Cadaveres – a kezdetektől mostanáig. Egy átfogó interjú Körmöczi Péterrel

Körmöczi Péter évtizedek óta aktív részvevője a hazai undergroundnak, a Cadaveres de Tortugas feloszlása után töretlen lelkesedéssel vezeti a Cadaveres zenekart. A szokásos zenekari témák mellett néhány személyesebb kérdéssel is igyekeztem faggatni a banda alapítóját.

Szia Körmi! Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést egy kis múltidézésre és vállalod a személyes kérdések megválaszolását is! Haladjunk hát időrendben! Mi a legkorábbi zenei emléked? Elsőre a metal jött veled szembe, vagy jó gyerekként Te is meselemezekkel kezdted? Melyik volt az első metal album, amit hallottál?

Én köszönöm, főleg azoknak, akik végigolvassák majd!

A Queen volt az első zenekar, amit igazán megismertem és megszerettem. A Kind of Magic lemez jött a Hegylakó film mellé. Imádtam, csodáltam. Aztán ástam mélyebbre: Killer Queen, Jazz lemezek. Aztán felgyorsultak az események. A Scorpions – World Wild Live koncertlemeze következett, ami a mai napig az egyik kedvenc anyagom EVER. Aztán keményítettünk kicsit: Halloween – Judas lemeze és jöttek az első  Metallica élmények a Garage Days, Master, Ride, onnantól meg elvitt az ár.  Nagyon sok Beatricet is hallgattunk akkoriban és az első koncertélményeim is Feróhoz köthetők ’87-től. Utána a Metallica következett ’88 szeptember 11-én. Életre szóló élmény volt! Ekkor már faltuk a zenéket. Hetente Pestre vonatoztunk és kazettákat másoltattunk a szaküzletekben, aztán itthon meg egymásnak másolgattuk tovább, csereberélgettünk. Felfoghatatlan mennyiségű zenét és zenekart ismertem meg. Mindent bírtam, szerettem, amiben hangos gitárok voltak. Néztük a Mick Wall féle Monsters of Rock-ot a Sky Channel-en. Itt láttam először Venomot, Slayert, Sepulturat és Exodus-t is. VHS kazikra másoltuk a klippeket. Mennyire jó volt!

Hogyan került először a kezedbe gitár? Mikor, illetve milyen néven kezdődött a zenekarozás? Honnan jött a Cadaveres de Tortugas név?

Fehérváron azért elég pezsgő volt a kemény zenei élet. A ’90-es években már Pestre járt az egész brigád TMC-be, ment a bandázás, Sepulura és Slayer volt a sláger. Voltak zenekarok, akik már akkor játszottak feldolgozásokat tőlük. Például a “Magyar Vér” zenekar. Lejártunk Szabival (Viniczai Szabolcs) a próbákra, koncertekre. Innen keveredett hozzám az első gitárom. 400 Ft-ért vettem. Otthoni hifi, házi készítésű szappantartó torzító. Kemény volt. Gyakorlásra nem sok időm maradt, mert egyfolytában buliztunk, mentünk vagy a Metallica – Cliff’em All VHS kaziját néztük. Aztán berúgtunk, miután összegrafitiztük a lakótelepet. Aztán a gimiben és utána kezdődött a zenekarozás. ’92-ben már forgattuk a dolgot az agyunkban Krech Mikivel (CDT ’93-’95) és Kiss Dénessel (később Septic Pain). Aztán ’93-ban kezdődtek a tényleges próbák már Szabival, Zsombival és Mikivel először Teknősbéka Tetemek, majd Cadaveres De Tortugas néven.

Már a demos korszakban is rendes, tehát gyári kazettákkal jelentkeztetek, majd CDT-ként végig szerzői kiadással működtetek CD-k, illetve kazetták sokaságát megjelentetve. Mekkora plusz terhet jelentett ezt az egészet levezényelni? Úgy tudom, hogy már akkoriban is Te bonyolítottad a friss kiadványok postázását. A promóciót hogyan tudtátok megoldani szerzői háttérrel az internet előtti időkben?

