Capilla Ardiente
The Siege

boymester
2019. szeptember 19.
0
Pontszám
7

    Öt hallgatással teli év telt el a chilei Capilla Ardiente zenekar háza táján bármiféle kiadvány nélkül a nagyszerűen sikerült Bravery, Truth And The Endless Darkness című bemutatkozása után, melyet olyan hátráltató körülmények is követtek, mint például a banda próbatermének leégése és jelentős felszerelésének megsemmisülése. Nem csoda hát, ha kevesen emlékeznek a Procession vezér Felipe Plaza projektjére, melyet egy korábbi, Poema Arcanus nevű csapatának tagjaival hoztak össze. Remélhetőleg azért a Procession epikus doom metalját nem kell bemutatnom senkinek, ezzel szemben a Capilla Ardiente viszont jóval kevesebb figyelmet kapott. Alapvetően itt is doom metalról van szó, csak jóval több heavy metallal fűszerezve és egy viszonylag sajátos hangulattal megtoldva. A debütálás tehát reménykeltő volt, így nagyon vártam már a következő anyagot, amit megjelenés előtt kaptam ugyan a postaládámba hetekkel ezelőtt (hivatalosan szeptember 13-án érkezik), de valahogy mégsem tudott közel férkőzni hozzám. Megmondom őszintén, hatalmas fejtörést is okozott a mindösszesen négy tételt tartalmazó The Siege furcsa kettőssége miatt. Ezt nagyon könnyen meg tudom azonban fogalmazni: zeneileg szórakoztató, kifogástalan igényességű (remek heavy, doom riffek, a már említett egyedi hangulat), de mégis olyan érzésem volt az anyag hallgatása közben, mintha a bemutatkozás lemaradt tételeit dobálták volna fel a lemezre. Nem tudták bebizonyítani egyetlen hanggal sem, hogy ezen a kiadványon többet dolgoztak volna. Míg az epikus hangulat egyértelműen a Candlemassra hajaz, addig a jóval fifikásabb és tényleg kiemelkedő gitárjáték a Solitude Aeturnus világát idézi meg jobban, ráadásul a keleties dallamok is éppúgy felfedezhetők benne, mint a legenda repertoárjában. 

Négy dallal büszkélkedhet tehát a The Siege, melyből már a nyitó is 13 perces játékidővel rendelkezik. A The Open Arms, the Open Wounds nem véletlenül kerülhetett előre, mert egyértelműen a lemez legjobb dala még a valamennyire indokolatlan hossza ellenére is. Összetettebb dalszerkezete viszont azt eredményezi, hogy gond nélkül egybefolyik a folytatásban érkező tételekkel, mint például az elsőként közzétett The Crimson Fortress

Egyenlőre még csak ezt tudom ide linkelni, de higgyétek el, hogy minőségében és úgy mindenben, a többi sem különbözik tőle. Ha ez a dal tetszik, akkor érdemes lesz meghallgatni a folytatást, ha pedig nem, akkor nem is érdemes nagy reményeket fűzni az albumhoz. A The Spell of Concealment szintén 9 perc környékén mozog, a lemezt pedig a Fallen Alphas and the Rising zárja keretbe újabb 13 perccel. A két monstrum valamivel jobban sikerült és izgalmasabb, ez tény, viszont a közéjük ékelődött töltelékek már nem annyira.

A végeredményt a műfaj rajongójaként, kizárólag a bemutatkozáshoz viszonyítva tudom értékelni, ami nekem 7 pontnál sajnos nem ér többet. Remélem nem kell majd újabb éveket várni azonban a folytatásra, mert alapvetően egy olyan zenekarról, projektről van szó a Capilla Ardiente formájában, amely tudása, elhivatottsága alapján simán bejelentkezhetne az első ligások közé.

Nervy Nervy
március 26.
The Subways The Subways
március 27.
Distortion Tour 2023 Distortion Tour 2023
március 29.
Berserk Fest 2023 Berserk Fest 2023
április 01.