Dali's Llama
Dune Lung ’EP

Armand
2021. április 16.
0
Pontszám
6

Annak ellenére, hogy a pszichedelikus sivatagi rockban utazó Dali’s Llama zenekar közel 30 év működik nem igazán sorolható a közeg legismertebb bandái közzé. Holott az öttagú formációt simán oda lehet állítani a Kyuss, a Fu Manchu, Brant Bjork, a Yawning Man, vagy a Red Mesa ikonikus sorába, hisz maguk is szerves részeit képezték és képezik ma is kaliforniai „strandpapucsos” sivatagi rock életének. A bandát 1993-ban alapított Zach Huskey és felesége Erica Huskey. Fennállások óta eddig tizenhárom nagylemezzel járultak hozzá az amerikai desert rock népszerűsítéséhez.

A stoner házaspár március elsején Dune Lung címmel adta ki négy tételes EP-jét, melynek dalai csak úgy duzzadnak a jól ismeret sivatagos fuzzoktól és kozmikus hangulatú anomáliáktól, ahogyan azok a nyitó Nothing Special-ban is hallhatóak. A délies blues alapjaira helyezett dalukban egy könnyed, remegős desert rock hangulat elevenedik meg némi grunge-os árnyaltú merengéssel, ami egy meglehetősen improvizatív gitárszólóba szalad bele. Ez után felveszik a dallamfonalat, hogy folytassák döcögős útját az égető nap riffeléseiben.

Az ezt követő Complete Animal fokozza a tempót. Három és fél percével, az EP legrövidebb rövidebb tételének szerepét betöltő daluk kapott egy jó adagnyi amerikai hard rockos, vagy inkább metalosabb befecskendezést, amitől kissé QOTSA, illetve Monster Magnet szagú lett az egész. De ez csak az előnyére váltak, csak úgy, mint az ezután érkező Merricat Blackwood  délibábosan remegős középtempós feszességének, amiből egy jókora klasszikus blues rock, dark rock vonalas hatás is kiérződik. Ez a hatás (főleg a darkos vonal) továbbra is meg marad a sivatagi izom-riffekkel megpakolt STD (Suits) daluk brit alt-rockos befolyásoltságú EP-t záró darabjában.

A Dune Lung egy könnyed jelenet a Dali’s Llama 13 albumra és két EP-jének sorából. Kellemes, fülbemászó remegések, ütemváltások és stílus ötvözetek, amikben erőteljesen jelen vannak a Palm Desert jellegzetes jegyei. Még akkor is ha kifejezetten nem épp az über sivatagi rock ízeit kapjuk… attól talán egy kicsit többet és szemléletben is modernebbet.

Nox Mortuorum Nox Mortuorum
december 02.
The Dead Daisies The Dead Daisies
december 03.