Dol Ammad


Thanasis Lighbridge
Dol Kruug
Dol Theeta

  A Dol Ammad volt Thanasis univerzumának első manifesztuma, ami a frissen összegyűjtött metal és szintetizátor uralta ambient hangulatvilágot egyesítette magában, mindezt egy tizenkét – tizennégy fős komolyzenei kórus vokális interpretálása által teljessé téve. A Dol Ammad erősen a Vovin korszakos Therion által meghatározott gótikus power / space metal világa négy éven át lekötötte Thanasis energiáit. Ez idő alatt megszületett a 2002-es “Demo“, ami mintegy főpróbájaként szolgált a 2004-es teljes értékű Star Tales nagylemeznek. Ez a lemez a konstans magas színvonal és kiváló zeneszerzői munka ellenére még mindig inkább egyfajta első, nagy lépés volt a Dol Ammad világának megalkotásában. A 2006-os Ocean Dinamics LP már kiváló keresztmetszete lett az elképzelt zenei univerzumnak, amiben hibátlan egységet képez a power metalos, kétlábgépes szélvész repesztés, a változatlanul Vovin-os nagykórusok bársonyos töménysége és a csillogó ambient, leginkább az Ozric Tentacles-re hajazó szintetizátor varázslata. Az összkép fényét emeli a már említett Alex Holtzwart profi dobmunkája, amit elektromos dobon játszott fel és így is hagyták a megszólalást, ami része a koncepciónak. Izgalmas meglepetés DC Cooper vendégszereplése is az Aquatic Majesty című tételben.

 Az Ocean Dinamics már bátrabban kalandozik el olyan zenei ösvényekre is, ami elbír némi blast beattel terhelt megőrülést, filmzeneszerű szintilebegést, ami már érezhetően az egyedi zenei világ megjelenésének eredményei. Az első két lemez erős párhuzamai itt már kezdenek elmosódni, a végeredmény pedig ezzel egy időben kristályosodni. Ennél a lemeznél válnak végleg markáns és fő zenei motívummá a prüntyögések, szintimahinálások, midi űrhangulatok és válik alárendelt kiegészítővé a metal gitár. Az Ocen Dinamics után született meg a Dol Theeta, amiről majd még írok. A Dol Ammad történetében máris 2010-re ugrunk, amikor is a legmunkásabb és legnehezebb feladat elé állította magát Thanasis a Winds of the Sun EP elkészítésével. Az EP munkálatai során ismét hallhatjuk a címadó tételben DC Cooper varázslatos énekét, valamint egy egészen egyedi és saját képre formált éterien varázslatos Amorphis Black Winter Day feldolgozást. Már az Ocean Dinamics és magán viselte azt a fajta zenei meg nem felelési kényszert, ami a Dol Ammad lemezeknél mostanra vált teljessé. Thanasis semmilyen külső igénynek, ízlésnek, stíluskorlátnak nem hajlandó behódolni és ha zenei zsenije azt kívánja meg, bátran, maszkolatlanul hoz be a power metalos részek közé technós ritmusokat is.

 A feldolgozásszám jogi herce-hurcái miatt bevallottan nyűglődős munkafolyamat egy percig sem szegte kedvét Thanasisnak a Dol Ammad világ kiteljesítésében, így 2012-ben megjelent az eddigi utolsó nagylemeze a projektnek. A Cosmic Gods: Episode I – Hyperspeed talán az időközben megszületett erősen ambient Dol Theeta lemezeknek köszönhetően minden eddiginél metalosabb, pergősebb, nagyszabásúbb és agresszívabb lett. Ismét a kórusoké, a gitáré és a minden eddiginél organikusabb hangzással ellátott speed metalos dobfutamoké lett a főszerep. A tematikát tekintve is a leginkább grandiózus történethez érkezett el a sztori, ahol különböző űrjáró törzsek vetélkednek egymás közt a kozmosz uralmáért vívott ádáz és gigantikus űrcsatákban. A zenei összképet a megjelenő pánsíp, konga, fuvola és egyéb népi hangszerek teszik emlékezetessé és immáron végérvényesen egyedivé. A Golden Phantasma éteri belassulós varázslata vagy a Titan Warriors álomkép szerű pusztítása ellenállhatatlanul képes vizuálisan megjeleníteni a gigászi űrcsatákat, végtelen halmazok fényét, pulzárok lüktetését, napok kitöréseit. A súlyos kórusok, a csilingelő szintetizátorfutamok és a metalos tekerések egy olyan összhatást képesek létrehozni, ami szinte vizuális erővel hat a hallgatóra. Kétségtelenül a Hyperspeed a Dol Ammad univerzum legkiemelkedőbb és legváltozatosabb interpretációja. Sodró lendülete, minden eddiginél élőbb és organikusabb hangzásképe ellenállhatatlan elegyet képez. Az Episode I egyértelműen előrevetíti a folytatást, ami Thanasist ismerve, további kapukat fog megnyitni a Dol Ammad univerzumba.augusztus 16.,
augusztus 26.,