Dødheimsgard – Mi a Lét?

Nyolc év után új lemezével tér vissza a norvég extrém metalos Dødheimsgard. Black Medium Current című albumuk április 14-én jelenik meg a Peaceville Records gondozásában.

Az egész album szubjektív módon az észlelés, tapasztalat, pszichológia, objektív/szubjektív valóság kontra külső nyomás, ok-okozati összefüggés törvényei körül forog, amelyek befolyásolják az ember életét. A valóság szubjektív észlelése kontra a valóság objektív ok-okozati hatásai, és ezek kölcsönhatása. Episztemológiai dualizmus.” – mondta Vicotnik a banda alapítója, dobosa,  gitárosa, énekese.

Gondolok itt a lelki egészségre, vagy inkább egészséges helyzetre, amit nevezzük mentális állapotnak. Ezek nem panaszkodó módban vannak jelen a lemezen, inkább a jó, vagy a rossz elgondolásként, egy alany saját pszichológiájának (minden) alatti tanulmányozásaként.

Mint a Lét kétértelműsége? Mi valójában a Lét? Vajon a szubjektív érzelmektől táplált fogalmak metafizikai rétege, vagy acsak egy fizikai tárgyat magyaráz, amely tehát van, tehát létezik. Episztemológiailag azt hiszem, ezek a dalszövegek sokkal többet foglalkoznak a naiv realizmussal, mint a reprezentációs realizmussal. Kognitivizmus (tudás jelenlegi, vagy elméleti alapja) a behaviourizmussal szemben (személy viselkedése), amiket egy nyilvánvaló művészi kontextusba állítunk. Mindez csak tapasztalati megjelenítés, de nem a megoldás.”

Az alábbiakban a Costin Chiorenau által készített Abyss Perihelion Transit daluk több mint 10 perces magával ragadó élményeket adó videóját nézhetitek meg.

Dødheimsgard – Black Medium Current

(Peaceville Records)

1. Et Smelter
2. Tankespinnerens Smerte
3. Interstellar Nexus
4. It Does Not Follow
5. Voyager
6. Halow
7. Det Tomme Kalde Morke
8. Abyss Perihelion Transit
9. Requiem Aeternum

Powerwolf Powerwolf
június 04.