Bog Body
Cryonic Crevasse Cult (2022)

A New York-i Bog Body-ra anno eredetileg egy split-nek köszönhetően bukkantam. A Primitive Warfare nevű war metal alakulat készített velük közösen egy igazán ütős kis lemezt. Remekül kiegészítették egymást a bandák: a Primitive Warfare hozta a mindenen átgázoló bestiális black/death metal-t. Akik nem ismerik ezt a Dél-Karolinai duót, csak egy dologra számítsanak tőlük: pusztításra. A Bog Body nehezebb helyzetből indult ugyanis róluk azelőtt nem hallottam. Természetesen meghallgattam az ő oldalukat is és milyen jól tettem: a gusztustalan és morbid old school death metal-t vegyítik az iszaposan nyúlós és fülledt hangulatú sludge-al.

Az első banda ami eszembe jutott róluk az a Ride For Revenge volt. aminek nagy rajongója vagyok, egy kicsit kevésbé elvont verziójuk volt számomra a Bog Body. A death metal és a sludge nem egy mindennapos kombináció de komolyan mondom, hogy jobban is elterjedhetne ez a halálos koktél. Olyan nagy hatással voltak rám, hogy muszáj volt meghallgatnom a Through The Burial Bog névre hallgató demo-jukat is. Itt sem ért csalódás, igazán primitív, gyűlölettel teli kis méregzsák, mind a 21 perce erősen ajánlott minden mizantróp lelkületű egyénnek. 2022-re eljött végre a várva várt bemutatkozó album ideje ami Cryonic Crevasse Cult néven jön a világra. Amint megláttam, hogy hallgatható az új szerzemény rögtön tudtam, hogy erről nem szabad lemaradni.

Kétszemélyes hadseregről van szó, SVR kezeli a basszust, JP pedig a dobolásért fele. Vokál fronton mindketten kiveszik a részüket a feladatból. Sokaknak hiányérzetük lehet, mondván mégis hol van a gitáros? Kérem szépen itt ilyenre nincs szükség, a basszus ugyanis olyan szintig le van hangolva és el van torzítva, hogy úgy hangzik mint egy megfázott traktor motorja. Erről rögtön meg is bizonyosodhatunk a nyitó tételben ami a Paralytic Pit Of Swallowed Graves névre hallgat. Vokál fronton megkapjuk a tradicionálisan mély, death-es hörgéseket és a black metal-ra jellemző magasabb károgásokat is. Hangulat terén a dohos kriptaszag keveredik a bűzölgő mocsáréval. A basszus pedig olyan málházós, szinte atomjaira foszló riffeket szállít nekünk, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána.

A dalszerzés fronton sincs sok gond, kisebb kántálós résszel törik meg az egyhangúságot. Ahogy azt a stílus leírásban is le lett írva, a death metal és a sludge keveredik egymással, nem is véletlenül, hogy a kripta és a mocsár hasonlattal éltem. Mind a két zsáner hozzáadja az erősségeit a dalokba, megtaláljuk a death morbiditását és a sludge fojtogató hangulatát is. A lemez hangzása pont olyan amilyet az ilyesfajta stílus megkövetel, szinte lebomlik a hús és a bőr az arcunkról, olyan sok mocsok maradt. Profi munkát végeztek a keverőpultnál, ennek így kell szólnia, tisztaságnak és lélektelenségnek nyoma sincs. A Dregs Soar To The Skies-ban kellő agresszivitás is került a zenei koncepcióba, mondhatni lassított felvételen nézhetjük végig ahogy lerúgják a májunkat. A vokál itt különösen mizantróp és gyűlölettel teli. A sötét, fülledt atmoszféra pedig itt is adott. A dalok szerkezete nem éppen a hagyományos felépítésű, annál jóval változatosabb és érdekesebb felépítéssel rendelkeznek.

A The Temple Of The Inevitable Flame ott folytatja, ahol abbahagytuk, hallgatás közben lepra és hullaszag terjengett a levegőben. Őszintén remélem, hogy minden CD mellé járni fog hányós zacskó, de legalább egy egész készletre való, szükségünk lesz rá. A dob hangzásáról eddig nem esett szó ami hiba ugyanis nagyot szól, minden egyes leütött hangnak ereje van, nincs alárendelt szerepben. A Bog Body nem viccel akkor sem ha hosszab számokról van szó, az album leghosszabb dala következik. Ez az Ice Stained Kurgan egy kifejezetten dühös hangulatú dalra sikerült. Élettelen zombiként fogja elfogyasztani belső szerveinket ez a nóta is. Azon kevés lemezek egyike ez ahol még a blast beatek is szinte összeomlanak, feszességnek még nagyítóval sem találunk. Olyannyira áporodott a miliő, hogy sokszor úgy érzem összeroskad a zene rárakodott penésztől. nagy kincs ez higgyetek nékem feleim. A tempóváltásokkal sincs semmi baj, kapunk belőle is szép számmal. Az utolsó perceben különösen morbid és sötét hangulatot áraszt az Ice Stained Kurgan.

Következik a Cryonic Crevasse Cult, szinte már punkos tempóval veri be a fejünket egy rozsdás szöggel. Már szinte úgy érzi magát az ember mintha egy hagyományos death metal lemezzel lenne dolga. A Bog Body-nak ez az arca is tetszetős, kifejezetten frissítően hat. A dal második felére azért itt is megérkezik a sludge-ra jellemző tempó és hangulat. A Mystery Of The Yaghan Bones doom-ra jellemző riffekkel támad, igazándiból nincs bennük semmilyen nagy talány, olyan egyszerűek mint a faék de nagyon hatásosak. Ez egy különösen groove-os szerzemény, itt még a hagyományos doom szerelemesei is találnak fogukra való témákat. A Frigid Shivs Slit Their Throats egy 2 perces ambientes átkötés és meg is teszi azt amiért létrehozták: hangulatot teremt. Mégpedig egy velejéig sötét és groteszk hangulat ez amiről beszélünk, kifejezetten tetszett. Na de azért mégiscsak a fő attrakciónak ágyaz meg inkább ami a The Graveyard Of Dead Cratons. A megunhatatlan fuzz és mély bömbölés itt is combos riffek formájában árasztja el hallójáratainkat. Az epénket már úgyis rég a földön kell keresni, ez már tényleg csak a kegyelemdöfés, a gyűlölet és a megvetés keveredik a gusztustalansággal. Én pedig már keresem is a replay gombot mert ezt az ügyet nem lehet egy hallgatással lerendezni, bőven a többször újrahallgatós kategória a Cryonic Crevasse Cult.

A Bog Body bőven túlszárnyalta az elvárásaimat, gondoltam, hogy aprítani fognak a fiúk de ilyen szintű mocsokra nem számítottam. Egyetlen hibája az, hogy túl rövid, 33 percnél többre vágyok. Elárasztja az egyszeri hallgatót a mizantróp sötétség, a velejéig gonosz hangulat és megvetés áramlik minden másodpercéből. Szinte könnyesek a szemeim de a hossza miatt egy fél pontot kénytelen vagyok levonni, hogy száradna le a kezem. Minden valamire való nehézipari fém rajongó újítsa be magának a Cryonic Crevasse Cult-ot, nem fogja megbánni. A Profound Lore Records csökevénye ez a haramia ami május 20-án fog kiszabadulni.

Piratefest Budapest
július 03.