NGC Prod.
MOBILIZMO (1981)
Kiadás éve:
1981
A lemez típusa:
LP
Stílus:
Hard Rock
Felállás:
Schuster Lóránt
Zenekarvezető-Szövegíró-Vokál
Tunyogi Péter
Ének
Sárvári Vilmos
Szólógitár-Vokál
Zeffer András
Billentyűs hangszerek-Vokál
Kékesi „Bajnok” László
Basszusgitár-Vokál
Mareczky István
Dob
A lemez kiadója:
MHV-Start
Dalok:
1.A/1. Fônix éjszakája
2.A/2. Billy a kölyök
3.A/3. Szerettél már Szamuráj?
4.A/4. Varjúdal
5.A/5. Örökmozgó
6.B/1. Mobilizmo
7.B/2. Rock 'n' roll
8.B/3. Átlagember
9.B/4. Asszonyt akarok
10.B/5. Oh jeah
11.B/6. Alkohol blues
Rögzítette:
The 7th Evil
2010. augusztus 12., csütörtök, 18:14
Szerkesztés:
szerkesztes
P. MOBIL - MOBILIZMO
"... Amikor végre megtört a jég és a lemezgyár nagy kegyesen beleegyezett az első P. Mobil nagylemez megjelentetésébe, a zenekar szinte magánkívül volt az örömtől, és azonnal megkezdődtek az előkészületek, mint legyen, hogy legyen, milyen dalok szerepeljenek rajta, legyen-e a lemeznek külön címe, vagy csak az 1. sorszámot kapja, hogy nézzen ki a borító és a többi.

Végül aztán, mint tudjuk, Mobilizmo lett a lemez címe, ami a Lóránt találmánya, és a "mobilizmus" szó (ami nem is létezik) spanyol nyelvű változata. Mivel "izmus" az volt már éppen elég a környezetünkben, és a "mobil" szónak mindenképpen szerepelnie kellett a címben, így lett a fent említett Mobilizmo. És hogy miért pont spanyol? Úgy emlékszem, Lórántot az Animalisms című, 1965-ös Animals lemez ihlette meg.

Zeneanyag az volt bőven, az volt a kérdés, milyen arányban legyenek régebbi és vadonatúj szerzemények a lemezen.
Végül aztán a 11 számból három eredeti Bencsik szerzemény, egy Schuster nóta, a Varjúdal, amivel kapcsolatban talán érdemes megjegyezni, hogy ugyan a borítón az összes zenekari tag fel van sorolva szerzőként, az alapötlet és a fő dallamvezetés a Lóránté, és mivel ez már jó pár éves dal, nekem meg a Zefinek, de még a Tunyoginak is, kevés közünk volt hozzá.
A Billy a kölyök korábban Lőj rám címmel már létezett, ugyanígy az Asszonyt akarok is, de mivel csak a szövegük volt a régi, az is csak részben, a zene pedig egészen más, vadonatúj, így tehát ezek új daloknak tekinthetők, legalábbis zeneileg. A fennmaradó öt szám pedig teljesen új volt.
Az Oh jeah című dal a Beatles emlékére íródott, ami nagy hatással volt minden későbbi Beat és Rock zenekarra
Két érdekesebb dolgot említenék a lemezről, az egyik az Alkohol blues, aminek a szövegét - "Söröcske, borocska, Baracska" - egy szociológiai munkában találta a Lóránt, ami igazából egy gyűjtemény, Hankiss Ágnes munkája, vécéfeliratokat, kocsmai falfirkákat, különleges népi kiszólásokat stb. tartalmaz, ebben található ez a zseniális meglátás. A másik, az Átlagember, ami szövegét tekintve és zeneileg is rendhagyó volt, legalábbis a Mobil korábbi szerzeményeihez képest mindenképp, és amikor levittem a próbára, és eljátszottam a többieknek, riadtan és zavartan összenéztek, majd első döbbenetükből felocsúdva próbálták megfejteni, hogy mit is hallottak.
A lényeg az, hogy kisebb lázadás tört ki, de a Lóránt védelmébe vette a későbbi Átlagembert, aztán pár hét után a többiek is megbarátkoztak vele.
Mindenesetre a korabeli kritika is ezzel a számmal foglalkozott a legtöbbet. Aztán ahogy annak lennie kell, még meg sem jelent a lemez, máris egy rövid vita és veszekedés kezdődött a jogdíjelosztásról, ebben tényleg semmi tapasztalatunk nem volt, de azért néhány óra múlva megegyezésre jutottunk, és szakítva a korábbi gyakorlattal, tehát az egyszemélyi szerzőséggel, minden zenekari tag fel lett tüntetve szerzőként, mivel valóban csapatmunkáról volt szó, és az első helyen szereplő név volt az eredeti ötletadó, a fő szerző.
Aztán mégis csak annyi lett feltüntetve, hogy:
"Zene, szöveg: P. Mobil" -Schuster Lóránt
P. Mobil - Veletek (single CD) (2018)
Kritika, oldboy @ 2018. augusztus 22., szerda, 19:28
P. Mobil - Csoda történt! (2017)
Kritika, oldboy @ 2017. szeptember 9., szombat, 10:09
P. Mobil - 1979-1996 (2016)
Kritika, oldboy @ 2016. június 19., vasárnap, 12:10
P. Mobil - 1976-1979 (2015)
Kritika, oldboy @ 2015. november 28., szombat, 15:18
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.021 seconds to render