Cryptworm – Interjú a kriptából Hanyi Tiborral

A Cryptworm név mögött a több hazai zenekarban megfordult Hanyi Tibor gitáros áll, aki jelen esetben egy személyben felel az énekért és a basszusgitárért is. A bristoli székhelyű, old-school death metalban utazó formációban Tibi társa Joe Knight dobos. A duó júniusban Reeking Gunk of Abhorrence címmel egy újabb szörnyszülöttet szabadított a világra. Az összes lehetséges formátumban megjelentetett EP kapcsán Tibit kerestem meg.

Szia! Üdvözletem a fémforgács oldalain! A közelmúltban egy újabb remek anyaggal jelentkeztetek, mely már a negyedik megjelenésetek. Annak idején hogyan keveredtél Angliába, mennyi időre volt szükséged, hogy összehozd a Cryptwormot? Eleve Joeval közös zenekarban gondolkodtál, vagy kerestél további tagokat is?

Szia, és én köszönöm a megtisztelő szavakat, illetve a felkérést az interjúhoz! Egészen pontosan 6 éve költöztem ki Angliába a 2014-es Inner Awakening Fest után, ahol felléptünk a Gravecrusher-el és a Tyrant Goatgaldrakona-val. Mivel a családom már 2009 óta az Egyesült Királyságban élt, a barátnőmmel úgy döntöttünk, hogy mi is szerencsét próbálunk külföldön, és természetesen Angliára esett a választás. A zenekar tulajdonképpen még előbb megvolt, mint maga a repjegy. Albert ismerte Joe-t már régebbről, aki amellett, hogy többször jelen volt az Inner Awakening fesztiválon, még fel is lépett a bandájával, ahol Alberték segítették ki a hangszereken, meg több közös együttműködésük is volt Fanzine interjúkon át, közös kiadványokig. Amikor a szegedi barátaimnak előálltam a tervemmel, hogy Bristolba költözök a közeljövőben, Albert rögtön kapcsolt, hogy Joe is bristoli és dobos szóval, ha gondolom, megadhatja a kontaktját és talán össze tudok hozni valami projektet vele. Rövid időn belül fel is vettem a kapcsolatot Joe-val és szerencsére megvolt az összhang. Már májusban megegyeztünk a banda nevében, illetve abban, hogy valamiféle rothasztó death metal-t fogunk csapatni, miközben csak augusztusban költöztem ki. Több ismerősöm kénytelen volt abbahagyni a zenélést, amikor külföldre költözött, illetve másoktól is ezt hallottam, nekem meg sikerült egy kinti arccal összehozni egy zenekart még a kiköltözésem előtt, szóval igazán szerencsésnek mondhatom magam. Mivel nekem is szoknom kellett az új környezetet, meg Joe-nak is vissza kellett szoknia a doboláshoz pár év kihagyás után, kellett egy kis idő, hogy összeszokjunk. A bandának már a kezdete óta volt kisegítő basszerosa. Először Greg az Abyssal-ból, majd Jim a Sheol-ból és jelenleg Joss vállalta be a bőgős szerepét a Seprevation-ból. Remélhetőleg az utóbbi hamarosan teljes értékű taggá válhat, miután letudtunk vele pár közös hónapot.

A dobokon kívül minden egyébért te felelsz a banda anyagain. A dalszerzés is kizárólag a te asztalod?

Koncerten ugye, mint az imént említettem van egy kisegítő basszerosunk, de a rögzítési folyamatoknál valóban minden mást én csinálok a dobokon felül. A dalírási folyamat pedig úgy néz ki, hogy a riffjeimből összehozok gépdobbal valami számötletet, amit sokszor próbán szétszedünk, megvariálunk, és együtt rakjuk össze Joe-val. Néhol a témákat is átírom az ő ötletei alapján, szóval nem mondanám, hogy kizárólag csak is én felelek a számírásért, szerencsére. Szerintem ez így jobb is, hogy mindketten beletesszük a magunk ötleteit. Remélhetőleg egy harmadik állandó tag a basszusgitáron még változatosabbá teszi majd a számokat.

Az új EP kapcsán a legszembetűnőbb változás a friss logo! Miért cseréltétek le az eredetit erre a nehezebben olvasható változatra?

Az első kettő anyag után változtattunk a hangzásunkon és úgy gondoltuk, hogy az első logó már túl letisztult lenne a jelenlegi zenei világunkhoz. Még mocskosabb lett a gitárhangzás, Demilich és Mortician féle témákkal, illetve a vokált is jóval undorítóbbra, nehezebben emészthetőbbre vettük, amit szintén a Demilich, illetve az Undergang inspirált. Ehhez a fajta zenéhez a mocskos logó illetve illusztráció, valamint piszkos demóhangzás dukál. Ha egy profi stúdióban vettük volna fel Dan Seagrave illusztrációval megspékelve a külcsínt, akkor nem ugyanaz lenne az atmoszférája az anyagnak.

