The Making of Fémforgács

Lassan egy éve, hogy már erősen motoszkált bennem a szándék, hogy valamit kezdeni kell az oldallal: a középszerű, elavult design és szerkezet csak a pangóan alacsony számú olvasóközönséget elégítette ki.
Hogy mire kellett ennyi idő? Az első fél évben született meg a jelenlegi oldal szerkezetének vázlata, amely a régi hibáinak is idegesítő hiányosságainak alapos átgondolása alap fogant, és kb ennyi. Rá kellett eszmélnem, hogy ha az ígéretekre várok és nem kezdem el csesztetni az embereket és hajtani az egészet, akkor ebből bizony nem lesz semmi.

Második körben megálmodtam egy grafikai képet. Ebben a fő inspiráció a Terminator 1 eleje volt, biztosan emlékeztek a részletre, amikor emberi koponyák ezrei fekszenek a földön és valami súlyos lánctalpas gép zúzza őket ripityára. Többen nekifutottak az ötletnek, de említésre méltó verzió igazából csak Dolmen-től, a Fémforgács eredeti alapítójától származik. Neki egyébként nemrégiben született kislánya, ezúton is gratulálunk!
Ezután kapcsolódott a “projecthez” Fodor Ági, aki néhány alapelemet készített el az elképzelésemnek megfelelően, majd ezeket felhasználva Flúgos Robi és barátnője vetették be a Photoshop tudásukat, jó néhány vázlat született. Köszönet illeti őket is, annak ellenére is, hogy ez a vonal végülis holtágra jutott: rájöttem, ettől egy gyökereiben különböző dolgot kéne összehozni.

2007. november-decembere környékén járunk, túl egy bécsi Anathema és egy Antimatter koncerten, ahol megismertem Rajnai Ági-t, aki a következő hónapok meghatározójává vált. A hölgy ugyanis nagyon tehetségesen rajzol. Született egy-két vázlat, melyből ezt mutatnám meg, majd közbeszólt a vizsgaidőszak.

Pillanatok alatt eljött 2008. februárja, Ági elkészült a jelenlegi oldal alapját képező rajzzal:

 

Ha a képre kattintatok (óvatosan! 8 mega fölötti jpg, k*rva nagy felbontás) és megnézitek a teljes méretű eredeti rajz szkenneltjét, láthatjátok csak igazán a részletekbe menő kidolgozását. Biztos vagyok benne, hogy hetek hosszú munkája fekszik benne és igazából fogalmam sincs, hogyan is lehetne méltón megköszönni… ha ez a kép nem születik meg, én úgy érzem nem lett volna erőm véghez vinni az átállást.

Felmerül innen a kérdés persze: jó-jó, szép-szép, deház a logón kivül mégsem tudunk felfedezni túl sok hasonlóságot… a sztori a következő. Adott volt a szkennelt rajz, mely mindenkinek nagyon tetszett, de a photoshopos utómunkákra azért mégis csak ígéretek születtek, melyet megelégelve végül megkértem Csapi barátomat, akit mostanában az N.P.I. projectben láthattok gitározni, hogy ugyan kezdjen már vele valamit. Illustratorral nekiesett, vektorizálta a logót, majd ráeffektelte a fémes hatást. Kösz Csapi!

A maradék melónak én estem neki, pedig totál suta vagyok a grafikai dolgokhoz, kb. mspaint kezelésével kimerül a tudásom a témában. Így készült Ági rajzából egy háttér, mely hozta az eredeti Giger-es színvilágot és elvárásokat, de annyi negatív kritikát hallottam róla, miszerint túl nyomasztó, túl hangsúlyos, és összességében túlságosan elvonja a figyelmet a lényegi tartalomról: be kellett adnom a derekamat, az ilyen jellegű rajzok inkább nyomtatott médiában vagy tűvel az ember hátán mutatnak jobban 😉

Kb. május elejénél tartunk, ekkor álltam neki a html építésnek (ebben a CSS-es témában nem volt túl sok tapasztalatom, így az eleje lassan ment míg crossbrowsing szintjén is ugyanúgy néztek ki a dolgok hehe) valamint a PHP programozásnak. Egyedül, sokszor napi 10-12 órában ez egy erős hónapomba került…
A végleges grafikai elemek haragSICK nevéhez kapcsolódnak: a dobozok szélét, és a logón a vért, a hátteret mind ő készítette el. Egy másik barátom az ikonok és egyéb apró grafikai részek összeollózásában segédkezett.

Az átállást megelőzte még ensomhet alapos (de még mindig nem mindenre kiterjedő:) bugtesztje, mely után kénytelen voltam még egy napot csak a hibák javítgatásával tölteni. (És még így is mennyi maradt!) Ensomhet-nek egyébként köszönet jár a fejlesztési időszak közben nyújtott ötleteiért, tanácsaiért is.
Tekintve, hogy a sokezer korábbi cikket, hírt kidobni őrültség lett volna, egy bonyolultabb migrálási folyamatra is szükség volt, melyet 2008. június 16-án, hétfőn este csináltam (értsd: sz*ptam végig), a tervezett gond nélküli fél-egy órás művelet fél 10-től elhúzodott hajnali 2-ig. Csak informatikusok, borzadásképpen kattintsanak a következő linkre!

Köszönjük tehát a fenti hosszas történet összes résztvevőjének a segítséget, különösen pedig Rajnai Ági-nak!

Olvasók, reméljük, tetszik az új oldal, élvezni fogjátok az új szolgáltatások nyújtotta lehetőségeket és rendszeresen visszalátogattok majd!

The Making of Fémforgács: 3 komment

 • alcapone szerint:

  [quote=ecsedyádám:43r5syke]
  Szerintem igencsak színvonalas ez a lap.Eddig néhány komával,akik azóta szintén itt olvasgatnak,meg írogatnak-a Lemezkritikán működtünk,amíg az említett lap bele nem állt a szent Anyaföldbe/R.I.P./Kimondottan szellemesnek és jó hangvételűnek találom ezt az újságot,sok sikert a további működtetéséhez!
  [/quote:43r5syke]
  Ezt tegnap olyan éjfél körül kezdtem el olvasni:”Szerinte igencsak szánalmas ez a lap…”
  Aztán feltettem a szemüveget. (gpig)

 • ecsedyadam szerint:

  Szerintem igencsak színvonalas ez a lap.Eddig néhány komával,akik azóta szintén itt olvasgatnak,meg írogatnak-a Lemezkritikán működtünk,amíg az említett lap bele nem állt a szent Anyaföldbe/R.I.P./Kimondottan szellemesnek és jó hangvételűnek találom ezt az újságot,sok sikert a további működtetéséhez!

 • pistike66 szerint:

  Én Firefox-szal nézem, ugyanolyan pompás mint az áldott explorerrel, sőt próbából betettem az opera 9.50 bétába is, azzal is remek:-)

Angertea, Mudi, Nís
október 22.