Black and Speed Metál (1989)

A mai 40-es “metal” korosztály tagjai minden bizonnyal még nagyon is jól emlékeznek az 1989-ben Black and Speed Metál név alatt kazettán megjelent válogatásra. Az egyfajta split anyagként megjelenő kiadványra a ’80-as évek közepén alakult, az akkori aktuáli hazai underground metal élet olyan meghatározó bandáinak dalai kerültek fel, mint a Diktátor, a Tormentor, az Atomic és a Trepán. Természetesen ezek a zenekarok a kiadvány megjelenésének idején már valamilyen szinten ismertek voltak a magyar fémzenek rajongóinak körében, ennek ellenére egy igen előnyös megmutatkozási, illetve bemutatkozási lehetőséget nyújtott nekik.

A kazetta A-oldalára négy szám került fel, melyet a Derzsi “Vezér” Bálint vezette debreceni Diktátor nyitja meg a mára már klasszikusnak mondható A sátán kutyája című dalukkal. A csapat 1986-ban alakult és zenéjükben egyedien olvasztották egybe a hard rock, a heavy metal és a punk lázadó vonásait (amik későbbiekben kissé kikoptak a dalaikból). Szövegeikben pedig sajátosan, a hétköznapi ember egyszerűségével fejezték ki mondandóikat, üzeneteiket. Talán ezért is mondták magukra azt, hogy az ő zenéjük Animal Metal, ami egyben 1991-ben megjelent első albumuk címe is lett. Daluk “korai sátánistának” is nevezhető kezdő sorai; „Szolgálom a sötétséget szándékom sem tisztességes” minden bizonnyal kivertén az akkori nyárspolgároknál a biztosítékod, de annál jobban vonzották a témára fogékony rocker fiatalságot. Zeneileg leginkább a germán metal vonalán mozogtak, amire feszesen zakatoló tempóik és dallamos, éles gitárszólóik emlékeztetnek a legjobban.

Ezt követi az addigra magának már jócskán ismeretséget szerzett, 1985-ben az első hazai black metal zenekarként megalakult Tormentor, akik az első demójukról (The 7th Day of the Doom – 1987) származó Mephisto dalukkal kerültek fel erre a válogatásra. Igen, a hangzása meglehetősen demó minőségű, hiszen anno ezt a demót egyetlen éjszaka alatt vették fel. Alapjaiban egy korai Venom féle vonalat kapunk jókora koszos heavy, speed / punkos beütésekkel. Harmadiknak jön a miskolci thrash legenda az Atomic, akik 1983 és 1996 között működtetek. A tábor címet viselő daluk a Metallica korai korszakának hangulatát idézi fel, kezdve az akusztikus nyitástól a gyorsan sikálós riffeikig, valamint énekes/gitárosuk Szilágyi Tamás szavalós, szöveg köpködős (Hetfield szerű) énekstílusáig bezárólag. Az 1986-ban alakult thrash/speed metalos Trepán az 1980-as évek egyik emblemetikus csapata volt, akiknek ennek ellenére, ha jól tudom az itt szereplő két dalon más hivatalos kiadványa nem igazán volt… (de lehet én tudom rosszul). A Mák “Maku” István (Radar) által vezette zenekar Átok és gyalázat dalában feszes tempóival a Bay-Area-i és az újvonalas német tharsh vonalát követte. Egy igazi thrash bomba ez a nóta, energikus, kicsit durva, de nagyon is dallamos egyben.

A-oldal: 1. Diktátor – A sátán kutyája; 2. Tormentor – Mephisto; 3. Atomic – A tábor; 4. Trepán – Átok és gyalázat
B-oldal: 1. Diktátor – Macskaszemű ember; 2. Tormentor – A pusztítás 7. napja; 3. Trepán – Halál és félelem

A kazetta B-oldalára, ellentétben az A-oldallal csak három dal került fel. Ezt megint csak a Dikrátor indítja. A Macskaszemű ember dalukkal egy horrorisztikus történet mesélnek el, melyekhez a NWOBHM mozgalom dinamikus erejét párosították. Második dal ismét Tormentor-tól származik (és ha sejtésem nem csal ez a dal a már fentebb említett demójuk címadó dalának magyar változata).A pusztítás 7. napja rövidke akusztikus bevezetője után jeges áradatként jönnek a sikálós, mára már ikonikusnak mondható fekete témát, amibe mintha a MetallicaJump in the Fire” dalának jellegzetes tempói is megbújnának.  Zárásnak pedig megint csak a Trepán sátáni thrash rohamát élvezhetjük az erősen Slayer-es Halál és félelem című daluknak köszönhetően.

Egy a közel 26 perces válogatás remek betekintést nyújt a ’80-as évek végi, illetve a ’90-es évek eleji hazai underground metal mozgalmába. Sokunknak egy emlékezetes kiadvány, amit karcossága ellenére még ma is élvezet hallgatni.

Lubomyr Melnyk
február 04.