Aren Drift

Beneath the Surface [EP] (2019)

Az Aren Drift egy brit prog. rock zenekar, melyet AREN, azaz Radka Nemcova alapított 2016-ban. A cseh származású, attraktív hölgy a csapat énekese, dalszerzője és producere is egyben. És még a háttérben el is gitározgat. A Beneath the Surface pedig a banda bemutatkozó EP-je. Egy intrót és három nótát tartalmaz szűk negyedórában.

Amik engem meggyőztek annyira, hogy szívesen meghallgatnék tőlük egy egész estés kiadványt, vagyis egy nagylemezt. Az Aren Drift az alternatív irányból közelít a prog. rock felé. Ez nem is lehet meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy milyen zenekarok, előadók inspirálták őket. Deftones, Muse, Black Peaks, Queen of the Damned project, System of a down, Gojira, Radiohead, Tool, Korn, Nirvana, Soundgarden, Disturbed, Black Sabbath, Slash, Guano Apes, RATM, Marilyn Manson, Black Country Communion, Pink Floyd. Ezek közül én is többeket kedvelek, így érthető, hogy bejön a brighton-i kvartett muzsikája.

Az intrót követően felcsendülő, klipesített Snow Queen jól példázza, hogy miféle zenében utazik az Aren Drift!

Egy légies, lebegős, áramló zenei alapot biztosít a Matt Plumley (szólógitár), Dominic Cahillanne (dobok), Theo Corcoran (basszusgitár) urakból álló zenekar, melyre Radka okos dallamokat hoz szép, mélyen búgó hangján. A fogósságon még van mit dolgoznia, mert nem annyira kiemelkedők, könnyen rögzülők sem a verzék, sem a refrének. Viszont a hölgyemény hangszíne számomra kifejezetten tetszetős, a zenei alaphoz jobban is passzol az alt hangnem, mint a szoprán! A muzsikusok játékából kiderül, hogy képzettek, de szerencsére inkább a hangulatra koncentrálnak, nem pedig a magamutogatásra! Matt egy ügyes gitáros, mind akusztikus gitárjátéka, mind riffjei, szólói élményszámba menőek! De a ritmusszekcióra sem lehet panasz, nekik köszönhető a zene sajátos lüktetése.

És valóban több stílusból merít az Aren Drift, hisz a klasszikus rock és pregresszív rock mellett akadnak alternatív rock/metalos témák, a la Tool / A Perfect Circle, post-rockos lebegések, grunge-os felhangok, modern rock/metalos kísérletek.

Tehát biztató ez a rövidke EP!

Remélem legközelebb már egy nagylemezzel fognak jelentkezni! Ha azon olyan szerzemények fognak szerepelni, amik tele vannak emlékezetes, könnyen rögzülő, uram bocsáss slágeres énekdallamokkal, akkor nagyon fogok örülni!