Doomination avagy egy cikk a doom metalról

A szövegvilág

Eredetileg a doom olyan érzésekre épített, mint a reménytelenség, melyet az énekesek tapasztaltak. Ez többnyire a hippie korszak utóhatása, némi szellemi befolyásolással. A korai változatára a drogozás, a drogokkal való küszködés megéneklése, valamint pesszimista háborús dalok voltak jellemzőek.

Korunk doom metalja sem változott sokat alapjaiban. Továbbra is a reménytelenség áll a középpontban, de a dalszövegek mostmár sokkal személyesebb szinten íródnak, a fókuszban kisebb méretű problémák, személyes élmények állnak, úgymint a szerelem, bánat, gyász, a bizalom megrendülése, stb. Vallásos szövegek is egy lehetséges forrásai lettek a dalszövegeknek, de ezen szövegek többnyire csak a háttérben kapnak helyet és kevésbé jelentkeznek. A különböző idegennyelven íródott írások, latin, spanyol, francia, norvég és néha még japán is, közkedveltek a szövegekben, barokkos érzést kölcsönöznek. Ezek a felhasználása is csak még magasabb szintre emelik a zene művészi értékét.

Szal, valószínűleg nem fogsz zavarba jönni, ha egy doom és egy black metal dalszöveget kell megkülönböztetned:) S bár az előbb említettem a vallásos írások felhasználását, az Istenre és Istenségekre vonatkozó utalások sokkal inkább szimbolikus jelentéssel bírnak és nem szó szerint kell értelmezni őket. (Azért persze léteznek Keresztény-Doom bandák:))

Altípusok

A doom metalon belül is rengeteg altípus található, melyek segítségünkre szolgálnak megkülönböztetni a bandákat és zenéjüket.

Proto Doom

Ez a név elég ritkán használt, többnyire azokat a korai bandákat jelöli, akik elsőként hozhatók kapcsolatba a doommal. A doom előhuszárainak is nevezhetnénk őket:) Ilyen 70es évek beli bandák a: Black Sabbath, Pentagram, Bedemon.

Tradional Doom

Candlemass LogoEz az első generáció, és nemcsak a régi bandákat, de azokat is jelöli, akik napjainkban ezt az irányt követik. Zenéjük rendszerint lassú, mely a 80as évek beli heavy metal érzéssel párosul. (Black Sabbath hatás) A bandák egy kis hányada rock & roll és a stoner rock stílusát is beleviszik a zenéjükbe Ezt az altípust szokták még Old School Doom-nak vagy Classic Doom-nak is nevezni.
Együttesek: Candlemass, St. Vitus, The Obsessed, Solitude Aeternus.

Death/Doom

My Dying BrideGyakran második generációs doomnak is tekintik, melyben még mindig a doom
os sajátosságok a jellemzőbbek, összevetve a másik stílussal. Ez az irány új lehetőségeket tárt fel a kései 80as és korai 90es években. Mint a neve is mutatja, egy különleges ötvözése a doom és death metalnak, az előadók előszeretettel használják a hörgéseket és az aggresszív zenei felépítést. Sötétebb, morbidabb és (néha) romantikusabb érzést kölcsönöz a zenének, mint a rock & rollos beütés. Általában az énekmódra a hörgés a jellemző, mint azt fentebb is említettem, de azért találhatunk tiszta hangon éneklő vokálosokat is.
Együttesek: My Dying Bride, korai Paradise Lost, Disembowelment, Morgion.

Funeral Doom

Tulajdonképpen az előbbi altípus még durvább változata. Azok a bandák, melyek ide tartoznak mégextrémebb magasságokba emelték a lassúságot és a levertséget. Általában ezek a zenekarok nagyon torzított és depresszív, mindazonáltal álmodozó zenét nyomnak. Különböző hörgések továbbtorzított változatás is előszeretettel szokták használni (hasnyálni:)). A lassulás és a lehúzás extrémjei. Az alapötlet a gyászdalok és gyásszertartások zenéjéből származik.
Együttesek: Skepticism, Shape of Despair, Thergothon, Funeral.

