CLEARXCUT, ERASED – 2024.05.30. Budapest, Kripta

Meg sem tudom mondani, mikor kapott el úgy utoljára metalcore zenekar, mint a lipcsei CLEARxCUT. Nálam a stílus már kb. 20 éve kivérzett, pedig az egyik kedvencem. A régi lemezeket (értsd 2010 előtt)  ma is nagy lelkesedéssel hallgatom, de az új bandák már nem tudnak megfogni. Sőt, ha a szívemre teszem a kezemet, az olyan “nagyágyú” csapatok újabb lemezei sem, mint a Caliban, vagy mondjuk az As I Lay Dying. Erre ilyeneket olvasok a CLEARxCUT kapcsán, hogy “Érdemes mindenkinek csekkolni a zenekart, akik a 2000-es évek metalcore bandáiért oda voltak.”, vagy a “Bridge to Solace-rajongóknak biztos be fog jönni szerintem”. Na mondom, akkor hajrá. És láss csodát, újkori kedvencet avattam.

A promó szöveg igaznak bizonyult, mivel a banda valóban olyan élettelin hozza a korszakot, hogy csak na. Ebben a minőségben a csapat igazi hiánypótló lett nálam. Nem csak a korábbi kiadványok, de az idén megjelent Age of Grief is remekül sikerült. A Reaction fanzine és a To Defy Collective közös szervezésében (ezúton is hatalmas köszönet nekik) pedig a csapat turnéja hazánkat is elérte.

A helyszín számomra teljesen új volt. A Kripta egy DIY hely, amit önkéntesek működtetnek a Kriptaszökevények Egyesület formájában. Az eseményeik mindenki számára nyitottak, de tagsági kártya kiváltásához kötöttek. Ez egy, a helyszínen elvégezhető, pár percet igénybe vevő, ingyenes dolog, ami után az összes eseményüket látogathatod.

Az estét a mosonmagyaróvári  Erased nyitotta, akik egy rövid de intenzív koncertet adtak. A metalcore / hardcore csapat remekül demonstrálta stílust, amiben mozog. Bár nem ismertem őket, pár percen belül már nem bírtam nyugton maradni. A csapat aktivitása remélem kitart (a tavaly novemberben bemutatott Farewell című dal után májusban kijött a Rat Dance is) és jön a teljes lemez is. Én már várom.

A CLEARxCUT kezdésére kb. 50-en lehettünk, ami nagyjából szerintem teltház volt. A vegan straight edge vonalas csapat hatalmas lendülettel csapott a húrok közé. Már az első másodpercektől sem az előadásra, sem pedig a hangzásra nem lehetett panasz. Látszott a rutin is, ami nem véletlen. A csapat tagjai olyan bandákat erősítettek korábban vagy még ma is, mint a Heaven Shall Burn, az Implore vagy  a King Apathy.

Nagyon jól esett a viszonylag nagyobb volumenú események után egy olyan buli, ahol a közönség és a zenészek szinte eggyé válhattak. Itt a bensőséges hangulat lehetősége a hely adottságainak köszönhetően adott a volt, a banda pedig mindent megtett azért, hogy ki is aknázza a lehetőséget. Ennek az eredménye pedig egy remekbeszabott buli volt. Számomra az est fénypontja a lemezen is zseni The Sky Ablaze volt, de az egész program sütött.

Remek, hogy vannak ilyen csapatok. Remek, hogy vannak olyanok akik elhozzák hozzánk őket. És az is remek, hogy vannak olyan rajongók akik támogatják az ilyen bulikat. Ahol a főzenekar egy kisbuszból lép fel napról napra, majd beül a merchbe árulni, aztán lenyomja a bulit.

Képek: Nachtfrost Visuals 

The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.