Dol Theeta


Thanasis Lightbridge
Dol Ammad
Dol Kruug

 A Dol Theeta, Thanasis zenei univerzumának második stációja, amit három kiváló Dol Ammad lemez után, 2008-ban hívott életre azzal a szándékkal, hogy a Dol Ammad képviselte makrokozmikus teret, időt átölelő koncepciójával éles kontrasztot képezzen. A Dol Theeta elsősorban a belső mikrovilágra, a lélekre és a pszichére koncentrál. Így a zene egyértelműen sokkal szellősebb, erősen hangulatorientált, amiben a gitár alájátszó szerepet képez. Összhatásában sokkal merengőbb, érzékenyebb mint a Dol Ammad világ, így válva hiteles zenei interpretációjává a belső rezdüléseknek. A Dol Theeta az eddigiekhez képest a zeneszerzésben is változást hozott, hiszen a gitárokat leszámítva már a dobokat is Thanasis kezeli, illetve a kórusokat egy személy, az éteri hanggal megáldott Kortessa névre hallgató hölgy hozza. Thanasis nem is titkolja, hogy a teljes Dol Theeta hangzásvilágot Kortessára építi fel.

 A 2008-ban megjelent Goddess névre hallgató EP ismételten egy bevezető, kisérleti “első lépés” anyag, ami három éteri ambient alapú tételen keresztül fekteti le az alapokat a Dol Theeta világ megteremtéséhez. A gitár szépen kikopik, elhalványul, a dobok elcsendesednek, a belső csend és rend lassan kibontakozik és a hangzavar átadja helyét egy belső utazásnak. Bár a Goddess még kétségtelenül tartalmaz harsányabb megoldásokat is, érezhető a törekvés a belső nyugalom megzenésítésére, ami által az összkép eltolódik egyfajta világzenei irányba, előrevetítve a 2009-es The Univers Expands megszületését.

 A 2009-es nagylemez a Goddess által létrehozott biztos alapokról lép tovább a zenei kísérlet újabb fokára. A space rockos végeredmény különlegességét a számírás és rögzítés során alkalmazott improvizációk és az élő balkáni népi hangszerek megjelenése teszik magával ragadóvá. Az itt megjelenő natív hangszerekkel végzett kísérlet eredménye lesz a 2010-es Dol Ammad lemez zseniális összhatása is. A Universe Expands lebegése és improvizációs, szoft jazzes megoldásai adják maguktól a párhuzamot a Waterfall Cities korszakos Ozric Tentacles-el. Kortessa angyali vokálja hol a Dead Can Dance lebegését, hol Arjen A. Lucassen mester Ambeon kísérleti lemezét, valamint a The Dream Sequencert idézi fel pillanatokra, de csak és kizárólag tova tűnő pillanatokra. Egyébként a hangszíne és énekstílusa leginkább a Therionos Sarah Jezebel Deva-val rokonítható. Csak hogy totálisan elképzelhetetlen és kiszámíthatatlan legyen a végeredmény, az Every Goodbye okán érdemes megemlíteni a Jojo Mayer által vezetett Nerve projektet is. A végeredmény egy lebegő, telt és mégis szellős érzelmi hullámvasút, amiben a merengés, a megtisztulás és az érzelmi mélység legmélyebb bugyrainak megjárása a lemez legnagyobb és elkerülhetetlen ajándéka. Az enyhén szentimentális összkép végig kiegyensúlyozott, egységesen magas színvonalú utazás belső téren és időn keresztül.

  A Dol Theeta eddigi utolsó zenei anyaga a 2013-ban megjelent Keep Deep EP, amin Thanasis a címadó dallal megalkotta az eddigi legmélyebb zenei utazását. A népi hangszerek és tradicionális balkáni kórus-megoldások itt jelennek meg a legerősebb formájukban. Az EP-n helyet kapott még a Universe Expands címadó tételének újragondolása, valamint egy 1596-ból fennmaradt angol reneszánsz dal Dol Theeta féle interpretációja is. A Keep Deep EP a Dol Theeta hangzás egyfajta összegzése és sommázása.augusztus 16.,
augusztus 26.,