Árnyak
Menedék

(Nail Records • 1969)
Armand
2021. január 5.
0
Pontszám
7

Az Árnyak 1994-ben alakult Szolnokon a magyar dark rock/gothic rock zenék első hullámában. Ezt a műfajnak akkor (és azóta is) viszonylag csak egy maroknyi zenekar és egy szűk körű rajongói tábor képviselte. A műfaj első számú ilyen képviselője az akkora megszűnt F.O. System és Mask mellett a  Nulladik Változat zenekar volt. Erre az üresnek is mondható szintérre robbant be ebben az időben a Veress „Janeth” János (RIP) vezetésével „asztrális síkokon” működő Land Of Charon és a búskomor szerelem, valamint a magány témáját előtérbe állító, Molnár Róbert nevéhez kapcsolódó 1994 és 2004 között tevékenykedő ikonikus hazai dark/gothic banda, az Árnyak.

Az Árnyak zenekar pályájuk vége felé.

A zenekar első albuma 1996-ban jelent meg Menedék címmel, ami nagyrész lefedi az egy évvel az előtt megjelent Pengeélen demójuk dalait. Az érzelmi témákat (szerelem, önsajnálat, magány, elhagyatottság, szakítás, stb…) boncolgató dalaik hatásainak a műfaj akkori sztárcsapatai a The Mission, The Sister Of Mercy és a The Cure irányvonalai írhatóak fel. Ezek domborodnak ki a lemezt nyitó Jó lehet veled könnyed, szellős, de kellő feszeséggel zakatoló társas magányra vágyó ódájában, valamint az azt követő Pengeélen könnyed soft /dark/ AOR rockos vonalaiban is. Az album abszolút sikerdala az erősen modern, vagy inkább post-goth, post-punk beütésű Jég daluk, ami a fentiek mellé behozza a Depeche Mode new-wave alapú dallamait és a belső indíttatású melankóliát. A dal későbbi Kitalálom, megteszem (1997) maxi-lemezükön egy dinamikusabb, ipari hatású új remixet is kapott.

A lemez talán legvidámabb és egyben legpozitívabb dalát a könnyed rock dallamokkal és bőséges billentyűs klimpírozással aláfestett, hiú szerelmes romantikától mesélő Én leszek a fény c. szerzeményük adja, amit nyomban bele is fojtanak a baljós hangulatú szinti dallamokkal nyitó Siralomvölgy kissé nyomorult szerelem” energikus gitárokkal lüktető világába, amit a hasonló energiákkal hajtott Azt akarom bosszúsan odapirító és az éjszaka semmijébe vivő Távol a menedék és a kissé funky rockos hangulatú Indulok dallami követnek. A dalszövegének utolsó versszakába Robi a francia szimbolista bohém költő Arthur RimbaudKóborlásaim” szonettjének első strófáját is belefűzte.

Megyek, két öklöm ronggyá rohadt zsebemben
A köpeny a vállamon már eszmévé szakadt
Szolgállak múzsám, menvén az ég alatt
Nem álmodott senki szebbet még

Az előbbiekhez hasonló elhagyatott utazásról szól a melankolikus balladás szépségű Nem mehetsz el, ami egy csodás együttlét pillanatát és az azután sóvárgó vágyat állítja közép pontba. Ezzel ellentétben a lemez záró dala a Visszatérek kissé post-goth hatású zűrzavar inkább a sírból visszatérő lelket, be nem teljesedett vágyát, szerelemének átkát, vagy inkább annak rémképeit testesíti meg.

A Menedék album tökéletesen megalapozta a hazai dark rock palettáján Árnyak pozícióját. Évekig visszatérő zenekarként léptek fel a számomra is szép emlékű mezőtúri Wanted, későbbiekben Borsodi fesztiválon, illetve a neves Gothica Fesztiválon. A zenekar ezután még három nagylemezt és egy a pályájukat összefoglaló válogatást adott ki, míg nem 2004 őszén az árnyakba vesztek. A frontember ezután a hasonló identitású October zenekarban folytatta pályáját, majd 2016-tól az egykori Árnyak gitáros- zeneszerző Papp István társaságában a Molnár Róbert Band-ban viszi tovább az banda örökségét.

The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.