Chris Ingham – Metallica – Történelem a dalok mögött

Bár nem tartom magamat keményvonalas rajongójuknak, tagadhatatlan, hogy 15-16 éves koromban a Metallica lemezei indítottak el a kemény rock/metal zenék országútján, ahol a mai napig is előszeretettel barangolok. Mivel én a Load/ReLoad párossal ismertem meg őket, így sosem értettem az ősrajongók hőzöngését. Bár eddigi pályafutásukat tekintve én is úgy gondolom, hogy az első öt lemezük számít igazi klasszikusnak, ha épp olyan kedvem van, meghallgatom a későbbi albumaikat is. Sőt, az utolsó kettőről már én emlékeztem meg a ’forgács hasábjain. Igaz, lassan négy év telt el a Hardwired… to Self-Destruct óta, de most nem a friss ’tallica korongról fogok írni, hanem egy velük foglalkozó könyvről. A Chris Ingham által jegyzett Metallica – Történelem a dalok mögött borítójának tetején Szilvás Gergely rövid ajánlója olvasható: „Új megközelítés egy zenekarhoz, amelyről azt hitted már mindent tudsz.”

Gergőről köztudott, hogy hatalmas Metallica gyűjtő, illetve jó sok koncertjükön is megfordult már. Nem mellesleg a Hammerworld munkatársa. Akit ráadásul személyesen is ismerek, lévén egri származású. Az Álomgyár Kiadó pedig őt kérte fel szakmai lektornak. Az ezzel kapcsolatos feladatairól megtudhatunk egy s mást ebből a videóból:

Nos, egy kis sugalmazásra szülinapi ajándékként kaptam meg a legújabb Metallica könyvet, ami könyv és fényképalbum egyben. Különlegessége abban rejlik, hogy a zenekartörténet mellett inkább a dalszövegekre fókuszál. Vagyis mint irodalom órán verselemzéseknél a tanár, itt a könyv szerzője próbálja értelmezni, kontextusba helyezni James Hetfield szövegeit. Mivel a 208 oldalas kiadványt szinte egy szuszra elolvastam, így nyilván nem lett rossz a végeredmény. De azért lehetett volna jobb is…

Kezdésnek fölsorolnám a negatívumokat. Legalábbis amik szerintem azok.

Nézzük először a külsőt. Az tök jó, hogy keménytáblás a borító, hisz így remélhetőleg tartós lesz a kötet! Viszont a grafika lehetett volna sokkal látványosabb, egyedibb, kreatívabb. Míg a négy bandatag arcának csak a fele látszik a borító négy oldalán, addig egy koponya ott éktelenkedik középen… A kötetben látható fotók mennyiségére és minőségére sem lehet panasz, ellenben én a kiadó helyében nem fényes, hanem matt papírra nyomtam volna a könyvet, mert így, ebben a fényes lapos formátumban óhatatlanul meglátszanak az ujjlenyomatok a lapokon. Kivéve persze ha valaki “olvasókesztyűt” használ. De ezeknél is nagyobb bakinak tartom az alcím fordítását! Az eredeti alcím így szól: The Stories Behind the Songs. Amit sikerült úgy fordítani, hogy Történelem a dalok mögött. Szerintem sokkal jobban megfogták volna a lényeget, ha szó szerint fordítják és Történetek a dalok mögött lett volna az alcím.

Amik még kicsit zavaróak: többször is előfordul a könyv elején, hogy olyan fotókat tesznek be, amiken már Newsted látható, pedig még bőven a Cliff Burton érában járunk kronológiailag. A néha előforduló elgépeléseket, illetve azt, hogy olykor a dalok szerzőségi adatainál nem fordították le, hogy “hossz” és “szerzők” nem rovom föl a szerkesztőknek, mert engem speciel nem zavartak.

És nyilván nem kérhetem számon Chris Ingham stílusát, véleményét sem. Ő egyébként az angol Metal Hammer szerkesztője volt és már több metalzenei könyve is megjelent. És egyértelműen az “ősrajongók” táborába tartozik. Vagyis a ’91-es “Fekete” albumig csakis szuperlatívuszokban beszél a zenekarról. Aztán a Load/ReLoad kapcsán már érezhetően csökken a lelkesedése, hogy a St. Anger szinte teljesen kiábrándítsa. Majd a Death Magnetic-nél újra lelkesebb lesz, hogy aztán az eddigi utolsó Metallica lemez, a Hardwired… ismét elbizonytalanítsa.

Azt érdemes leszögezni, hogy ez a könyv nem a die-hard Metallica rajongóknak szól. Hisz ők valószínűleg jóval részletesebben ismerik a zenekar történetét. Ez a mű inkább a csapat iránt érdeklődőknek szól. Illetve azoknak, akik kíváncsiak rá, hogy Hetfield miből, honnan merített ihletet egyes dalszövegeihez. Hozzáteszem sokszor Ingham is csak találgat, hogy pontosan miről is szól az adott dalszöveg…

Mindent összevetve nekem tetszett ez a könyv/fényképalbum, kíváncsi vagyok a további Álomgyáras, keményzenei tematikájú kiadványokra!

Cím: Metallica – Történelem a dalok mögött

Szerző: Chris Ingham

Kiadó: Álomgyár Kiadó

Megjelenés éve: 2020

Terjedelem: 208 oldal

február 06.,
február 24.,
március 11.,