Burning Sun Fanzine #1

Jó rég írtunk már – ha írtunk egyáltalán… – nyomtatott formájú fanzine-ról. Nem teljesen vág a Fémforgács profiljába a Burning Sun névre keresztelt hatvannégy oldalas kiadvány – lévén leginkább a heavy/power/speed irányt képviseli -, de mindenképp tisztetletet érdemel, hogy még vannak rajongók, akik a mai felgyorsult világban erre áldozzák a szabadidejüket.



A Helloween Straight Out Of Hell lemezén hallható dalról elnevezett lapot Papi Zoltán és Molnár Bence jegyzi, de külföldi szerzőktől – Daniel Müller (Németország), José Luis Cano (Mexikó), Rich Catino (NY, USA), Stan V. Struchkov (Oroszország) – is adtak közre cikkeket.
Sőt, biztatnak a közreműködésre is.

A lapban főképp interjúkat olvashattok olyan – számomra legalábbis – ismeretlenebb csapatokkal, mint az ecuadori 
Black Sun, a botswanai Skinflint, de van olasz (Ancient Bards) belga (Magic Kingdom) vagy 25 évnyi tetszhalottság után visszatért mexikói (Stone Demons) és ciprusi (Lethal Saint) zenekarral készült beszélgetés is.



A brit Starborn interjú kapcsán még korlátozott számban írott CD-n a csapat demója is megszerezhető.



Aztán vannak nagyobb nevek is, mint például a Helloween-es Markus Grosskopf, akivel a Metal Asylum (www.metalasylum.net) webzine-es Rich Catino beszélgetett.
A hazánkat mindig is kedvelő, s október 17-én ismét nálunk játszó Stormwitch gitárosát, Ralf „Stoney” Rieth-et is kifaggatták.
A ‘zine-ben található interjú a már nem létező egylemezes német Vampyr zenekarral is. A speed metal csapatot még negyedszázad után is sokan fedezik fel.

Természetesen a hazai színteret sem hanyagolják. Bemutatkozik a kisvárdai Radar, akik idén már tíz éve működnek.



Kalapács Józsival is olvashattok interjút, ami eredetileg az angol nyelven megjelenő, mexikói Under Fire Fanzine számára készült.

A lapban természetesen lemezajánlók is helyet kaptak. Öt oldalon olvashatjátok a szerkesztők véleményét többek között olyan csapatok felvételeiről, akiket ki is kérdeztek.

A fanzine egyik különlegességét a Célszemély rovat jelentette számomra. Ebben a Metalhead néven is ismeretes Málmhaus c. filmet jegyző izlandi filmessel, Ragnar Bragason-nal olvashattok interjút.
facebook.com/metalheadfilm

A ‘zine kialakítása, a tipográfia, a fotók elrendezése és minősége is korrekt. Első számnak tökéletes munka. Nyilván maradtak benne ilyen-olyan apróbb hibák, de erre talán kár is a szót vesztegetni.

Összefodlalva, remek munka. Ha a speed/power undergroundra is kíváncsiak vagytok és szeretitek a kézzelfogható olvasnivalót, akkor a Burning Sun tökéletes válaszás!
Itt érhetitek el: burningsunzine@gmail.com
facebook.com/burningsunzine
Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.