Ha már a logo szóba került, említsük meg a borítókat is! Jól tudom, hogy most nem Mark Riddick-kel dolgoztatok? Mi indokolta a váltást?

A váltást a korábban említett indokokon felül azért tettük meg, mert gyakorlatilag már 2011 óta szinte csak is kizárólag Mark Riddick-el csináltattam minden bandám minden egyes illusztrációját és rengeteg más tehetséges művész van, akiknek bejönnek a munkái. Szerintem Mark továbbra is a monochrom illusztrációk legeslegjobbja, valamint hatalmas, tiszteletreméltó forma, akiről sokan példát vehetnek és továbbra is fogok vele együtt dolgozni egyéb soron következő anyagokon, de a Cryptworm-höz jelenleg az indonéziai Festering Phlegm munkái jobban illenek. De például a tavaly megjelent Tyrant Goatgaldrakona EP borítóját meg megint csak Mark Riddick készítette, szóval igazából csak próbálom minden egyes bandámhoz megtalálni a megfelelő hangulatú borítókészítőt. A Rothadás nagylemezhez például festmény fog készülni egy szerb figurától, mert ahhoz azt képzeltük el.

A gitárhangzásod ismét arcletépőre sikerült. Ezúttal milyen cuccon dolgoztál? Változtattál valamit a korábbi anyagokhoz képest? Hogyan zajlottak a felvételek és a keverés?

Köszi szépen! A rögzítési folyamat elég puritán volt. A próbatermünk épületében van egy stúdió, ahol rögzítettük a dobokat, a többit pedig én rögzítettem otthon, majd Szenti Árpi az Ahriman-ból, Athame-ből (meg még millió egy fasza bandából) mixelte és masterelte. Mivel különálló lakásban lakunk, így nem volt gond hogy meghajtottam az erősítőm. A gitárok rögzítésén változtattam egyedül, minden másnál maradt a régi, bevált módszer. Pont a rögzítés előtt egy héttel vettem egy Marshall JVM210H fejet, ezt rögzítettem egy Marshall 1960B-s ládán keresztül egy Shure SM58 mikrofonnal. A gitárhangzás titka annyi, hogy a torzítást és az EQ-t az erősítőn majdhogynem kimaxoltam, de a hangszínt a gitáron minimumra vettem.  Ezzel még Tom G. Warrior állt elő, ami rajtam felül másokra is hatással volt, mint pl. az Obituary, vagy a Cianide.

Térjünk ki a dalszövegekre is! Milyen témákat boncolgatsz a friss dalokban? Láttál mostanában olyan horrorfilmet, amire felkaptad a fejedet? 

A szövegeimnek nincsenek nagy megfejtései. Kizárólag különböző, a fejemből kipattant szörnyűséges halálokról szólnak. Sokakat inspirálnak könyvek, horror filmek, de nálam ez valahogyan nem működik. Volt két szöveg, ahol a múltbéli kegyetlen kivégzések voltak rám hatással, de azokon felül az összes többi csak a fejemből pattan ki. Talán ezzel szenvedek meg a legtöbbet, mivel egyáltalán nem tartom magam jó szövegírónak. Újabb horror filmek közül, ami a legjobban tetszett, az a 2016-es The Void, igaz csak idén láttam. Tetszik, hogy van egy old-school hangulata, de mégis látszik, hogy mostani film, meg ugye tagadhatatlan a The Thing hatás rajta, ami az egyik kedvenc filmem.

Négy megjelenés után adja magát a kérdés, hogy van-e tervben Cryptworm nagylemez?

Nemcsak hogy tervben van a nagylemez, hanem már lassan rögzítjük is. Eredetileg májusban vettük volna fel a dobokat, de a koronavírus miatt ezt el kellett halasztanunk és csak most szeptemberben fogjuk tudni rögzíteni. Körülbelül 35 perces anyaggal kell számolni, ami 8 számot fog magába foglalni és a szokásos Me Saco Un Ojo, Pulverised és Life After Death Records által lesz kiadva valamikor a jövő év folyamán. Miután megvagyunk a rögzítéssel, neki is látunk a második nagylemez írásához, mivel koncertjeink jelenleg nem nagyon vannak és azt meg kb. tavasszal rögzítjük, és majd 2022-ben jelenne meg, szóval nem fogunk unatkozni nagylemezek rögzítése terén.

Mi a helyzet a bristoli színtérrel? Működik a környéken olyan death metal banda, amire felhívnád a magyar fanatikusok figyelmét?

Az egyik legjobb és legelismertebb banda az az Abyssal. Aki jártas az underground death metalban, tuti találkozott már a nevével. Továbbá a próbatermünkben próbáló Seprevation is nagyon feszes, fasza kis death-thrash. Ezeken felül csak a Body Harvest-et tudom még említeni, ők inkább brutal death vonalon mozognak és talán ők a legaktívabbak koncertek terén. Más death metal bandáról nem tudok Bristolban, ami aktív lenne. Igaz nem death metal, hanem thrash, de a kultikus Onslaught is bristoli, de még nem láttam őket élőben itt játszani.

