Molekh – Sötét tornádó közeleg Dublin felől

2017-ben alakult a lengyel Thy Worshiper tagjaiból a most már Dublini székhelyű avant-garde black metalban jártas Molekh. Deathspell OmegaImperial Triumphant és Schammasch rajongóknak a debütáló albumukat, ami a Ritus címet kapta. Március 27-én fog megjelenni az új korong, amit CD-n a Bent Window Records, kazettán pedig a Pale Ghoul Recordings fog világra hozni. Ízelítőnek pedig itt a Vocare Pulvere.

Molekh – Ritus

(Bent Window Records)

1. Yetzer Hara
2. Cruor Innocentia
3. Possessionem
4. Ritus
5. Vocare Pulvere
6. Abyssus
7. Incubus 

Revelation – Never Comes Silence (1992)

Az amerikai Revelation egyike a legrégebbi doom metal csapatoknak, mely ilyen vagy olyan formában évtizedekig készítette korongjait, rendszerint változó minőségben. Ezen a skálán a jó és a nagyon jó foglal helyet véleményem szerint, pont ezért meglepő, hogy általában a kutya sem hallott még róluk. Tény és való, hogy igazán erősek a ’90-es években voltak, mégsem […]

Tovább »

Thy Catafalque – Érkezik az Alföld

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Thy Catafalque sorban tizenegyedik albumát harangozza most be a Néma vermek című videoklippel, miközben gőzerővel próbálnak már a 2023. május 11-i Budapest Parkos koncertjükre.

Június 16-án a Season of Mist kiadásában érkezik a Thy Catafalque 11. albuma, az Alföld. Kátai Tamás minderről így beszélt:

Az Alföld a legegyenesebb és legklasszikusabb extrém metal album, amit valaha rögzített a projekt. Ezúttal csak metált akartam csinálni minden újítás és progresszió nélkül, dalokra és riffekre koncentrálva, nem kísérletezni és új alapokat törni. Ki kellett engednem a régi ötleteket, így élvezettel tettem. Alföld jelentése A Nagy Alföld, Délkelet-Magyarország masszív sík része, ahol születtem és nevelkedtem, és Néma vermeknek forgattuk a videót a kopár földek közepén, Makó-Bogárzón. A dalban Veres Gábor jó barátunk éneke a Watch My Dying-tól.

A kisfilm és a dal akkurátusan összefoglalja a sivár és könyörtelen alföldi hangulatot. A klip még 2021 utolsó napjaiban forgott a No Total Films-es srácokkal, Kátai a forgatásról pedig a következő kedves történetet osztotta meg:

“A borítón is szereplő rendkívül cuki kiskutya, Mudi a forgatás végefelé a vaksötétben, amíg a sárban fetrengtem, elvitte a sapkámat és a sálamat. Előbbi sosem került elő, utóbbit megtalálták a tanya mellett másnap, de már csak a fele volt meg. Ez egy kemény vidék.”

A kilenc dalos lemezen most is számos vendég működik közre: Horváth Martina Veronika (The Answer Lies In The Black Void, Mansur) – ének, Lambert Lédeczy (Ahriman, Mörbid Carnage) – ének, Bokodi Bálint (Diabolus In Musica) – ének, Veres Gábor (Watch My Dying) – ének, Dudás Gábor (Reason) – ének, Breno Machado – szólógitár, Daniele Belli – akusztikus gitár, nagybőgő, Dario Cei – fuvola, Chris Lyons – hegedű, brácsa, Ido Romano – arab ney-fuvola, Samuel Chacon – fretless basszusgitár és Austris Apenis – francia kürtművész.

Thy Catafalque – Alföld

(Season of Mist)

  1. A csend hegyei

  2. Testen túl

  3. A földdel egyenlő

  4. Alföld

  5. Folyondár

  6. Csillagot görgető

  7. A felkelő hold országa

  8. Szíriusz

  9. Néma vermek

  A Thy Catafalque tehát május 11-én a Budapest Parkban a klasszikusok mellett új dalokat is bemutat majd. Ráadásul az este egy igazi zenei kuriózum lesz, hiszen fellép a Platon Karataev is, akik szintén készülnek újdonsággal. Ők egyébként nemrég a kiváló Vízből van című szerzemény live felvételét osztották meg a rajongókkal.

