Acid Victoria

Where's The Magic From? (2019)

Az Acid Victoria triója által játszott zene relatíve fiatal koruk ellenére sem olyan, amit ma divatosnak vagy akár mainstreamnek lehetne nevezni. Érdekes lenne szerintem egy kutatás keretében arra keresni a választ, hogy a zenehallgatási, de még inkább a zenészek ááltal játszott stílus milyen hatásokból lesz olyan, amilyen…

De vissza az Acid Victoria első lemezéhez, amin alapvetően továbbra is azt a már az előző EP-nél is említett hard rockos, pszichedelikus cuccot játszák, amibe stoneres, ősrockos, meg némi southern hatás került. 

Az egész albumra jellemző, hogy az elszállós részek most nagyobb teret kaptak. Ami viszont számomra újdonság, hogy itt-ott punkos hatások is felütik a fejüket. Na ne gondoljon senki gördeszkás kalipunkra és nem is a Sex Pistols/The Exploited vonalas punk érezhető egyes témákban, inkább a lazaság és a lendület miatt érzem ezt. Jó hallani, hogy az énektémákhoz a korábbiaknál merészebben nyúltak, illetve az is az újdonság erejével hatott számomra, hogy effektek formájában némi elektronika is került a dalokba. 

A csapat a trió felállás lehetőségeit maximálisan kihasználja. Külön kiemelendő a basszusgitár hangsúlyos szerepe, ami ráadásul ötletes, sőt sokszor szólisztikus szerephez is jut. Amikor pedig kell, Alaque basszusa Gergő (lásd még LAY) dobolásával masszív alapot biztosít a Mike gitártémáinak, a szólóknak és persze a éneknek.

A Drill talán a legjobb választás volt a képi megvalósításra. Pörgős nóta, amiben benne van minden, ami az Acid Victoria-t jellemzi. Ugyan ebben a legkevésbé hangsúlyos az elszállás, de egyébként biztos vagyok benne, hogy koncerten nagy rá a beindulás. Ez pedig jó fokmérő lehet.

Nem mennék végig egyenként a dalokon – hallgassátok meg a lemezt! -, csupán néhányat emelnék ki.

A Get High egy lazább, slágeresebb téma, ami pont jókor érkezik, hogy visszavegyen az addigi tempóból és megmutassa egy másik arcát is a bandának. 

A Safewords számomra a Deliverance és a Wiseblood albumos C.O.C. dolgait juttatja eszembe egyéb hatások mellett. De van benne country is, kiváló háttérzene lehetne valami amerikai motoros filmhez, amiben egy útszéli csehóban egymásnak ugrik a motoros és a kamionos tábor és lebontja a lebujt.

A Lady Marü egy táncolhatós cuccnak indul, amiből a lemez legsúlyosabb tétele fejlődik ki olyan fuzzolással, hogy keresem az állam a padlón. Aztán meg elszállnak valahová…, amiből olyan sludge témával térnek vissza, hogy azt Kirk papa és a Crowbar is megirigyelné. 

Aztán itt van még a Buxxxa, ami meg akkora elszállással (vannak itt spacerock hatások dögivel) indul, hogy csak tátom a szám, később ugyan átmegy afféle garázsrockba, de fel-feltűnnek még a lebegős témák is.

A Cap holdline affected csordavokálja is emlékezetes, ahol sokadik alkalommal tűnik fel a kiemelkedő bőgőjáték.

Összességében le kell szögezni, hogy az EP-hez képest szintet léptek, nem is egyet. Összeszedettebb, kidolgozottabb dalok születtek, amiken érezni, hogy beletettek mindent. Érezhetően nem ez a csúcsalkotásuk még, de a tüzet felszították, már nem csak parázslik, mint korábban.

Két dolgot javasolnék a csapatnak.

Az egyik, hogy talán a kevesebb több lett volna. Engem legalábbis az egy órán felüli játékidő fárasztott a végére. Talán egy-két dal lehagyásával mást éreznék.A másik, hogy bár Mike énekdallamai változatosak és egyediek is, én a helyében még a refréneken dolgoztam volna. Engem legalábbis azzal tud igazán meggyőzni egy előadó/zenekar.

augusztus 19.,
augusztus 21.,