Doomed Or Be Doomed :
A French Tribute To Cathedral (2019)

Doomed Or Be Doomed: A French Tribute To Cathedral címmel még tavaly augusztusban a Sleeping Church Records! kiadásában jelent meg az a feldolgozásalbum, melyen francia zenekarok róják le tiszteletüket a doom legenda Cathedral előtt. A Cathedral 1989-es megalakulása óta közel három évtizeden keresztül volt szervesen része a doom metal színtérnek és fejtette ki zenei hatását számos más zenekarra. Ilyen például az a 12 francia csapatra, akik eme impozáns 2 CD-s válogatásalbumon is szerepelnek. Többet között (csak pár nevet említve) a Monolithe, Ataraxie, Dionysiaque, BarabbasConviction, és a Lux Incerta.

A lemez pszichedelikus borítóját az a Dave Patchett tervezte és készítette, aki korábban a Cathedral borítóit is. Jelen alkotásának montázsjellegű képvilágával meglehetősen hűen tükrözi korábbi műveinek szellemiségét, illetve az összeállítás sokszínűségét. Az albumra felkerült dalok pedig egy meglehetősen átfogó képet adnak a legendás zenekar munkásságáról.

A válogatást a Pillars “Morning Of A New Day” feldolgozása indítja, ami eredetileg a Cathedral 1990-es In Memoriam demón szerepel. A dalt tökéletesen átgyúrták saját zord sludge/doom világukra. A lassú, ólomlábakon cammogó riffek fájdalmasan hömpölyögnek végzetük felé, amik után a Goat River kissé nyers stílusú “Ebony Tears” és az Lux Incerta által erősen death/doom átiratú “Serpent Eve” dalai szinte liturgikus katarzist adnak. Annak ellenére, hogy a dalok szinte két teljesen más világot képviselnek mégis olyan mintha valamiféleképpen összeolvadnának és szervesen egymást segítve kúsznának, másznának bele monoton atmoszférájukkal a fülembe.

Az extrém metalos Misanthrope meglehetősen gyors thrashes tempókat tett a “Soul Sacrifice“-ba, bár igaz az eredeti 1991-es Forest of Equilibrium albumon is hasonló tempókkal szerepel. A pörgős tempók után szinte fullasztóan hatnak a Presumption “Equilibrium” lassú mocsaras tempói, hasonlóképp az Ataraxie avantáardista felfogású “Reaching Happiness, Touching Pain” tétele. Az egész dalt egy meglehetősen egyedi – merész alt-szaxofon témára építették fel, amihez gyilkos kíséretet adnak a bárdszerűen lecsapódó, lassú nyakmetsző riffek. Egy 11 perces nyomasztó szörnyeteg, ami talán a válogatás legmorózusabb és egyben legsötétebb hangulatú dala.

A doom/stoner Barabbas a zenekar korábbi korszakából merít hisz ők “Ride” számukat dolgozták át francia nyelven “La Cathédrale De La Sainte Rédemption (Ride)” címmel, és szabbatista lendülettel. Ezt egyfajta testvéri kötődéssel követi a Monolithe fekete tónusú doom-death himnusszá átalakított “Enter The Worm(Hole)s” feldolgozása, amiben egy csipetnyi pszichedelikus, illetve egy kis alter rockos részt is belecsempésztek.

A Conviction mondhatni 100%-os Cathedral szellemiséggel adja vissza a “Stained Glass Horizon” lassú himnikus hangulatát, ami után a Northwinds által előadott “Voodoo Fire” egy meglepő fordulatokkal teli kis pszichedelikus utazásra visz. A Father Merrin sludge/doom kalapács csapásai is hűek maradtak a “Congregation Of Sorcerers” eredeti erejéhez, epikus feszességéhez… talán csak az énektéma lett egy kicsit katonásabb. De ez a hűség jellemző a Dionysiaque lassú vonalú zárást adó This Body, Thy Tomb dalára is, ami egy nagyon jó klasszikus ízű doomos darabbra sikeredett.

Természetesen kihívás és egyben tiszteletadás ilyen ikonikus dalokat feldolgozni, meghajolni egy nagyság előtt, ami nem csak útmutatással, de példa értékkel is szolgál. Nem vagyok egy nagy tribute rajongó, de nekem fantasztikus élményt adott ez a bő másfél órás összeállítás.

Doomed Or Be Doomed : A French Tribute To Cathedral (2019): 1 komment

  • boymester szerint:

    Sokáig kerülgettem ezt a válogatást, mert úgy gondoltam, a fejemben élő Cathedral rigmusokat nem torzítom el semmivel. Aztán rájöttem, hogy erre a bandára is igaz, ami a legtöbb klasszikusra, alapműre: bármilyen feldolgozásban kva jó, mert egyszer valaki olyan tisztességesen megírta, hogy ahhoz nagyon bfsznak kell lenni, hogy elrondta. Nem bántam meg tehát a meghallgatást, mert változatos, igényes feldolgozások kaptak helyet a lemezen. Conviction viszont foglalkozzon végre a debütálással…évek óta ígérik.

Ian Paice
december 12.
Desszert Záróbál
december 17.
ExtremeNoiseFest 2021
december 18.