Aurora

Viszlát Iván (1989)

Az 1970-es évek végére, a ’80-as évek elejére a punk mozgalom és zene a szocialista kelet-közép-európai országokba is megjelent. Hazánkban ennek megjelenése 1977-re datálható, ekkor alakult meg az első magyar punkzenekar a Spions, akik mindössze három koncertet adott, ebből kettőt technikai okokra hivatkozva leállított az akkori államhatalom. A zenekar működést megfigyelésekkel és egyéb atrocitásokkal szó szerint ellehetetlenítették. Tagjai 1978 májusában a hatósági és lakossági zaklatások miatt külföldre emigráltak. A szocialista rendszerbe született fiatal punkgeneráció elutasította az akkori állami kontrollt és a nyugati példákat követve egyfajta apolitikus ellenállókként működtek a fennálló rendszer ellen. Ilyesfajta ellenállásukat leginkább a zenéjükkel és a szocializmust bíráló szövegeikkel nyomatékosították. Jó példa erre az 1979-ben alakult szegedi CPg (Come on Punk group) zenekar, akiknek tagjait 1983-ban kommunistaellenes, valamint erőszakra buzdító dalszövegeik miatt közösség elleni izgatás vádjával (fiatalkorú basszusgitáros kivételével) börtönbüntetésre ítéltek. Erre a sorsra jutott 1984-ben a Közellenség nevű zenekar is, akiknek első koncertjét a rendőrség szakította félbe. Ők államellenes izgatás és garázdaság miatt kaptak letöltendő börtönbüntetést. Ebben a közegben jelenet meg a győri Aurora zenekar 1983-ban, akiket szintén rendszerellenes szövegei miatt tiltották be és számos hatósági figyelmeztetést kaptak.

Aurora 1989

Az Aurora első koncertjét még Terrorists név alatt adta, de ezt a nevet politikai nyomás hatására a későbbiekben nem használhatták. Ezután egy ideig álnéven koncerteztek, majd az Auróra Cirkáló név mellett döntöttek, amellyel már a hatalomnak sem volt baja, azonban az első demójuk készítésekor, 1986-ban már az Aurora névet használták. A zenekar alapító tagjai: Víg László (Vigi) – gitár, Pozsgay János (Galacs) – basszusgitár, Polyák Attila – dobok és Demeter János (Dauer) – ének. Dauer csak rövid volt a zenekarban, ő Kanadába disszidált. Ezután Botos “Tűz” Kriszta (később Csizmár Kriszta) töltötte be az énekesi poszton, tőle azonban hamarosan megváltak, mert nem vette elég komolyan a zenekart. Vigi csak ezek után állt a mikrofon elé. Az 1980-as évek végére igen aktív volt az osztrák punk színtér és mozgalom. Az Aurora többet koncertezett a sógornéknál, mint idehaza… 1988-ban egy németországi turnéra is elhívták őket. Első kislemezüket is egy Nyugat-Németországi kiadónál az Empty Recordsnál adták ki 1989-ben. A kislemez dalai angolul címekkel jelentek meg, amit itthon 1991-ben a Fekete Lyuk Hangja add ki kazettán ’88 címmel és már magyar dalcímekkel. Ezt követte első lemezük, amit a szovjet csapatok “épp aktiális” kivonulása alkalmából Viszlát Iván! címmel jelentettek meg 1989-ben.

A sajátkiadásban megjelent első magyar punk lemez felvételei a Németországi (NSZK) Marquee Studios-ban készültek. 20 000 feletti eladott példányszámával korának legkelendőbb közép-európai punk albumának számított, bár az ilyenkor szokásos aranylemezt soha nem kaptak érte. A lemez dalai a rendszerváltás korabeli magyar társadalom problémáival, a környezetvédelemmel és hétköznapi emberek mindennapi témáival foglalkoztak. A laza, de gyors tempójú rock n roll alapokra épített Helló Miszter! dalukban a hatalom és a pórázra kötött kisember ellentéteit taglalják, csak úgy, mint a rendszerváltás pártjai által kínált üres ígéretekkel teli Rád szavazunk dalukban. Az Iskolába jársz lánctalp jellegű (ám fa ék egyszerűségű) feszes riff-zakatolásáival egy rendszerellenes kisdobos agymosásának a propagandáját mutatja be, ami után a szép új világ csodáit, valamint természet katasztrófáit megéneklő baljóslatú Másvilág következik. A Bella Csao a kommunista barak tábortűzének vidám árnyképeit hozza elő, miután Ciccolina csókjaitól kísérten, valamint a Szovjetunió dicső tetteire megemlékezve Szerjózsát boldog integétések közepedten haza küldjük a Viszlát Iván kapkodós dallamán hátán.

A rockosabb feelinget kapott Mások a módszerek a társadalmi közeg, illetve a kisember hétköznapi boldogság keresésének (pepitázás, drogok, pornó) módszereinek kórképet állatja elénk. Ez persze nem mindig tetszik a rend és a rendszer éber őreinek, akik kutyákkal kerget meg a Múlik az idő Motörhead-es tempói alatt. De semmi baj, hisz a kocsmában már vár rám a babám. Egy fél vodka és meg is érkezett a kellő szerelem a Mire vársz (kislány) vidám poszt-kommunista romantikájábanban, ami után “Zöld a mező és halvány kék az ég“, a munkás rabszolga népének Egy kis anarchia II. még belefér. Az Ég veled zárásként pedig egy röpke búcsút int egy letűnt dicső kornak.

A Viszlát Iván egy valós társadalmi és politikai körképet ad a Magyarországi rendszerváltás éveiből. Én személy szerint akkor voltam másod osztályos a gimnazista és az akkor érzett szabadságot, reményeket, a fényes jövő szelét (ami mára már kissé áporodott) valahol még mindig hiszem. Annak ellenére, hogy bő 30 év távlatából azt látom…semmi sem változott.

június 04.,
június 22.,
június 23.,
június 25.,
június 28.,
június 30.,