Bandmap – Tedd magad térképre

A bandmap.hu egy viszonylag friss kezdeményezés a hazai zenekarok, illetve a zeneipar további szereplőinek támogatására. Az oldal rövid bemutatása érdekében Kovács Lacit, a bandmap ötletgazdáját kerestem meg. 

Szia! Bandmap és bandcamp. A magam példájából kiindulva, a neveteket látva először a zeneletöltő/streamelő platformra asszociáltam. A néven túl mi a hasonlóság a két oldal között?

Szia! Mindenekelőtt köszi a megkeresést! Nem az első vagy, aki felhívja a figyelmet a két platform neve közötti nyilvánvaló hasonlóságra, ami amúgy a band (zenekar) szó hasonlóságából ered csupán, hiszen a folytatás, camp (tábor), map (térkép), már köszönőviszonyban sincs egymással. A hasonlóságra kérdezel, de inkább a különbséget hangsúlyoznám, mert bár mindkét platform a zenekarok előmenetelét hivatott segíteni, a bandmap egy sokkal összetettebb felület lesz, ez irányba fejlődik, ugyanis míg a bandcamp, ahogy te is fogalmazol egy zeneletöltő/streamelő oldal, addig mi a zeneipar egészét szeretnénk egységbe rendezni. Igaz, felületes szemlélő számára most csak az látszik, hogy egyelőre a zenekarok bevonzására koncentrálunk. Ez azért van, mert úgy hisszük, ha a bandákkal sikerül elérni a kritikus tömeget, akkor a többi szereplő is könnyebben térképre teszi magát.

Mikor indult a bandmap, mi a célotok vele?

2017 augusztus-szeptemberben voltak az első brainstormingok a csapattal (Bassa ‘Shade’ Gábor – fejlesztő programozó, Ibrányi András – üzletfejlesztő, Szikszai Gábor designer), és október elején kezdődött az érdemi munka, ami elsősorban Shade-re rótt/ró terheket. A bandmap korai beta fázisú első publikus verziója – tele bugokkal, fél-, negyedkész funkciókkal – pedig alig egy éve, tavaly júniusban élesedett. Azóta sokat  pofásodott a platform, a hibajavítás is folyamatos, de lassan haladunk, mert sajnos egyelőre önerőből, másod-, harmadállásban, a szükséges fejlesztési kapacitás töredékével, garázsprojektként dolgozunk rajta. Fontos, hogy eközben jelen van a startup attitűd, a nemzetközi terjeszkedés szándéka, reméljük előbb-utóbb a befektetés is megérkezik, igaz, a Covid-19 nekünk is betett, mert idén tavasszal már az események kerültek volna a fókuszunkba, amik ugye meg lettek torpedózva, s hát bizony az eddig sem túl zeneipar párti befektetői kedv sem kapott szárnyra, nyilvánvaló okokból. Egyébként ennek kapcsán fontos itt elmondanom, hogy elindítottuk a Patreon oldalunkat, ahol már havi egy sör árával is bárki tolhat picit a szekerünkön, és ezért végtelenül hálásak vagyunk.

Célunk, ahogy az előbb is utaltam rá, egy, a zeneipar egészét összefogó rendszer létrehozása. Hatalmas – mondhatni mission impossible –  feladat, tudjuk, eddig senkinek sem sikerült, de van egy elképzelésünk, mindenképp szeretnénk megvalósítani, és talán pont mi leszünk azok, akiknek összejön a “lehetetlen”. Egyelőre előadói, helyszín, esemény profilok létrehozására van lehetőség, illetve regisztrációval a felhasználói profil is megjelenik. Előbbiek mellé idővel társulnak majd a szolgáltatói, intézményi, illetve médiaspecifikus profilok, utóbbi, a felhasználói profil pedig egy részben automatikusan épülő, LinkedIn-szerű szakmai portfólió is, melynek akkor lesz jelentősége, mikor pl. egy roadot, fotóst, producert (sminkest, filmest, stb) keres egy csapat. Vagy pl. zenetanárt egy kezdő muzsikus. Ez persze csak a jéghegy csúcsán levő torta habján a cseresznye.Rengeteg elképzelésünk, tervünk van, melyek mind egy irányba mutatnak: a zeneiparban tevékenykedők munkáját szeretnénk hatékonyan segíteni.

