – Golgotha – klippremier

Golgotha címmel 2020. január 17-én jelenik meg az ír származású okkult doom metalos zenekar az Elder Druid második nagylemeze, amiről címadó daluk premiere nézhető meg.

Az alábbiakban a lemez számlistája és borítója látható rajta Mariusz Lewandowszki csodálatos alkotásával.

Elder Druid – Golgotha

1. Golgotha
2. Dreadnought
3. Sleeping Giant
4. Vincere Vel Mori
5. Sentinel
6. Paegan Dawn of Anubis
7. The Archmage

Tygers Of Pan Tang – Destiny – új dalelőzetes

November 22-én Ritual címmel jelenik meg a brit NWOBHM műfaj jeles képviselőjeként ismeret legenda a Tygers Of Pan Tang új nagylemeze. 11 dalos lemezük harmadik dalelőzeteseként most a Destiny szöveges videója ismerhető meg.

Ateiggär – a black metal alkímiája

Az alkimista black/death metalos svájci Ateiggär duó november 15-én Us d‘r Höll chunnt nume Zyt címmel adta ki debütáló nagylemezüket. A miszticista formációt Fauth Temenkeel és Fauth Lantav hívta életre, hogy újszerű látomások és bizarr hangjegyekkel kíséretében végig kalauzoljanak bennünket emberi korlátaink, istenségeink, és az idő pokla által befolyásolt félelmeink purgatóriumában. Mindezekben a középkori olasz filozófus, költő Giordano Bruno sorai voltak a segítségükre. 

Year Of The Cobra – hallgasd meg új lemezüket

November 1-jén Ash And Dust címmel jelent meg az amerikai psychedelic occult doom rocker duó, a Year Of The Cobra második nagylemeze. A sötét hangulattal és egy nagy adagnyi lassú lüktetésű pszichedelikus post-pop érzékenységgel feltöltött album az alábbiakban hallgatható végig.

Verthebral – albumelőzetesek

December 27-én Abysmal Decay címmel jelenik meg a nyers death metalt játszó paraguayi Verthebral új albuma a Transcending Obscurity Records kiadásában. A lemezről The Art of Perversion és Abysmal Decay dalaikkal lehet megismerkedni.

Karg – a mániákus depresszió megnyilvánulása

Az atmoszférikus black metalos Harakiri For The Sky frontembere, J.J. bejelentette ambient depressziós mellékprojektje, a Karg hetedik stúdióalbumát. Trakat című albuma 2020, február 7-én lát napvilágot, az AOP Records jóvoltából.

Amikor nekiláttam a Traktat megírásának, úgy éreztem magam, mintha felrobbannék. A dolgok elkezdtek szétesni az év elején én pedig totálisan frusztrált és ideges lettem. Az orvosok azt mondták, ez a depresszív időszak általában hat vagy annál is több hónapig tart, ha nem kezeltetem magam. Ez így is történt. Betegségem utazgatással, vagy pontosabban meneküléssel igyekeztem kontrollálni. Eközben pedig megírtam egy zenei és dalszövegi tekintetben végtelenül személyes albumot, a Traktat-ot. Ez tehát az oka annak, hogy ezt az albumot javarészt utazásaim során írtam. Persze nem azt mondom, hogy a korábbi Karg lemezek kevésbé személyes hangvételűek; de ez mindenképpen rendkívül közel áll a szívemhez. Egyúttal a Traktat az utolsó része egy trilógiának, ami Weltenasche albummal indult, nagyjából négy évvel ezelőtt, és a Dornenvögel-lel folytatódott 2018 nyarán. Számomra Traktat a mániákus depresszió megnyilvánulása. Egyszerre vannak magas és mély pontok, hangos és halk szólamok ezekben a dalokban. Ezeket az érzelmeket nehéz volt tovább hordozni, nehéz volt tőlük megszabadulni. Szóval kirobbantottam őket magamból.” – mondta J.J. az új Karg album kapcsán, amiről elsőként Irgendjemand wartet immer dalának sötétsége ismerhető meg.

Once Human – Sledgehammer – új videó

Sledgehammer címmel mutatta be új dalát a Logan Mader (ex-Machine Head, Soulfly) vezette modern groove metalos Once Human.

A Sledgehammer egyfajta testamentuma annak a ténynek, hogy a Once Human evolúciója sosem áll le. A dal az elejétől a végéig pusztít. Őrületes riffek, könyörtelen dobolás és Lauren Hart gyilkos hangja! Vokálok tekintetében valami teljesen újat mutatunk nektek. Egyébként fantasztikus élmény volt a stúdiózás és a keverés is, ugyanis a megszokottól még több analóg felszerelést használtunk a munkálatok során. Legutóbbi albumunk is remekül szól, de ez a dal egyszerűen gyilkol! Készüljetek 2020-ra!” – üzente Logan.

Miserium – 100,000 Light-Years videó és búcsúkoncert

10 év után elköszön a progresszív metalos Miserium zenekar. A miértekről a csapat egyik énekes-gitárosa, Tari Szabolcs így nyilatkozott:

A búcsú mindig nehéz, de úgy gondoltuk, hogy ideje meghoznunk ezt a döntést. Ugyan a 2018-as év végén hosszú idő után újra nekiláttunk dolgozni a próbatermünkben, hogy a harmadik és negyedik lemez anyagainak szánt monstrumból felvétel közeli állapotba hozzuk a dalokat, illetve a Wireless II. című akusztikus EP-nk nótáit is véglegesítsük, ám 2019 februárja környékén már látszódott, hogy nagyon komoly időbeosztási problémáink lesznek, és megint nem fogunk tudni megfelelő tempóban-, pontosabban semmilyen tempóban sem dolgozni. Erőn felül egy dalt kiválasztottunk és felvettünk a már említett dalcsokorból a szolnoki Denevér stúdióban, ahol minden eddigi anyagunk készült, hogy méltón zárjuk le ezt a bő 10 éves pályafutást. Természetesen láthattok majd bennünket különböző formációkban, illetve törekszünk rá, hogy a zenekar örökségét valamilyen módon továbbörökítsük a jövőben. Köszönettel tartozunk a családjainknak, barátainknak, minden zenésznek és zenekarnak, akikkel valaha együtt játszottunk, a Denevér stúdiós Töfinek és Boros Bélának, Bertók Attilának a fantasztikus szövegekért, Kóródi Tamásnak a nagyszerű borítókért, és persze az összes sajtóorgánumnak, akik mindig segítették a tevékenykedésünket. Külön köszönet a Hammerworld, illetve Hammer Music Hungary stábjának a munkájukért és támogatásukért, és persze nektek, akik hallgattatok bennünket.

A 100,000 Light-Years-t még 2017-ben írtam. Külföldi munkám során nagyon hiányzott a zenekarozás és a profi zenélés, és alapvetően ez inspirálta a dalt. Azóta bekövetkeztek olyan változások az életemben, amitől csak még többet jelent. Azt gondolom, hogy mindenkinek vannak meghatározó emberek az életében, akik ha kisétálnak a képből, hatalmas űrt hagynak maguk után. A dalban úgy fogalmaztam, hogy én vagyok az a szellem, aki százezer fényévről is látja a saját gesztusait, mondatait visszaköszönni a szeretteiben, de természetesen ez fordítva is igaz.

A zenekar búcsúkoncertje december 7-én a Dürer Kertben kerül megrendezésre a Marcello’s Mystical Mind, a Solidity és a Perfect Symmetry társaságában.

november 23.,