Cryptworm
Cryptworm (2017)

A magyar-angol tengelyen üzemelő, bristoli székhelyű Cryptworm jelenleg az első nagylemezén dolgozik, ez a kiadvány pedig az első demójuk újabb megjelenése. A hazai Total Darkness Propaganda leporolta a felvételt és kazettán tette elérhetővé a három dalt. A bandával a közelmúltban interjúztunk és a szombatonként megjelenő EP-s rovatban is megemlékeztünk az idei szörnyszülöttjükről. A duó tehát 2017-ben mászott elő első alkalommal a férgekkel teli kriptából, hogy old school death metalját szennyes riffek kíséretében pincemély hörgésekkel okádja a világba.

A demó három éve szintén kazettán jelent meg, a friss kiadás borítója színcserés megoldással készült, ezúttal a fekete dominál, a sötét háttéren a grafika és a logó ezúttal fehérben kapott helyet. Mark Riddick képe még a gyanútlan hallgatókat is fel kell készítse arra, hogy a szűk tizenhárom perces szalag képében mivel hozta őket össze a balsors. Az uroboros (saját farkába harapó kígyó) már az ősi kultúrákban is a ciklikusság szimbóluma volt. Riddick mester persze ezt a jelképet is kifordította magából, a borítón ugyanis a kígyó szerepében egy már cseppfolyós halmazállapotú kriptaféreg igyekszik körbeérni, átölelve három egykor volt emberi arcot.

A magyar oldalt képviselő Hanyi Tibor gitáros/énekes/basszusgitáros/szövegíró, vagyis dobos kivételével mindenes a régisulis black/death metal iránti fanatizmusát a Tyrant Goatgaldrakona soraiban éli ki. A Rothadásban pedig doom-mal kevert death metalt játszik. A Cryptwormmal viszont “kristálytiszta” formában tolják az old school death metalt.

Mindhárom dal a sárgolyóról történő végleges távozás egy-egy verziója. Sima hátborzongató pusztulással (Gruesome Death) kezdve, pár percnyi kannibalizmus (Cannibalized) után jöhet a megbékélés, a bélmocsárban való fuldoklás (Gutswamp) képében. A halálnemekhez illő muzsika nálam nem hagyott kívánnivalót maga után. A Gruesome Death gyors tempóval kezdődik, és “ragadós” refrénben teljesedik ki, ahogy Tibi különböző szóösszetételekkel fűszerezve morogja a nóta címét. A Cannibalized négysoros refrénje “Cannibalized- Eaten alive- Cannibalized- Devoured by them” szintén könnyen memorizálható! A dalban egyébként a dobokért felelős Joe Knight is tetszetős aprítást mutat be. A Gutwsamp megjegyezhetőség szempontjából nekem kicsit keményebb dió volt, de a középrészben lévő doomos riffek nagyon hatásosak.

Amit a demó legnagyobb erényének tartok, az az, hogy a nóták rendesen fel vannak építve, a régi hagyományok szerint refrénekkel ellátva, nem céltalan, sehová sem tartó riffhalmazok kerültek a szalagra. A magyar színtéren korábban nehezen beszerezhető kazetta ismételt megjelentetésével a TDP az utóbbi évek egyik legjobb hazai vonatkozású death metal demóját tette elérhetővé az itthoni fanatikusok számára.

A kazetta időzítése is tökéletes lett volna, hiszen a fanatikusok szeptember közepén, a zenekar első hazai fellépésével egyidőben, a Tales of the Morbid Butchers fanzine megjelenési partiján vehették volna kézbe a szalagot. A Cryptworm koncert a vírushelyzet miatt elmaradt, a kazetta viszont megjelent a Total Darkness Propagadánál, melynek beszerzésére buzdítok mindenkit, akinek jelent valamit az old school death metal!

Az ajánlót írta: Andris