Azure Emote
The Third Perspective

Armand
2021. június 10.
0
Pontszám
6.5

Az Azure Emote soraiban a tengerentúli death metal underground ismert arcai szövetkeztek, hogy a saját értelmezésükben prezentálják a műfaj progresszív – vagy akár nevezhetjük akár avantgárdnak is – vonalát. Mike Hrubovcak énekes bő húsz éve aktív a színtéren, és olyan csapatokban tette le a névjegyét, a floridai Monstrosity, Divine Rapture, Hypoxia, illetve a House by the Cemetary. Mike Heller dobost a többség a brit heavy metal legenda Raven ütőseként ismerheti, aki a Gallagher tesók mögül három évtized után távozott Joe Hasselvander helyét vette át. De neve ismerős lehet a Fear Factory dobosaként is, hiszen Dinoék legutóbbi kéz albumát ő ütötte fül is, illetve számtalan, az alsóbb régiókban működő death metal formációban (System Divide, Malignancy, Kalopsia, Gorepunch, Amahiru…stb) is közreműködik. A banda harmadik tagja Ryan Moll gitáros – basszusgitáros, akinek a nevéhez olyan zenekarok fűzhetőek, mint a Divine Rapture, In The Fire, Molgah, Total Fucking Destroy és még számtalan kevésbé ismertebb formáció.

A The Third Perspective a banda harmadik nagylemeze. A lemez ugyan tavaly tavasszal jelent meg, de csak pár hete jutott el hozzám, szó nélkül pedig nem mehetek el mellette. Manapság a műfajban virágzó trend a death metal határainak tágítása címén blackes riffeket legyártani, és Lovecrafti szövegi koncepcióba bújtatva nyolc-tíz perces kaotikus hangzavarral előállni. Emellett persze nem árt maszkok, álarcok mögé rejtőzni, ezek hiányában felkapni egy kapucnit, netán szimplán hátat fordítani a fotósnak, és monogramokat, illetve kevesebb kreativitás esetén akár egy mássalhangzót használva elnevezni magunkat. Minél kaotikusabb és hosszabb egy-egy lemez, annál inkább garantált az undergroundban ünnepelt pozíció. Sajnos ezzel a törekvéssel nem tudok mit kezdeni. Az Azure Emote azonban nem vetemedik efféle trükkök bevetésére. Bár a szűk háromnegyed órás lemezükön két tíz perc feletti kompozíció is terpeszkedik, a további négy tétel viszont a sztenderd öt-hat perces menetidőre lett bekalibrálva. A tagok zenekarainak ismeretében felesleges ömlengenem a technikai felkészültségről, a hangszerkezelés fortélyairól, ezeket ugyanis ilyen figuráknál készpénznek vehetjük.

Hogy azonban valami banálisat okosságot is mondjak: A technikával ellentétben azonban a hangulat megformálása és a dalszerzés maga nem tanulhatók, legfeljebb fejleszthetők. Az Azure Emote szerzeményei ugyan nem matematikai feladványok, de nem is a hétköznapi, okostelefonokon matató hallgatók képezik a célközönséget. A Loss című nyitódal első részében kiemelt szerep jut a leginkább az osztrák Visions Of Atlantis soraiban megismert Melissa Ferlaak énekesnőnek, akinek kristálytiszta szopránja érdekes kontrasztot képez a technikás death metal alapokkal. A dalokat egyébként rendszeresen gazdagítják olyan vendégzenészek, akiknek nem sok közük van a technikás death metalhoz. Kiemelt szerep jut például a dán Pyramaze billentyűsének, Jonah Weingartennek, illetve a Curse Of Life-ban visszatérő szólómotívumok ütik fel a fejüket Pete Johansen hegedűjének köszönhetően. Ezek mellett Kelly Conlon (Monstrosity, Death) jóvoltából a Three Six Nine-ban fúvós hangszerekre is felkaphatjuk a fejünket. A jól sikerült keverésnek hála, ezek a metal idegen instrumentumok sem vesznek el a hangképben, minden tisztán, áttekinthetően szól.

A leírtak alapján kaotikus jelleget ölthet a formáció muzsikája, azonban a csapat nem céltalan, sehová sem vezető kollázsokat pakolt a korongra, hanem a végletekig kidolgozott, a szó eredeti értelmében progresszív zenével állt elő. A The Third Perspective-hez nyitott fülekkel, előzetes elvárások nélkül érdemes közelíteni, rászánva az időt, háttérzenének viszont nem alkalmas!

Eat Thrash Tour 2023 Eat Thrash Tour 2023
szeptember 22.
She Wants Revenge She Wants Revenge
szeptember 24.