Itthon több bandában (Mörbid Carnage, Coffinborn, Gravecrusher, Tyrant Goatgaldrakona) is érdekelt voltál. Kint a Cryptworm mellett csinálsz még további zenekarokat is?

Itt Angliában csakis kizárólag a Cryptworm-öt csinálom. Szegeden heti négyszer próbáltam általában, itt ezt nem tudnám megcsinálni, de ha lenne rá időm, akkor se csatlakoznék másik kinti bandához. Jobban szeretem egy helyre összpontosítani az energiámat. Lamberttel igaz van három banda is, amiket csinálunk, de azok inkább stúdió projektek, egyedül a Tyrant Goatgaldrakona-val vannak nagyon ritkán koncertek. Konkrétan eddig kettő volt tíz év alatt és most lesz csak a harmadik.

A Cryptworm-mal milyen rendszerességgel tudtok fellépni? Angliában van érdemi közönsége az old school death metalnak?

Idén ugye a járvány miatt szinte minden koncertünk törölve lett, de tavaly viszonylag sok bulink volt olyan bandákkal, mint az Undergang, Anatomia, vagy a Spectral Voice. Itt Bristolban meg Londonban rengeteg teltházas buli van, ahol általában előrendelésre elfogy az összes jegy, szóval elég nagy az érdemi közönsége a death metalnak, de egyéb más műfajnak is.

A zenekarozást illetően minden hazai szálat elvarrtál és csak a doom/death-ben utazó Rothadást csinálod? Mi volt a koncepció a tavalyi kislemeznél?

Az otthoni zenekarok közül csak a Tyrant Goatgaldrakona és a Coffinborn maradt meg, valamint tavaly év elején alapítottuk a Rothadást. Mind a három bandát Lédeczy Lambert barátommal csinálom, illetve a Coffinborn-ban Benkő Zsolti is benne van. Ezek a zenekarok inkább stúdió projektek, habár a Tyrant Goatgaldrakona-val tervben vannak a koncertek, de ezek jóval ritkábbak, mint a Cryptworm-el például. A Rothadás koncepcióját illetően pedig én vetettem fel egy főként finn bandák által inspirált death-doom banda létrehozását Lambertnek, aki csipázta az ötletet. Az Ahriman-ban írt magyar szövegei mindig tetszettek és ragaszkodtam hozzá, hogy magyar legyen a banda neve és a szöveg is. Death metalban ez nem annyira megszokott, ennyivel is egyedibbnek számít ez a projekt a többinél, amiben játszom, valamint én általában egy gitáros témákat írtam világ életemben, de itt szinte végig különböző témákat játszok a két gitáron, ami szintén amolyan vérfrissítő számomra a többi zenekarom mellett. Továbbá azért fontos ez a banda, mert a Rothadás demóval teszteltük be először, hogy tudunk-e egyáltalán online zenélni, mivel mindketten más országokban élünk, de szerencsére bevált és így már a Coffinborn-nal, illetve a Tyrant Goatgaldrakona-val is tudunk haladni végre. A Rothadás demót még tavaly adta ki a Me Saco Un Ojo Records kazin, majd a Life After Death és a Pulverised Records újra kiadta kazin valamint CD-n idén.

Milyen zenei terveid vannak a közeljövőben?

Mint korábban említettem, most szeptemberben tervezzük a Cryptworm nagylemez rögzítését, ami majd valamikor a jövő év folyamán jelenik meg és közben neki is állunk a második nagylemez megírásához. Ezen felül éppen a Rothadás nagylemez mixelésének végső fázisában vagyunk. Még nincs hivatalos megjelenési idő, de 2021 első felében tervezik a kiadók a korong megjelentetését. Aztán a Coffinborn nagylemez lesz a soron következő anyag, amit valamikor jövő év elején szeretnénk rögzíteni Lamberttel, mivel már a teljes album meg van írva egy jó ideje. Szóba jött egy második Tyrant Goatgaldrakona nagylemez elkészítése is, de ez még egyelőre csak terv. Valószínűleg csak akkor fogunk neki, miután letudtuk a Coffinborn rögzítését. Koncertek terén most szeptemberben fogunk játszani a Tales of Morbid Butchers fesztiválon a Tyrant Goatgaldrakona-val és a Cryptworm-el. Ezt nagyon várom már, mert nem játszottam Magyarországon már hat éve. Illetve lesz még egy koncert itt Angliába a Cryptworm-el, de semmi más nincs lefixálva a járvány miatt. Remélhetőleg jövőre minden helyre áll és meg tudjuk tolni a koncerteket!

Az interjút készítette: Andris