BLACK STONE CHERRY, THE GEORGIA THUNDERBOLTS, SLOWMESH (2022.09.23. BUDAPEST, BARBA NEGRA)

Meglepetésemre úgy alakult, hogy 2022.szeptember 23-ára is lett péntek este programom, hisz egy kedves ismerősöm zenekara, a Slowmesh lépett fel a Barba Negrában, nem másokkal, mint a feltörekvő The Georgia Thunderbolts-cal és a híres amerikai rock n’ roll képviselőivel, a Black Stone Cherry-vel.

Alig vártam az őszt és végre visszatért az az időszak, amikor a legtöbb rock és metal koncertből válogathatunk. Persze a bőség zavara miatt szinte lehetetlen mindegyiken részt venni, de a Black Stone Cherry koncertjét vétek lett volna kihagyni. Őszintén szólva nagyon örültem, hogy végre volt lehetőségem a hazai southern rock zenekart, a Slowmesh-t elcsípni, mivel korábbról ismertem a Haleo-t, így kíváncsi voltam Szabó Dávid mit alkot ebben is. Náluk jobb előzenekart a mostani bulira nem is találhattak volna. Ugyanúgy meg van a pörgés, a rock n’ roll szele és nem elhanyagolható, hogy nem először lép fel a Black Stone Cherry előzenekaraként.

Fotó: Bikali Sándor – @sandorbikaliphotography

A banda pontban 19:30-kor kezdett a kiírt időpont szerint és bő 40 percet játszottak. Az elmúlt években két lemezük jelent meg, melyből szemezgetve előkerült a Tennessee Shootout vagy a Liquid Love slágerszámuk, de emellett még befért egy Bon Jovi You Give Love a Bad Name cover dal is.

Fotó: Bikali Sándor – @sandorbikaliphotography

20:30-kor a húrok közé csapott, a nevükből egész könnyen kitalálható honnan is jöhettek, az amerikai The Georgia Thunderbolts zenekar, akiket eddig nem ismertem, de az első énekhang után tudtam, hogy kötelező követnie annak, aki szereti a southern rock műfajt. Ahogy kiléptek a színpadra, látszott, hogy elképesztően fiatalok, de amint megpendültek a húrok és TJ Lyle énekes hangja megszólalt a hangfalakból, kirázott a hideg a szó legpozitívabb értelmében és leesett az állam. A hosszú, bongyor hajú, bajszos énekes logó pólóban kiállt és leénekelte a csillagokat is az égről. Egyszerűen zseniális, ilyen fiatalon mindannyian tényleg őstehetségek. Lendületes és érezni, hogy hatalmas fanjai ennek a stílusnak, amelyhez igazán értenek, mivel a modernebb és a gyökerekhez visszanyúló elemeket is jól vegyítik a zenéjükben. Minden dalukat élvezet hallgatni, mivel látszik, hogy jól megkomponált. Hatalmas meglepetés volt és nem csoda, hogy jó szívvel ajánlották, kár lett volna kihagyni. 2016-ban jártam Georgiában is, igaz körülbelül akkor alakult a formáció, de ezért furdalt a kíváncsiság milyen muzsika jöhet onnan és hallgatása közben el is kapott a nosztalgia. Az utóbbi években több singlet adtak ki, de 2020-ban jelent meg az első EP-jük, a The Georgia Thunderbolts, majd 2021-ben kiadták az első nagylemezüket Can We Get A Witness címmel.

A péntek esti koncert fő attrakciója, az amerikai hard/southern rock igazi képviselői, a Black Stone Cherry hatalmas ováció közepette kilépett a színpadra és belekezdett az egyik leghallgattottabb dalukba, a Me and Mary Jane-be.

2020.október 30-án megjelent a hetedik nagylemezük, The Human Condition, amelyről az Again és a Ringin’ In My Head számok el is hangzottak az este folyamán. Persze, ha egy zenekar ilyen messziről jön, igyekszik minél több albumról válogatni dalokat és ebben a bő másfél órás produkcióban rengeteg jobbnál jobb track csendült fel. Az ő zenéjük tipikusan olyan, amit ha nem ismersz, még így is élvezni tudod, mivel nagyon energikus, dallamos és táncra perdít. Szuper szórakozást nyújtott péntek estére még azoknak is, akik nem olyan gyakran járnak koncertre és nem hallgatnak nap, mint nap hard rockot.

Fotó: Máté Éva

A budapesti koncerten tizenhat dalt játszottak el, melyben helyett kapott egy hosszabb dobszóló John Fred Youngtól, aki hatalmas energiától duzzadva verte a bőröket és a dobverők törtek is rendesen. Ben Wells gitáros és Steve Jewell basszusgitáros folyamatos pörgéssel, ugrálással és a közönség tapsoltatásával jó kis showt csináltak.

Fotó: Máté Éva

Imádom az ilyen zenekarokat, akik a közönséget beleveszik a produkcióba, valamiféle kapcsolatot teremtve ezzel és így sokkal jobb hangulatú este kerekedig ki belőle. Az utolsó dal a Peace Is Free, melyet a The Georgia Thunderbolts énekesével, TJ Lyleal közösen adták elő, amely tökéletes választás volt a koncert lezáráshoz.

Kiváló buli volt, azt hiszem egy igazán jó élménnyel gazdagodtam. Azt hiszem, nem ez volt az utolsó Black Stone Cherry koncertem. Remélem mihamarabb ismét ellátogatnak hozzánk!

Berserk Fest 2023 Berserk Fest 2023
április 01.