Hogyan működik a honlapotok?

A honlap kissé fals kifejezés egy ilyen volumenű platformra, annál is inkább, mert terveink szerint a bandmapen található profiloldalak mind egyfajta mini-honlapként funkcionálnak majd, melyek aggregálják, beágyazva egybegyűjtik az adott entitás neten szétszórt adatait, a youtube-tól, a spotify-on át mondjuk a bandcamp-ig. Egyszer egy beszélgetésben valaki zeneipari svájci bicska-ként jellemezte és azóta mi is előszeretettel használjuk rá ezt a kifejezést. Ugyanis a felhasználó szándékától függően változik a funkcionalitása. Először is a bandmap egyrészt egy zárt, zeneipari rendszer, ahova jelenleg meghívásos alapon, regisztrációval lehet bejutni, másrészt viszont van egy bárki számára elérhető felülete is, melyen a regisztrált felhasználók publikus adatai jelennek meg. Ilyenek a zenekari és klub profilok, valamint nyilvánvalóan az események, de a személyes profilok már nem. Ebben idővel lesz finomhangolás, hiszen pl. a zenetanárok jó, ha publikus elérést kapnak.

Ahogy a neve is mutatja, a bandmap térképes alapon működik, illetve stílus alapján is szűrhetőek az adatok. Ez azt jelenti, hogy ha kíváncsi vagy, hány progresszív metal banda van az országban, vagy mondjuk csak Baranyában, akkor oda, és akkorára nyitod a térképet, mellette pedig a stílus szűrőn beállítod kívánt keresést, és lőn. Mindez két-három kattintás. A találatok, ez esetben zenekarok, megnyithatóak rácsnézetben, vagyis egymás mellé rendezve is, és egyesével bele tudsz hallgatni az általunk megadott zenékbe. Ez a kíváncsiság kielégítésén túl, roppant hasznos tud lenni, mondjuk egy országos turné leszervezéséhez, amikor jó, ha hasonló stílusú – közönséggel is bíró – helyi bandákkal közösen van megoldva egy fellépés.Ez már most is működik. Többektől jött visszajelzés, hogy eredménnyel használták koncertszervezéshez a bandmapet. Pedig hol vagyunk még pl. a lefejlesztésre váró networking rendszerünktől?! Nyilván minél több előadó teszi fel magát, annál látványosabb eredményt produkál a keresés.

Milyen műfajok férnek be az oldal profiljába?

Nincs műfaji megkötés.

Kizárólag hazai előadókkal foglalkoztok?

Ez így megint egy fura kérdés, mert nincs olyan, hogy konkrétan zenekarokkal “foglalkozunk”. Egy eszközt építünk, amivel szeretnénk előadóknak, és úgy általában a zenei közegben mozgóknak hatékonyabb megjelenést és egymásra találást biztosítani. Ahogy az imént is említettem, nem titkolt szándékunk a nemzetközi terjedés, ám ehhez itthon tudunk megerősödni. Már fejlesztés alatt az a lokalizációs eszköz, amivel meg tudjuk majd tanítani a bandmapet szlovákul, románul, lengyelül, vagyis kezdetben a környező országok nyelveire, és persze angolul.  Szóval konkrét cél, hogy ne csak hazai előadókkal “foglalkozzunk”.

Elméleti síkon tegyük fel, hogy szobagitáros vagyok és egy adott régióban szeretnék összehozni egy zenekart, ráadásul még a stílust is én akarom kijelölni, zenésztársakat viszont nem találok magam mellé… Ebben az esetben miben segíthet nekem a bandmap?

Ha ezt a konkrét példát vesszük – és feltételezzük, hogy eljutunk fejlesztésben odáig, hogy már működik is az elképzelés, illetve fel is teszik magukat térképre a zenészek(!) –  és mondjuk basszusgitárosra van szükség, a lakóhelyednél adott méretre kinyitva a térképet látod, kik a szabad kapacitású basszerosok 30-40 km-es körön belül, akikről nem csak azt tudhatod meg azonnal, milyen stílusú zenekarokban tolták eddig, de a zenei érdeklődésük is kiderül – ami nem mindig azonos ugye -, vagy pl. azt is láthatod hogy a korábbi zenésztársai milyen értékelést adtak.
Ezek persze részben tervek, de az alapok már le vannak fektetve hozzá.

