Stafia – Mesék a ködön túlról

A Stafia egy egyszemélyes underground black metal projekt Romániából. Neve egy román mitológiai lény, és nagyjából rosszindulatú szellemet jelent.

A projekt elkötelezett híve az underground black metal igazi királya és az örökké magányos szellem, Count Grishnackh iránt! Április 20-án, Tales from Beyond the Fog címmel megjelent debütáló anyagának középpontjában H.P. Lovecraft, Hidetaka Miyazaki, Kentaro Miura és J.R.R. Tolkien műveiből merített, kitalált spirituális lények és témák állnak.

Solidity – Evolution Of Prodigality (2022)

Az Everflow recenzióm végén belengettem, hogy talán a Solidity friss lemezéről is írni fogok. És íme! A zenekart 2012-ben alapította Triesz László szólógitáros, zeneszerző, dalszövegíró és Kovács Attila énekes. Zenéjük a kezdetektől fogva színesnek, változatosnak mondható. Ügyesen keverik a thrash, death, power metalt progresszív megoldásokkal és némi elektronikával. 2016-ban még magánkiadásban megjelentették első nagylemezüket, An […]

Lanterni – Merger – itt van az első videójuk

Merger címmel jelentette meg első videóját a hazai  doom-sludge metalos Lanterni. A dalban Susana García De Quirós (Grace Of Kairós, The Hostages Went Home) vendégeskedik.

A Merger az anyagi létezés, és a mentális űr egy húron pendülése. A Thousand tétellel párban egy folyamatosan zajló, és remélhetőleg belátható időn belül további gyümölcsöket hozó kreatív munka eredményei.

Tavaly decemberben az Arkasszal, a Band In The Pittel és az Entrópia Architektúrával kiadtunk egy megosztott albumot Everending Story címmel. Az anyag apropóján még egy szám került felvételre Miskolczi Marcinál, a Kepler stúdióban. A Merger lett a zenekar első klipjének alapja, melyet Kilencz Andris stábjával rögzítettünk a Soundgarden próbatermekben.

Nubivagant – Az örök éjszaka lendülete

2020-as Roaring Eye címet viselő, remekül sikerült bemutatkozó albuma után a nyár közepén második lemezével tét vissza az olasz underground mélyéről feltörő Nubivagant. Az egyszemélyes black metal projekt mögött a Chaos Invocation, a Darvaza, valamint a Fides Inversa soraiból jól ismert Omega (Gionata Potenti) áll. Multi-instumentalistánk sötét, hipnotikus albuma június 21-én, az Amor Fati kiadásában fog megjelenni The Wheel And The Universe címmel, amiről Into Eternal Night dalát osztotta meg velünk.

Az Into Eternal Night az örök éjszaka lendületét adja. A tudatalatti néha ijesztő sötét álmokat és látomásokat szül. Ez a dal akkor született, amikor az éjszakai égboltról, a fekete lyukakról és a végtelennek tűnő sötétségről álmodtam.”  – modta daláról Omega, majd így folytatta:

A The Wheel And The Universe témáiban a fekete űr jelenik meg. Ez az új album minden bizonnyal lassabb, kevésbé agresszív és hangulatosabb, mint a Roaring Eye, de ugyanabból a gyökerekből fakad… magunkban figyelve az ismeretlenben.”

Korábban közzétett Clothed With The Sun című dalát itt hallgathatjátok meg.

Gwendydd – Martyrdom – új videó

A bolgár származású, túlnyomó részben csajok alkotta extrém metal vonalas Gwendydd a napokban osztotta meg Martyrdom című új videóját. A videó május 13-én megjelent második nagylemezük a Censored első előzeteseként debütált.

A teljes lemez itt érhető el.

Darkened – Megjelent a második albumuk

The Black Winter címmel a mai nap jelent meg a pánnemzetközi death metal elit tagjait felsorakoztató Darkened  második albuma. A banda olyan nevek találhatóak, mint Andy Whale (Memoriam, Bolt Thrower) dobos, Gord Olson (Ye Goat-Herd Gods, Demisery) énekes, Linus Nirbrant (A Canorous Quintet, This Ending) és Hempa Brynolfsson (Excruciate, Ordo Inferus) gitárosok, valamint Tobias Cristiansson (Grave, Dismember) basszusgitáros.

Mint ahogy az év eleji Mourn the Dying Light  EP-nk is megjósolta a banda tovább folytatja agresszív gyilkolását The Black Winter albumán. Egy igazi Darkened robbanásra számíthattok, ami a markáns, intenzív riffeléseivel a végzetet legsötétebb mélységekbe visz el benneteket. Ennél tisztább és zúzósabb death metal lemezt idén nem fogunk találni!

Conjurer – Cracks In The Pyre – klippremier

Július 1-jén jelenik meg a brit post-hardcore Conjurer második albuma Páthos címmel. Lemezük újabb kedvcsinálójaként a borongós atmoszférájú Cracks In The Pyre című daluk videóját osztották meg velünk.

Nagyon izgatottak vagyunk új lemezünkkel kapcsolatban, de gondolom ezzel minden banda így van ezzel, aki albumot add ki a járvány idején. A lemezre nyolc új dal került fel, melyeknek témáikban életünk legszemélyesebb élményeiből merítettünk.” – mondta Conor Marshall basszusgitáros.

Vaamatar – Éjsötét művészet

Az Iron Bonehead Productions égisze alatt jelentette meg első albumát a Los Angeles-i raw black metalos  Vaamatar. A duó Medievalgeist című debüt-lemezén hat, a ’90-es évek hideg, apokaliptikus hangulatát, éjsötét orgiáit megidéző dal kapott helyett.

A Vaamatar nem bulizós black metalt játszik. Dalaink a legkifinomultabb Black Art archaikus pompájával vannak megírva. Élvezzétek, ahogyan régi katakombák megnyílnak, és spektrális árnyalatok menekülnek az éjszaka bársonyos öléhez. Ez a  Medievalgeist!

Wormrot – Újabb brutal jó lemezelőzetesek

Hiss címmel július 8-án  jelenik meg a szingapúri grindcore trió, a Wormrot új lemeze a Earache Records kiadásában. Lemezükön 21 tétel kap helyet, melyről most a vonósokkal átitatott Grieve / Weeping Willow / Voiceless Choir dalciklusuk videóját nézhetitek meg.

Frog Leap
május 29.
Ritual Howls
május 29.