Abban az időben levelet küldött mindenki, postáztam a kazikat, de a koncerteken vitték igazán. 30-40 db fogyott egy-egy buli után. ’95-’96-ot írunk, 1000 db fölötti demó fogyások voltak. Rengeteg levelet megírtam kézzel, voltak akikkel rendszeresen leveleztem. Egy halom levelet őrzök azóta is. Tényleg kíváncsi lennék pár emberre hová lettek? Mi lett velük? Évekig írogattunk egymásnak. Az internet felülírt sok mindent.

A CDT-vel öt nagylemezt adtatok ki. Kapható még ezek közül valamelyik album?

Az utolsó nagylemezünkből van még pár CD és kazi, illetve a Castaway kislemezünkből is néhány. Találtam viszont pár borítót most a költözésnél, csináltatnék pár lemezt jövőre. Az Our Wayből (‘97) 300 db CD készült anno. Szerzőiben adtuk ki. Pillanatok alatt elfogyott, azóta sem készült belőle utánnyomás pedig keresik sokan.

Talán a legjobban sikerült ötödik, Versus című album után szétesett a zenekar. Volt benned akkoriban kétely a folytatás kapcsán, vagy tudtad, hogy tovább fogsz zenélni?

Persze volt, nagyon is, de tele voltam még zenével. Lelkes voltam, nagyon hajtott a tűz, úgyhogy nem volt megállás.

Nehéz volt 2005-ben beindítani az új csapatot?

Egy gondolatom volt, az akkor nemrégiben feloszlott Hybid zenekar Ádámmal, Gergővel és Lacyvel. Ők jutottak eszembe egyből és persze Máté jött velem a CDT-ből, aki nagy segítségem, támaszom volt. Erősítettük egymást, tartottuk egymásban a lelket. Nem volt könnyű. Ha Ők akkor nemet mondanak, nagy bajban lettem volna, de nem így történt. Érdekes volt és izgalmas az a bizonyos nyár 2005-ben. Tizenkét év után teljesen más arcokkal, egy kőbányai próbahelyen játszottam a CDT nótákat… What we want, Sleepwalker, Syco I… azt sem tudtam mi van. Néha szerettem volna sírni, aztán nevetni, és csak ettük az ócska kínai kaját és ittuk a söröket. Aztán kibújt az első saját nóta a Soul of a New Breed és minden átfordult. Hinni kezdett mindenki a zenekarban. Augusztus végén egy német fesztivál után már a Szigeten játszottunk egy dugig telt sátorban, totál befosva, de aztán lassan mellénk állt a szakma és a rajongók is.

A Cadaveres eddigi mérlege öt nagylemez, amik mellett több DVD-t, EP-t és kislemezt is kiadtatok. Melyik albumot érzed a legerősebbnek, illetve melyikkel vagy a legkevésbé elégedett?

A The Fifth House a kedvencem a nagylemezek közül, de az új két számos anyagunkat is nagyon bírom! Szeretem a lemezeinket. Talán a legelső hangzása lehetett volna ütősebb, de az most már így marad. Elégedett vagyok velük, lehet, hogy van pár kevésbé jól sikerült nóta mindegyiken, de akkor jó ötletnek tűntek. Büszke vagyok a lemezekre, amiket elkészítettünk az aktuális felállásokkal. Időtálló anyagok szerintem, tele jó nótákkal. Már ha írhatok ilyet.

Az új felállás idén egy két számos kiadvánnyal mutatkozott be. A felvétel CD-n is megjelent. Van értelme manapság CD-n kihozni egy ilyen rövid játékidejű kiadványt? Nem csak az énekesetek új, stúdiót is váltottatok. Az utóbbinak mi volt az indoka?

