NGC Prod.
"Amíg él el nem felejti..." - Papp László Sportaréna 2007. (2008)
Kiadás éve:
2008
A lemez típusa:
DVD
Stílus:
Rock
Felállás:
Pataky Attila
Ének
Alapi István
Gitár
Gömöry Zsolt
Billentyűs hangszerek
Kicska László
Basszusgitár
Hetényi Zoltán
Dob
A lemez kiadója:
Axis Bt./ MusiCDome Kft.
Dalok:
1.Minden sarkon álltam már
2.Egek felé kiáltottam
3.Kínoz egy ének
4.Ég a házunk
5.Elérlek egyszer
6.Lelkünkből
7.Csak bírd ki
8.Isten az úton
9.Utolsó érintés
10.Egy álom elég
11.Amikor még
12.A világ közepén
13.Jóllakott csapat
14.Elhagyom a várost
15.A büszke sas
16.Gyere őrült
17.Veled vagyok
18.Szaga van
19.Álmodtam egy világot
20.A hűtlen
21.Hűség és árulás
22.Elveszett illúziók
23.Totál brutál
24.Éjjel érkezem
25.Egyedül blues
26.Mi vagyunk a rock
27.Háromszor
28.Nincs visszaút
29.Ünnep
30.Szellemvilág
31.A kör
32.Kölyköd voltam
Rögzítette:
The 7th Evil
2012. december 6., csütörtök, 09:45
Szerkesztés:
szerkesztes
EDDA művek - \
Az Edda első DVD-je valamivel lassabban készült el, mint a Luca széke...

Először a 2003-ban megjelent Örökség lemez borítójában volt egy bejelentés, miszerint ősszel megjelenik egy dvd, mely tartalmazni fogja a zenekar összes klipjét.

Persze mióta az Edda nem valamelyik multinál adja ki az anyagait, hanem magánkiadásban, azóta még alig-alig sikerült valamit valóban akkor megjelentetni, amikorra ígérték (eleve ritkán adtak ki friss anyagot), de azért az egy jó jel volt, hogy még abban az évben a decemberi Pecsa koncertet rögzítették, más kérdés, hogy sajnos a hangfelvétel hiányosságai miatt ebből aztán nem lett semmi.

A kérdés azóta is húzódozott, míg aztán a tavalyi év végén egy tényleg megfelelő lehetőség adódott, 1995 után újra bevették egy önálló koncerttel a BS falait, ennek a felvétele pedig végre kézzel fogható vált.

A megjelenés először tavaszra, aztán szép sorban minden évszakra be lett ígérve a koncerteken, míg a karácsonyi piac kínálta ziccert már nem hibázták el.

Mondjuk ennek ezúttal kizárólag technikai akadályai voltak, hiszen a hang keveréssel csak tavaszra végezett a P Stúdióban Kürönya Miklós, a képpel pedig augusztusban lett kész Csillag Endre, aki több mint 20 éve még a zenekar tagja volt.

Csuka elmondása szerint ezután még egyszer átkeverték az 5.1.-es hangot, így lett december a tavaszból, de a végeredmény mindent várakozást megért.

A 2 és fél óra elrepül, köszönhetően a vágásnak, ami teljes mértékben visszaadja az Edda koncertek lendületét.

Itt-ott érdekes effektek is színesítik a képet, de semmi túlzás, mindent csak ízlésesen. Pazar munka.

A 150 perc egyébként (amennyire lehet) elég átfogó képet ad a zenekar majd' 30 évéről, szinte minden albumot megidéztek egy vagy több dal erejéig, sőt, egy eddig kiadatlan, máshol nem látható/hallható dal is szerepel, a Jóllakott csapat című.

Ami a látvány részét illeti, annak is megadták a módját, hatalmas led fal előtt muzsikáltak, amin minden dalhoz volt valami vetítés (a legkiemelkedőbb a Hűség és árulás előtti animáció, a legmegrázóbb a Lelkünkből alatt vetített videóklip és a bele montázsolt képek a fiatalon, immár 15 éve elhunyt Kun Péterről).

A show-t főleg az Alapi/Gömöry/Pataky trió viszi a hátán, valószínűleg több km-t lefutottak azon az estén, Alapi Steve még egy komoly gitárnyúzásra is ragadtatja a magát a Veled vagyok végén.

A közel 4 perces szólóban mindent bemutatott.
Szólózott állva, fekve, Pataky által megpörgetve, épp csak a gitárt nem törte össze, de azért Blackmore szelleme ott lebeg, amikor dobálja a hangszert, aztán kvázi zongoraként használja, hogy a végén győzedelmesen magasba emelje.

Ami még érdekesség, hogy a zenekar egy gyönyörű gesztussal bevonta a koncertbe a bulikat tavaly május óta keverő Gellért Tibort, (aki annak idején az 1985-ös újrainduláskor nagyon sokat tett hozzá az olyan klasszikusok megformálásához, mint a Kör és az Ünnep), a ráadás során egy külön színpadon a keverőpult mellett hatodik tagként szállt be „a körbe”, ez a rituálé azóta is szerves része a koncerteknek.

Ugyan a dalonkénti választás és az 5.1 kivételével semmilyen egyéb lehetőséget nem kínál fel a dvd, de így is majdnem teljesen tele lett egy dual layer-es disc a felvétellel, aki pedig esetleg képgalériát szeretne, az lapozgassa a mellékelt füzetet, amely Molek Csaba fotóit tartalmazza.
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.021 seconds to render