  Thy Catafalque + Platon Karataev jegyek: https://www.budapestpark.hu/events/thy-catafalque-platon-karataev-20230511

  Thy CatafalqueAlföld előrendelés link: https://shop.season-of-mist.com/catalogsearch/result/?q=thy+catafalque

  Wesele – A black metal egy újabb művészi megközelítése

  A Wesele egy új projekt a lengyel black metal színtéren. Az egész mögött az Epitome, a Kryvoda, valamint a SalcesonX soraiból ismeret Rafal Chruscicki áll. Projektjének ötlete, elmondása szerint néhány éve született, és a Młoda Polska (Fiatal Lengyelország) festészetének és irodalmának füstjében érlelődött. A projektjén nagyban  eltér korábbi munkáitól. A Wesele egy önálló és művészileg megújult irányt tartalmaz, melyben a zenei, lírai és grafikai rétegek egymásnak megfelelő egységet alkotnak. Debütáló albuma Fine de siècle címmel május 15-én jelenik meg az Odium Records gondozásában, amiről a 10 percnyi euforikus dohogású Pustka dalának fekete-fehér képvilágú művészi videója nézhető meg.

  Babona – A Szél Csendje – új dal és videó

  A Szél Csendje címmel egy vadonatúj dallal és annak videójával jelentkezett a miskolci illetőségű, doom vonalas Babona projekt. A projekt Rózsa Tamás (ex-Vicious Panda, ex-ANTAL) a RockStation szerkesztője one-man formációjaként működik. 2021-ben adta ki első albumát Miskolc címmel, amit az utóbbi időkben pár újabb dala követett, ezek bandcamp oldalán érhetőek el. A videót kapott A Azél Csendje tétele most egy kissé pszichedelikusabb, borongósabb hangvételben szólal meg, ami nem is csoda, hiszen az egykori Acél város nehéz, szürke köde mai is az ott élők elméjében gomolyog.

  Neo Inferno 262 – Az emberszerepe a technológia uralta világban

  A progresszív, experimental, electro-industrial black metal vonalas francia projekt a Neo Inferno 262 közzétette Bleak Revolution dalának hivatalos videóját, ami a március 31-én megjelenő második lemezük, a Pleonectic első videójaként jött ki. A mindenféle extrém zenét (metal, electro, ipari, stb...) és új technikai folyamatokat (például az MI által generált) ötvöző Neo Inferno 262 megkérdőjelezi az ember helyét a művészetben, és általánosságban az ember szerepét egy olyan világban, ahol ő húsától és jelentésétől megüresedve, megfosztottan él.

  A Pleonectic  azaz “a több az mindig több”, a technológia szörnye, amely mára mindennek és mindennek ura lett. A titokzatos fekete doboz, ami minden döntést, minden cselekvést irányít. Algoritmusai a tiltott nyelv. Kimenetei parancsolatok. Ez az új anya-menyország, ez az Isten. Mindenkinek számára.

  Nemesis Sopor – Hallgasd meg új lemezüket

  Hatévnyi hallgatás után új albumával tért vissza az atmoszférikus, progresszív black metal vonalas Nemesis Sopor. Negyedik albumuk Firmament címmel március 3-én jelent meg, amelynek Monument dalához szöveges videó is készült.

  Lemezüket az eddigieknél most még jobban átjárja a progresszivitás, az intenzívebb, de dallamos megjelenítések, valamint új hatásokként a post-rock, valamint a post-metal változatos fúziói.

  Abysmal Grief – Válogatásalbumot adnak ki

  Az olasz doom metal okkultisa Abysmal Grief március 31-én kiadják a Despise The Living, Desecrate The Dead című válogatásalbumot az Avantgarde Music gondozásában. Regen Graves gitáros szavaival élve:

  A Despise The Living, Desecrate The Dead olyan dalokat tartalmaz, amelyeket a 2016-2021 közötti időszak vettünk fel, különböző felállásokban. Több okból kifolyólag ezek a dalok sohasem szerepeltek a korábbi kiadásokon. Ezek között megtalálhatók a régi idők homályos, sötét olasz bandáinak feldolgozásai, egy funeral doom metal feldolgozása az 50-es évekből, és természetesen számos új Abysmal Grief dal.

  A lemez első számaként a Missa Est hallgatható meg.

  IMRE FIA IMRE X SOLKYM IMRE FIA IMRE X SOLKYM
  március 24.
  Riverside Metal Fest Riverside Metal Fest
  március 24.