Aren Drift

Beneath the Surface [EP] (2019)

Az Aren Drift egy brit prog. rock zenekar, melyet AREN, azaz Radka Nemcova alapított 2016-ban. A cseh származású, attraktív hölgy a csapat énekese, dalszerzője és producere is egyben. És még a háttérben el is gitározgat. A Beneath the Surface pedig a banda bemutatkozó EP-je. Egy intrót és három nótát tartalmaz szűk negyedórában.

Amik engem meggyőztek annyira, hogy szívesen meghallgatnék tőlük egy egész estés kiadványt, vagyis egy nagylemezt. Az Aren Drift az alternatív irányból közelít a prog. rock felé. Ez nem is lehet meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy milyen zenekarok, előadók inspirálták őket. Deftones, Muse, Black Peaks, Queen of the Damned project, System of a down, Gojira, Radiohead, Tool, Korn, Nirvana, Soundgarden, Disturbed, Black Sabbath, Slash, Guano Apes, RATM, Marilyn Manson, Black Country Communion, Pink Floyd. Ezek közül én is többeket kedvelek, így érthető, hogy bejön a brighton-i kvartett muzsikája.

Az intrót követően felcsendülő, klipesített Snow Queen jól példázza, hogy miféle zenében utazik az Aren Drift!

Egy légies, lebegős, áramló zenei alapot biztosít a Matt Plumley (szólógitár), Dominic Cahillanne (dobok), Theo Corcoran (basszusgitár) urakból álló zenekar, melyre Radka okos dallamokat hoz szép, mélyen búgó hangján. A fogósságon még van mit dolgoznia, mert nem annyira kiemelkedők, könnyen rögzülők sem a verzék, sem a refrének. Viszont a hölgyemény hangszíne számomra kifejezetten tetszetős, a zenei alaphoz jobban is passzol az alt hangnem, mint a szoprán! A muzsikusok játékából kiderül, hogy képzettek, de szerencsére inkább a hangulatra koncentrálnak, nem pedig a magamutogatásra! Matt egy ügyes gitáros, mind akusztikus gitárjátéka, mind riffjei, szólói élményszámba menőek! De a ritmusszekcióra sem lehet panasz, nekik köszönhető a zene sajátos lüktetése.

És valóban több stílusból merít az Aren Drift, hisz a klasszikus rock és pregresszív rock mellett akadnak alternatív rock/metalos témák, a la Tool / A Perfect Circle, post-rockos lebegések, grunge-os felhangok, modern rock/metalos kísérletek.

Tehát biztató ez a rövidke EP!

Remélem legközelebb már egy nagylemezzel fognak jelentkezni! Ha azon olyan szerzemények fognak szerepelni, amik tele vannak emlékezetes, könnyen rögzülő, uram bocsáss slágeres énekdallamokkal, akkor nagyon fogok örülni!

február 27.,