DEFTONES (Budapest Park,2022.06.24.)

A ’90-es évek vége, 2000-es évek eleje, méltán nevezhető a nu-metal zenitjének. Sorra tűntek fel a jobbnál jobb zenekarok, melyek jobb híján bekerültek ebbe a skatulyába. Erre a sorsra jutott a Deftones is, annak ellenére, hogy a zenekar 1988 óta létezett, és merőben más irányt képviseltek, mint a többiek. Bár néhány hatás egyértelműen érezhető volt a csapat zenéjén (pl. Hum), a muzsika, amit játszottak mégis egyedi volt és változatos. A Deftones-stílus egyértelműen és könnyen felismerhető (ez nyilván Chino egyedi hangszínének is nagyban köszönhető, mely szinte a csapat védjegyének számít). Gyerekként hatalmas kedvenceim voltak az akkori csapatok, sőt, nagyrészt nekik köszönhetem a kemény zenék iránti rajongásomat is. A Slipknot, a, Limp Bizkit, a System, vagy éppen a Deftones “kapudrogok” voltak számomra a metal ezerarcú világába.

Ami viszont érdekes, hogy jelenleg már nagyon ritkán van kedvem hallgatni akkori kedvenceimet. Egy kivétel van, az pedig a Deftones. Nem nagyon van olyan érája a csapatnak, amelyet nem szívesen hallgatok, bár azért természetesen megvannak a kedvenc lemezeim tőlük (pl. az első három album zsinórban). Gyakran vannak Deftones-napok a lejátszómban és az újabb anyagai is várakozással töltenek el.

Az elmúlt évek a COVID-tól függetlenül sem teltek eseménytelenül a sacramentói csapat háza táján. Komédiába illő (de inkább tragikomédia ez) dolgok kerültek sajtónyilvánosságra, kezdve Sergio Vega távozása (12 év után megtudtuk, hogy nem is volt tag…), majd Stephan Carpenter „káosz-hisztije” okán. Azt már nem is nagyon akarom fejtegetni, hogy mi játszódhat le egy laposföldhívő, dinoszaurusztagadó ember agyában, főleg akkor, ha amúgy a hangszerének mestere. Carpenter pedig az, így sajnáltam, hogy nem vesz részt az Európa-turnén.

Az előzenekarra a koncert napjáig vártunk. Hiába. Sajnos ez kimaradt. Bár nem vagyok szervező, számomra érthetetlen, hogy miért nem lehetett valamelyik magyar csapatot behozni. Valamivel 8 után aztán kezdetét vette a koncert. A csapat az új albumos Genesis-el nyitott. Itt azért egy picit felhúztam a szemöldököm. Nem, hogy nem taglózott le a kezdés, de egyenesen megijedtem Chino hangján, mely a lemezekhez képes sokkal „vinnyogósabbnak” és erőtlenebbnek tűnt. Hála az égnek, aztán rendeződött a dolog, így vélhetően hangosítási probléma lehetett csak. Aztán következett a Diamond Eyes-ról a Rocket Skates, mely szintén futottak még kategória nálam. Itt már kezdtem megijedni, de mint kiderült fölöslegesen.

A Be Quiet and Drive (Far Away) és a My Own Summer (Shove It) már konkrétan tiszta időgép volt! Teljesen sikerült rájuk hangolódnom, és ahogy észrevettem, másoknak is. Be is indultak az első sorok, a body surferek pedig szinte a teljes koncert alatt fel-fel tűntek. Következett a Tempest és a Swerve City a Koi no Yokan-ról, mely nóták élőben sokkal jobban tetszettek, mint bármikor is lemezen. Ezután újabb katarzis, a White Pony-s Digital Bath formájában. Véleményem szerint a „lovacskás” album a diszkográfia egyik legerősebbje. De ezután sem volt megállás, mert jöttek a további klasszikusok, az Around the Fur címadója után Headup zakatolt (mondjuk ha valaki csak ezt a számot hallgatja meg, akkor teljesen érthető a nu-metal skatulya.

Sextape, Diamond Eyes, Rosemary, Bloody Cape. Nem nagyon lehetett belekötni a programba. Azonban a Change (In the House of Flies) mindent vitt. Zseniális nóta, melyet élőben hallani hihetetlen élmény volt. Kimondottan örültem, hogy mikorra itt jártunk, már besötétedett. Az alapszettet az Ohms zárta, hogy a csapat visszatérjen egy két nótás ráadás erejéig (Lotion, 7 Words)

 A Fáklya Rádió hétfői adásában már esett néhány szó részemről a Deftones koncertjéről. Akkor azt mondtam, nem tudom, megnézném-e még egyszer a csapatot. Ez a koncert annyira sokszínű és múltidéző volt, hogy ennél nekem szerintem nem tudnának többet adni. Kivéve, ha legközelebb eljátsszák a Back To School-t (talán ez a kedvenc nótám tőlük). Nem tudom, mennyi az élményben a nosztalgiafaktor, valószínűleg sok. Viszont ez semmit nem vesz el abból, hogy a csapat a mai napig egyedi és gyönyörű színfoltja a színtérnek. A lemezeket pedig bőszen hallgatom továbbra is.

Képek: Bands Through The Lens

Vinnie Moore Vinnie Moore
szeptember 26.
Liturgy, Áron Porteleki Liturgy, Áron Porteleki
szeptember 26.
IHE Slam Party IHE Slam Party
szeptember 27.
Eat Thrash Tour 2023 Eat Thrash Tour 2023
szeptember 29.