Dance

Love Commando (újrakiadás) (1990)

Egy új kiadó, az e-Music gondozásában hamarosan napvilágot lát az 1990-ben első lemezes Dance mára már kultikus státuszú Love Commando című albuma. A hazai dirty/glam rock egyik alapművét ezúttal digipack CD formátumban vehetjük kézbe. A kiadás dátuma: 2021. szeptember 25!

Ha valakinek a logo ismerős lenne és a ’90-ben harmadik lemezes amerikai glam/sleaze rock’n’roll bandát, a Poisont idézi, hát az nem véletlen. A Dance annyira korszerű zenét játszott, hogy éppen belecsapott a húrokba akkor, amikor minden valamire való vidámrock hajbanda elkezdte hanyagolni a hajmosást, helyette a bekötött fejekre és tetkókra koncentrált. És ez nagyon feküdt a Dance-nek.

A kiadó által előhallgatásra adott Válassz! című felvételen jól hallatszik a kiváló szándék. A dal szövegében elhangzottaktól eltérően itt a múlt nem lesz más: a felvétel maradt hasonlóan életszagú-szőrös, mondhatni büdös, mint a hajdani Proton-korongon. Persze ijedelemre semmi ok, a fekete korongot hírből sem ismerő generációk kedvére valóan dögösen szól.

Az említett eredeti dal egyik hozzáférhető “klipje” (ld. fent) egy képet használ. Ez a jól felépített rosszfiú imázst alátámasztandó az eredeti albumborító hátsóján szerepel: a zenében pont azt kapjuk, amit ezalapján várhatunk.

A vinyl-lemezről és a zenekarról a Fémforgács korábban egy áttekintő cikkben adott hírt. A banda egyik korai koncertjén, közvetlenül a megjelenés után, úgy emlékszem ’91-ben egy diósgyőri művházban volt szerencsém látni őket egy mára fura párosítással, amikor a Moby Dicknek nyitottak. A színtér még nem volt ennyire fel- és szétaprózott, miközben mi, rajongók már némiképp csoportosultunk a zenei érdeklődésünk szerint. Éppen ekkor terjedt a Bécsből hozott, vagy a József körúton vásárolt szépen varrott (vagy éppen ócska kivitelezésű, de elérhető árú) westerncsizma divatja, a színes ingekkel. És, mondhatom, jól megfértünk egymással mobydickesek és glamszterek. A vörös huzatú székek között ülni persze senki sem akart, s arra is jól emlékszem, hogy egy idő után az első három széksor kifejezetten útban volt… Nem tudni, a bandák időben kereket tudtak-e oldani, vagy ők fizették a kárt.

A lemezen hallható csapat már sosem lehet együtt. Vértes Attila még számos újabb lemezen is (ld. előtte Stress, utána XL Sisters) és (rock)színházi előadásokon is hallható hangjától még éveken át leestek az alkonyi denevérek az égről. Révi József gitározása, Zana (még-nem-Gangsta) Zoli dobjátéka és Balogh Tamás basszusa nem csak akkori, de mai füllel is tökéletesen hozza a stílus alapelemeit, ha nem is virtuozitással. Ez a zene akkor, itthon kifejezetten úttörő volt! A főképp a Mötley Crüe, Poison és az ezidőtájt kijózanodó Alice Cooper nyomdokain haladó csapat albumán a magyar nyelvű A.oldal ugyanolyan súlyos, de sokkal humorosabb, ironikusabb, mint az angol nyelvű B. szerintem teljesen (akkori) nemzetközi szintű nótái. Napjainkban, amikor minden valamikori rock/metal stílus régóta együtt él, éppen csak arra várhattunk, hogy kicsit korszerűbb hangzással, de ugyanazzal döggel megszólaljon a zene. S ez vélhetően sikerül is a kiadó segítségével: streamelők és CD-sek előre! A korongot viszont nem adom!

Dance – Újra támad a Love Commando!: 1 komment

  • dimmurtal szerint:

    Gimis voltam, amikor annak idején megjelent az album, az egyik osztálytársam pedig megvette a kazettát. Én akkoriban éppen Sepultura és Kreator lázban égtem, de a ‘Vad száj’, és a ‘Sírig tartsd a szád’ című dalok annyira bejöttek még nekem is, hogy átmásoltam őket egy kazira, aminek a végén volt még hely! Csodás idők voltak!

szeptember 25.,
október 01.,