Baalberith
Manhunt

dimmurtal
2021. április 15.
0
Pontszám
9

Figyelem, figyelem! Közhírré tétetik, hogy ez év március havának 25. napján a Gonosz újra testet öltött! Ezúttal a lengyel Baalberith hívta életre őt, lelkének részeit első lemezének hét sötét, masszív black/death metallal átitatott tételébe ötvözve. A zenekar 2015-ben történt megalakulásának alkalmával az alvilág egyik legkegyetlenebb démonjáról nevezte el magát. Baalberith-et a mitológiában szokás a ’Paktumok Ura’-ként, a ’Pokoli Szövetségek Mestere’-ként is aposztrofálni. Ő volt az, aki a pokolban megkötött szerződéseket ellenjegyezte, majd végső elfogadásra bemutatta azokat magának az Ördögnek.

A zenekar először 2017-ben adott életjelet magáról, amikor is Total Regression of Humanity címmel egy közös split-en szerepelt négy szám erejéig a szintén lengyel Parh nevű, sludge metal-ban utazó zenekarral. A jelen ismertetőnk tárgyát képező, Manhunt címet viselő album tehát az első önálló alkotásuk, melynek mélységeibe az alábbiakban foglak elkalauzolni téged, kedves Olvasó!

Mivel nagyon fiatal, a nemzetközi underground színtéren eddig alig-alig ismert zenekarról van szó, a lengyel-magyar barátság nevében felvettem a kapcsolatot a polák testvérekkel, akik két nap elteltével válaszoltak is nekem a bandával, illetve a lemezzel kapcsolatban feltett kérdéseimre. Az iránt érdeklődtem, hogy magát az albumot áthatja-e valamilyen koncepció, ezáltal van-e szoros kapcsolat az egyes tételek között? Miről szólnak konkrétan a szövegek? Kik voltak azok a zenekarok és zenészek, akik inspirálták őket? Jártak-e már Magyarországon, és tervezik-e egy esetleges Európa-turné lebonyolítását a közeljövőben? Így aztán a következő néhány sorban első kézből vett, hiteles információkat olvashattok magától a zenekarvezetőtől. Íme:

Üdvözlet! Köszönjük a Baalberith iránti érdeklődésedet! 2015 óta vagyunk a világon. Közösen szerepeltünk a Płock-ból származó Parh zenekarral a Total Regression of Humanity címet viselő split-en. Ami a Manhunt-ot illeti. Az albumot a Garage nevezetű stúdióban rögzítettük Mateusz Szulborski irányítása mellett. Maguk a szövegek, illetve grafikai vázlatok témája sorozatgyilkosok tettein és áldozataikon, továbbá a gyilkosok bomlott elméjén alapszanak, mely beteg elme ördögi cselekedeteik elkövetésére sarkallja őket. Maguk a számok nem kapcsolódnak egymáshoz, kivéve a fent említett leírást. Ami az inspirációs kérdést illeti. Zeneileg minket a metal inspirál, senkit nem követünk különösebben a zene megalkotása során. Ami a szövegeket illeti, engem a sorozatgyilkosok története és általában az élet inspirál. A gonoszság mindenhol jelen van, témákban nincs hiány. Nem tervezünk európai turnét, manapság nehéz bármit is tervezni. De ha van bármilyen javaslatod egy magyarországi koncertre, írj nekünk bátran! Magyarországon idáig Budapesten és Egerben jártam, szép emlékeim vannak azokról az utakról. Köszönjük a támogatást!

Szóval, mindezek fényében senki se számítson lírai témájú, melankolikus, elmélkedő hangvételű opusokra. A teljes lemez tocsog a vértől, az erőszakos halál szaga árad minden dalból. Egy lengyel nyelven előadott tétellel csapnak a véres lecsóba és a húrok közé a srácok, megadva ezzel az alaphangulatot az elkövetkező bő fél órához. Sorjáznak a király riffek, dörmög a basszus, mellbe vág a dob, sorra érkeznek a gyilkos gondolatok. Álljon itt mindjárt ékes példaként a lemez egyik legbrutálisabb tételéhez, a Bones and Teeth-hez készült szöveges klip.

A szám arról szól, hogy a gyilkos, miután megölte és elásta áldozatát, tettét követően esténként visszatér arra a helyre, ahol a testet eltemette, így fejezvén ki abbéli örömét, hogy az a föld alatt rohad, miközben az áldozat arcát folyamatosan a hírekben teszik közzé. A lemezről személyes kedvencem a Your Last Step című dal lett. Nagyon szeretem az ilyen és ehhez hasonló, zakatoló, földbe döngölő dalokat a belassuló középrésszel együtt, ahol olyan remekbe szabott basszusjáték hallható, amely ritka egy ilyen fiatal bandától. Tipikus koncert dal, erre nagyon keményen lehet majd nyomni a pogót és a headbang-et a bulikon!

A Manhunt egy brutális, gyilkos dalcsokor. Egy frankón megkomponált black/death esszencia, ahol szerintem a death metal sokkal nagyobb hangsúlyt kapott. Méltán megállja a helyét a stílus nagyjai között. Csakis azért nem kap maximális pontszámot, mert szerintem a Left (vokál), Scab (gitár), Silentstorm (gitár), Killem (basszusgitár) és Wraith (dob) alkotta kvintett a soron következő lemezeiken még ennél is jobb teljesítményre lesz képes. És, hogy lesznek következő albumok, az számomra nem is kérdés. Érdemes lesz követni a Baalberith pályafutását!

Hell Vill #19 Hell Vill #19
június 13.
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.
Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.