Ralph Hulett – Jerry Prochnicky: Led Zeppelin

A Led Zeppelin a hard rock/heavy metal nagy hatású zenekara, ezen kár is vitatkozni. Bandák százai, ezrei dolgozták/dolgozzák fel dalaikat a mai napig.
A tavaly megjelenet Celebration Day DVD, melyen a 2007-es koncertet örökítették meg, aktuálissá is teszi némileg ezt az írást.

http://www.youtube.com/watch?v=d7FUo_XaJs4&



Szóval a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában még 2006-ban megjelent könyv, melyet Ralph Hulett és Jerry Prochnicky, – két rajongóból íróvá, Led Zep szakértővé vált szerző – hozott össze igényes, olvasmányos formában tárja elénk a korszakos, sőt korszakokon átívelő jelentőségű csapat történetét az előzményektől egészen Bonzo haláláig, ami aztán a véget is jelentette 1980. december 4-én.

A könyv eleje talán kissé unalmasnak tűnhet a Zeppelin sztorira éhes olvasónak, mivel egészen ’63-ig ás vissza, a Yardbirds nevű zenekarig. S, hogy ez hogyan kapcsolódik a Led Zep történethez az hamar kiderül, ha a bandában egymást követő szólógitárosok névsorát figyeljük: Eric Clapton, Jeff Beck, majd Jimmy Page. A csapat 1968-ig működött, s végül kvázi elődzenekarnak is tekinthető, hisz az utolsó időkben Page irányította, s a feloszlás után ez folytatódott az új bandában Peter Grant menedzser segítségével. Ez pedig már a Led Zeppelin.
A két rajongó szerző (mert a könyv minden lapjáról süt, hogy Hulették azok) alapos kutatómunkával és azzal, hogy a korszakban szinte testközelből szerzett élményekkel felvértezve mutatja be a csapat felemelkedését, a dalok, albumok megszületésének körülményeit, vonzódásukat a vidéki angliai élethez, ahol olyan dalok születtek, mint a Bron-Y-Aur Stomp, a lemezborítók születéséről. De a koncertek, turnék hangulatát, a turnék közötti pihenőkre. S, hogy ki ne maradjon, írnak a lemezek fogadtatásáról, a turnék körüli őrületről, ahogy egyre nagyobbá váltak.

http://www.youtube.com/watch?v=V_hxCJYbUXo&


Betekintést kapunk a ’68 – ’80 közötti zenei életben megemlítve fontos, máig ható, sőt dolgozó zenekarokat (Beatles, Stones, stb) és olyanokat is, melyekről talán sosem hallott a jelenkor rockrajongója.
Kitérnek még a tagok magánéletére, személyes történetükre, ami így vagy úgy, de befolyásolta a bandát. (Page okkultizmus iránti szenvedélye, Plant balesete, fia halála). De olvashatunk a legendákról is (groupiek, partik, drogok, stb). S az a történet sem maradhatott ki, amikor az egyik beállás során az ifjú Jason Bonham ült apja helyére.
Megemlítik azt is, hogy még most is sok gitárszaküzletben/hangszerboltban szerepel a „No Stairway To Heaven” felirat.



A szerzők saját emlékeiket is megörökítették, melyek olykor kissé messze kalandoznak a témától, s csak lazán (vagy egyáltalán nem) kapcsolódnak a történethez, de a korszakot jól bemutatják.


Amit hiányolok, az a sajnálatos vég utáni események, a Plant, Page, Jones trió későbbi munkásságának bemutatása, ami talán megért volna egy fejezetet.

A könyv végén diszkográfia, korabeli fotók találhatók. Ez utóbbiakból még többet is szívesen megnéztem volna, akár a fejezetek közben is.
A hiányérzetem ellenére is azt kell mondjam, ez egy „kötelező” mű, ha tisztában akarsz lenni a korszakkal, a Led Zeppelinnel.

Információk:

HULETT, Ralph, PROCHNICKY, Jerry,
Led Zeppelin – Whole Lotta Led

Eredeti cím: Whole Lotta Led: Our Flight with Led Zeppelin
Fordította: Göbölyös N. László

Kategória: zene,
Terjedelem: 271 oldal
Ár: 3800 Ft
ISBN-szám: 963-7448-32-2
Kiadás éve: 2006
Hexvessel Hexvessel
április 24.