BLACK SMOKE TRIGGER
SET IT OFF

(Szerzői kiadás • 2019)
Evidencemusic13
2022. november 2.
0
Pontszám
10

Az új-zélandi Napier városkából valószármazó hard rock zenekart, a Black Smoke Trigger-t 2018-ban alakította Charlie Wallace gitáros. A csapat a kezdetektől azt a célt tűzte ki maga elé, hogy meghódítsa a távoli partokat, ahogy az őket inspiráló zenekarok is tették korábban. Olyan bandák, mint az Alice in Chains, Audioslave vagy a Guns N’ Roses, melyek dallamvilága igazán érződik a dalaikban, de mégis egy modernebb aspektusban. Az első EP-jüket 2019-ben adták ki, Set It Off címmel, Michael Wagener legendás producer megbízásában, amely elindította a zenekart a siker felé. 

Az albumon, mint a legtöbb hard rock zenekarnál, a tűz motívum mindenképp megjelenik itt is és nem is hiába. A borító alatt egy igazán tüzes, dinamikus korongot találunk. A lemez nyitódala a Caught in the Undertow címet viseli, amivel rendesenigazán megmutatjákbelecsap a zenekar egyedi és jellegzetessé válható hangzásukatába, ami akár jellegzetessé is válhat. A banda alapvetően is egy küldetésnek érzi, hogy valami új és egyedi „hard rock márkát” képviseljen. Szerintem ezzel a számmal ez a terv alapvetően sikerült. A szerzeményt a dob és a mély basszusgitár viszi előre, melyhez egy kiemelkedően jó énekhang társul és ahogy az énekes elkezd énekelni, már rögtönvalahogy az az érzés kerít hatalmábamagával, hogy vele együtt énekeljem. Annyira összeszedett ez a track és magával ragad a ritmusossága. Ehhez tételhez készült az első klipjük is, ami szintén remekül sikerült. A tengerparti helyszín igazán jó választás a zenekar részéről, mivel így egy kis az új-zélandi feelinget is bele lett csempésztekve egy kicsit. A víz alatti vizuális képek és a dal visszhangos elemei így egyben nagyon illeszkednek a szöveghez is, mivel az a kétségbeesés, a szabadság, a düh egy egyfajta egyvelege. 

Második track a You Can Have It All szintén egy klippes nóta, mely szövegében alapján lehetne mondhatnánk szerelmes dalnak, de zeneileg nem tipikusan annak mondható. Jellegzetesen ismét a dob és a basszus erőteljes hangzásával kezdődik, majd lágyul a dallam, ahogy az ének megjelenik. Ez a szám sokkal hullámzóbb az elsőnél, folyamatosan váltakoznak a magas és a szinte suttogós hangok. Megjelennek olyan elemek is, amik emlékeztetnek a Godsmackben hallható erős, dühös stílusjegyeire és valahol talán megbújik egy leheletnyi Alice in Chains a lassú, visszahangzó dobokkal és a zavaros, dübörgő basszusvonallal, ami annyira nem is meglepetés, hisz a zenekarra nagyban hatott ez a banda is. 

A The Way I’m Wired-ben közreműködött a Mötley Crüe gitárosa, Mick Mars, a Mötley Crüe gitárosa is. Jó egyensúlyban van ismét a vezető -és harmonizált hard rock hangzás és együtt tud haladni groove témákkal is. Itt a gitár riffek sokkal jobban előtérbe kerülnek, mint az ének, de még is tökéletesen kiegészítik egymást. Az utolsó refrén előtt hallható egy igazán éles, groove-os gitárszoló, amely a ‘80-as évekbeli zenekarok igazi rock n’ roll stílusára emlékeztet. Egy igazán dinamikus és kreatív gitár riffekkel, néhol metaálos beütéssel tarkított szám az Only Human, a gitáros Charlie kezei közül. Kanyarog, tántorog ide-oda, de pontos helyen ütik meg a dobokat és pengetik a gitárok húrjait, amely ismét pörgőssé válik, ahogy a Paint The World On Fire track is. “Fuss-fuss-fuss!” – hangzik Baldricktól. Akár egy versenypályán is lehetnénk ezzel dob-gitár-ének kombinációval és a közepén úgy érezhetjük, mintha áthaladtunk volna a célon és az öklünk a magasban, üvöltve, hogy nyertünk. A szám végére került is egy szóló, amivel a srácok igazán felpörögnek. A High or Low egy talán tipikusnak mondható, ‘80-as évekbeli The Cult stílusjegyeket hordozó dal lett, ahol az énekes szárnyal és ki is engedi a hangját, ahol kell. A refrénnél ahogy a bejön a kórus az elég ütős, de ez mindegyik szerzeményre jellemző a lemezen. Az utolsó számuk, a Blindfolds & Rattlesnakesben az első pár hang a 2000-es évek elején megjelenő nuew metal/hard rock zenekarok stílusát idézik fel bennem, a whhoooaazást pedig a Godsmack Unforgattebla dalában mintha hallottam volna már, bár a két zenekar nem áll messze stílusban egymástól. Alapjában az album nagyon egyben van, minden kötelező hard rock jegyet tartalmaz, de mégis frissebbnek hat, maga a gitár témákkal és az énekkel jól balanszol.

A Black Smoke Trigger 2021-ben leszerződött Andy Gould (Spectacle Entertainment Group) legendás rockmenedzserrel, aki olyan zenekarok karrierjét is menedzselte, mint a Rob Zombie, Pantera, Linkin Park és a Guns N’ Roses karrierjét is menedzselte. „Ez volt minden, amit szeretek a rockzenében. A látvány és a dal nagyszerű volt. Mélyebbre ásva rájöttem, hogy ennek a zenekarnak őrült tehetsége van, és ez olyasvalami, amiben részt kellett vennem.” – mondta Andy Gould a zenekarral kapcsolatban.

A zenekar 2022 áprilisában megkezdte első albumának rögzítését a nashville-i Falcon Stúdióban Nick Raskulinecz-cel, aki szintén olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Foo Fighters, Stone Sour, Korn és még sokan mások. Továbbá ugyanekkor a zenekar együtt dolgozik olyan zenészekkel is, mint David Drainman a Disturbed-ből, Marti Frederickson az Aerosmith-ből vagy Keith Wallen a Breaking Benjamin-ból. 

Charlie Wallace így nyilatkozott a hamarosan megjelenő albumukról – „Hatalmasat fejlődtünk az első pár évben, mint zenekar. A következő lemezen a mi jellegzetes hangzásunkat csiszolgatjuk és megmutatjuk az embereknek, hogy kik és miből vagyunk.” 

Nekem most ez a zenekar nagy kedvenc lett, úgyhogy ti se hagyjátok ki. A zenekart támogatni a https://blacksmoketrigger.com/ tudjátok esetleg egy polo vagy CD megvételével.

Downset Downset
június 10.