Stoner/Doom

Azok a bandák, melyek méginkább belekeverték a doomba a stoner rock divatos, 70es évek beli elemeit, ide sorolhatók. Gyakran használjuk a kemény psychadelic doomot játszókra is ezt a kategóriát.
Együttesek: Electric Wizard, Sleep, Abdullah, High on Fire.

Sludge Doom
Crowbar
Némiképp hasonlít az előbb említett stoner-doomra. Ami megkülönbözteti őket az előbbitől, a nyers hangzás társulva a gyomorrándító riffekkel és a hardcore szintű énekkel. Néhány képviselőn érezni lehet a Black Sabbath hatást is.
Együttesek: Eyehategod, Grief, Sloth, Crowbar.

Atmospheric Doom

A doom család egyik legjobban vitatott gyermeke. Meglehet, hogy ez az egyetlen altípus, mely zenéjében nem épít a keménységre. Azok, akik ide tartoznak gyökereikben doomosok, de ezt megpróbálják kiegészíteni varázslatos képzetekkel, tündérmesékkel és romantikus storykkal. Köszönhetően a doom természetének, ezek a történetek általában titokzatosak és kudarcot mesélnek el.(nem hepi end:)). Zeneileg higgadtabb és álmodozóbb, mint a többi típus. Gyakran használtak a női vokálok, a különböző billentyűs és kiegészítő hangszerek. Viszont a Gothic metaltól eltérően, nem annyira dagályosak és optimisták sem szeneileg, sem dalszövegileg.
Együttesek: korai The 3rd and the Mortal, As Divine Grace, Chalice.

Drone Doom

Ez tipikusan az a kategória, ahol fel lehet tenni a kérdést: ez még valóban zene lenne?:P A nehézség és a lassulás határait még a Funeral doomon is jóval túl nyomják. Úgy jellemezhetnénk, mintha a földi gravitáció zenévé válna vagy ha a földkéreg mozgását cdre nyomnánk:) Melódiák kizárva:P
Együttesek: Earth, SUNN 0))), Khanate.

Dark metal

A doom-death-black-darkwave elemek kevéke. Öngyilkos és kopár hangzással bír. A zenekarok főként a black és doom fő sajátosságait ötvözik: őrült üvöltések és gyors részek. Általában kevésbé kemény, de annál kegyetlenebb és öngyilkosabb jelzőkkel lehetne illetni.
Együttesek: korai Katatonia, Deinonychus, Bethlehem, Cultus Sanguine.

Emotional Rock

Anathema LogoA nevéből következtethetően ez már nem a doom metal alkategóriája, de többnyire régi-doom bandák tértek át ebbe a még érzelmesebb típusába a metal elemek nélküli zenének. Eléggé szomorú dalok születnek ezen bandák tolla alól. Tiszta vokálokat használnak.
Együttesek: új Anathema, új Katatonia.

Fontos: ezek a gyors elnevezések azért adódtak, hogy jobban el tudjuk különíteni a bandákat. A zenekarok legtöbbje nem szokott ragaszkodni ezekhez a meghatározásokhoz, sőt, egyesek még túl is szárnyalják, túllépnek ezeken a kategóriákon.

Doomination_avagy_egy_cikk_a_doom_metalrol
Írta:
Amarant
2005. október 31., hétfő
Facebook:
Koncertek
Toto - 40 Trips Around the Sun Tour 2019
június 27.,
Papp László Budapest Sportaréna
Flogging Molly, Russkaja
július 3.,
Budapest Park
Rituals of Power European Tour: Phase II
július 3., 19:00,
Collosseum Club
Rockmaraton 2019 - Nulladik nap
július 8.,
Szalki-sziget
Rockmaraton 2019
július 9.,
Szalki-sziget
An Evening With Mark Knopfler Band
július 9., 20:00,
Papp László Budapest Sportaréna
Richie Kotzen
július 9.,
Barba Negra Track
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.016 seconds to render