A jelenlegi helyzetben a zeneipar további szereplőinek – technikusok, sofőrök, roadok…- miért érdemes használniuk a bandmap-et?

Nagyon jó a kérdés, ugyanis a bandmap fejlesztésének legelejétől fókuszban vannak nálunk a háttéremberek. Tehát nem a Covid hozta a felismerést. A profiloldalak eleve úgy vannak kialakítva már most is, hogy a tagság nem csak a zenekarra koncentrálódik, hanem a teljes crew és menedzsment felvihető. Ilyen esetben, mikor a profil adminja felviszi a szűk zenekari tagságon túli szerepköröket, akkor az adott road, sofőr, technikus profiloldalán automatikusan megjelenik, hogy ennél a zenekarnál dolgozik, vagy dolgozott tól-, ig.

De ez működik klub és esemény profilok és az ott dolgozók, (pultosok, biztonsági emberek, stb) esetén is. Ha nem regisztrált még az illető, akkor az admin a szerepkör felvitelével együtt meghívót is tud küldeni neki, és amikor regisztrál, a profiján már ott figyel majd ez a referencia. Ez azért fontos, mert az előbbi válaszomban levezetett metódussal ugyanúgy kereshetsz szakembert a kívánt szerepkörre. Sőt – legalábbis ez a terv – még azt is szűrheted majd, hogy az illető milyen zenei érdeklődésű. Ez hasznos lehet zenekar-producer/hangmérnök, de még zenekar-sofőr viszonylatban is.

A facebook-on rendszeresen jelentkeztek és ajánlotok hazai zenekarokat. Mi alapján választjátok ki a bemutatandó előadókat?

A nap bandája rovat stílustól, ismertségtől, körömtisztaságtól, kortól, nemtől, igentől függetlenül (majdnem) minden nap bemutat egy zenekart, vagy előadót a már térképünkön lévők közül.”

Így szól a “definíciója”, és ehhez tartjuk is magunkat. Nincs megkötés, a kiválasztás pedig teljesen spontán, rábökés jelleggel megy, vagy néha ír egy-egy zenekar, akik még nem voltak, hogy ők lehetnek-e? Persze. Mondanám, hogy elvárás egy egészséges biográfia, bemutatkozás, de még ez sem feltétel. Az egyik “kedvencem” eddig a Szerzetesek nevű tiszaújvárosi punkbanda volt, akik a bandmap bioban annyit közöltek magukról, hogy “Csá”. Pont ennyivel még több is volt, mint amit a facebook névjegyükben írtak magukról.
Végül róluk is csak összejött egy pár bekezdéses ismertető a blogunkon. Nem kis munka amúgy, katasztrofális, mennyire nem foglalkoznak a zenekarok az önmenedzsmenttel. A legtöbb bandának nincs, vagy szánalmasan hiányos, elavult a biográfiája.

A zenekarok milyen fórumon keressék veletek a kapcsolatot?

A facebookon megtalálnak minket a bandmapofficial oldalon és a bandmap.hu csoportban. Lehet bátran írni nekünk, biztos, hogy nem marad kérdés, megkeresés megválaszolatlanul. A bandmap regisztráció meghívásos alapon működik, de megadtunk egy kiskaput, ez pedig a https://bandmap.hu/intro oldalon található, ahol a csatlakozással meghívóhoz lehet jutni. A regisztráció maga végtelenül egyszerű, egy banda térképre kerülése is néhány perc csupán.

Bocs’, de záróakkordként muszáj ide a szlogenünk:
TEDD MAGAD TÉRKÉPRE

Az interjút készítette: Andris

IMRE FIA IMRE X SOLKYM IMRE FIA IMRE X SOLKYM
március 24.
Riverside Metal Fest Riverside Metal Fest
március 24.
Nervy Nervy
március 26.
The Subways The Subways
március 27.