Varga Zolival dolgoztunk az első Cada demo óta, 2005-től. Most is vele szerettünk volna, de nagyon elfoglalt, be van táblázva csontig. Ő javasolta, hogy hol csináljunk énekfelvételeket (Stray Heart Records) és keverést (No Silence Studio), a gitárok (515 Studio) és a dobfelvétel (Polisound Studio) is máshol készültek. Kicsit bonyi volt, de lehet, hogy jót tett a hangzásunknak egy kis frissítés.

Mikorra várható a következő Cadaveres nagylemez? Hogy áll a dalszerzés?

A dalszerzés elkezdődött, jövőre tizenöt évesek leszünk, ezt jó volna egy nagylemezzel megkoronázni. Rajta leszünk! Ezt megelőzően viszont ki fog jönni egy öt számos EP. Ez egy rap/metal fúziós lemez Cadaveres zenei alapokra StreetRoyal, Riddler, Beerzebub vokalisták szálltak ringbe, de vendégeskedik Zsolti (Cada) mellett még a Milán (Sleepless, Omega Diatribe) és Budavári is a Don Gatto-ból. A ’90-es évek hangulata, magyar szövegek, hipp-hopp, kemény gitárokkal, egy-egy éneklős refrénnel. Nagyon várós. Már keverés alatt van NAZBEAT (Majka, Follow The Flow) dolgozik rajta.

Azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy Te vagy a csapat motorja. Mi hajt előre? Meddig lehet és érdemes csinálni a bandát?

Addig, amíg örömet okoz. Az öröm forrása pedig lehet több minden: dalszerzés, koncertek, zenésztársak, siker. Bármi. Van még bennem tenni akarás, bár néha nagyon cikinek érzem magam a húsz évesek között, de nyomulunk! Azt az egy lemezt jó lenne még kipréselni magunkból valahogy.

A végére néhány személyes kérdés, melyek voltak a legjobb koncertjeid rajongóként, illetve előadóként?

Nem egyszerű kiemelnem bármit is, de mondjuk a ’90-es év elég erős volt: Metallica, Slayer, Megadeth, Testament, Suicidal Tendencies….’95 Donington Fesztivál: Machine Head, Skid Row, Slayer, Metallica, White Zombie…

Cada ügyileg van pár jó vidéki élmény Szekszárdról, Egerből, Fehérvárról (Felsővárosi, Sa-rock Kocsma) és pár budapesti Sziget, StageDiving, Kultis buli, pár emlékezetes fellépés kedvencek előtt: Slayer, DRI, Biohazard, Soulfly, Ill Nino… klassz volt!

Öt-öt legjobb lemez a 80-as és a 90-es évekből, illetve az ezredforduló utáni időszakból? Öt kedvenc hazai metal album?

Inkább pár kedvenc magyar bandámat sorolnám fel: Bedlam, Storm The Studio, régi Beatrice, régi VHK, Másfél, AMD, Leukémia, Barbed Wire, Slogan, Blind Myself régről. Mostanában WMD, Omega Diatribe, Don Gatto, Nova Prospect, Archaic, Vesztegzár, Red Swamp.

Figyelemmel követed még az újdonságokat, vagy maradsz a régi kedvenceknél?

Igyekszem követni, nem mindig sikerül, de nyitott vagyok. Mastodon, DevilDriver, Gojira nagy kedvencem pl., ha ezek újnak számítanak valamennyire.

A zenekar mellett mivel foglalkozol? Jut még időd valamilyen hobbira?

Hobbim a zene, amúgy a vállalkozásommal foglalkozom ’93 óta. Visions Tattoo, ez a fő profilom. Teljes munkaidőben itt dolgozom és a családom, két pici gyerekkel ad elég elfoglaltságot még, amit nem bánok!

Köszönöm a válaszokat! Sok sikert kívánok a csapatnak a jövőben is!

Az interjút készítette: Andris

augusztus 12.,
augusztus 13.,
augusztus 16.,