Drawing, a soproni HC – Interjú Nagy Balázzsal (1./2 rész)

A hardcore vonalas soproni Drawing 2021-ben megjelent hatodik albumáról július elején adott hírt a Fémforgács. A már-már nagykorú banda a megjelenéseivel szerepelt már a híreink között. A legutóbbi lemezük és kiemelt daluk apropóján Nagy Balázs adott beszédes interjút a Fémforgács olvasói-hallgató számára. A beszélgetést két részben közöljük.

Nemrégiben a Fémforgács-Fáklya Rádió együttműködés keretében hallottam rólatok, és a zenéteket. Tán jobb is volt így, annyira eleven volt. Bevallom, a Fémforgácson korábban elkerülte a figyelmemet a rólatok szóló négy hír, legalábbis abban az értelemben, hogy nem kapott utánam annyira egy dalotok sem, mint amikor most hallottam a legfrisseb egyikét. Hirtelen nagyon jónak találtam, ezért a megismerésetekkel a mulasztásomat igyekszem pótolni. Persze tudom, hogy 2008 óta változatlan felállásban játszotok, nézegettem a hol gyönyörű, hogy találó borítókat, miközben az általatok nagyon gálánsan közzétett teljes zenei archívumot hallgattam. De messze sem érzem teljesnek a rólatok kialakult képet. Szívesen venném, ha bemutatnád a csapatot és magatokat.

A zenekar 2008–ban alakult Sopronban. Lassan 15 éve toljuk a hardcore-t. Krisszel ketten alapítottuk a bandát és mi ketten nem is szálltunk ki a vonatból. Már a Drawing előtt is együtt bandáztunk, zenéltünk tökös korunktól fogva. Az első felállásnál az akkor 16 éves Major Szabi (Kölyök) dobolt és Orosz Fecó barátunk basszerozott. Később, 2011-ben Fecót  Homoródi Ádi váltotta közel 10 évig, most pedig Ádi is máshol és más hangszeren is szeretne kibontakozni, ezért újabb basszusigtáros van a családban Tarnai Laci személyében. Ő a videóinkat készíti, szinte az elejétől. Tatus a Homoskapiens gittyósa volt, anno talán még van aki emlékszik rájuk, és a full házas Sziget-koncertjükre 2003-ban. Tehát zenei múltja van, és  szinte a kezdetektől segített nekünk!! Dobos téren is van most váltás: Beni helyett ismét Kölyök ül vissza majd koncerteken a dobok mögé! Beni váltotta anno Szabit, most fordítva!! [nevetés] Nálunk ez így megy, mint egy családban, ide mindig visszatérhet az ember! Krisszel tartjuk a frontot. Mi kb. úgy működünk, mint Hoya és Freddy Madball-ból vagy mint Roger Miret és Vinny Stigma az Agnostic Front-ból! [ismét nevetés] A közel 15 év alatt készült 6 lemez egy koncert DVD tucat klip és persze rengeteg koncert, élmény, egy csomó igazi mélypont és öröm is vicces nagyon boldog  és elég húzós storyk is. De hát ez az élet, főleg, ha valakinek true hardcore utat szánt a főnök!! De ha most úgy alakulna, hogy soha többet nem zenélhetnénk szerintem mi azt mondanánk, hogy a legjobb dolog egyike az életünkben a Drawing, a zene és, a hardcore az élmények!

A Megfertőzve a csalódástól-dalt hallgatva, egészen elképedtem. Nem vagytok fiatal kamaszok és a stílust legalábbis annak második vonalával ismertétek meg. A zenétek olyan kiérlelt dallamos hardcore – legalábbis nekem -, mint ahogy azt a britek tálalták a ’80-as évek közepén. Egészen pontosan újra ráakadtam, megvettem és ismét beleszerettem az angol Warfare – Mayhem, Fuckin’ Mayhem első korongjába (1987). A muzsikátok nekem pont ezt az erőteljes hangulatot árasztja. Valójában milyen inspirációk határozzák meg a ti zenéteket?

A hardcore az örök kedvenc ezért is találtunk egymásra mikor megalakult a Drawing. Óriási energia ebben a zenében. De sok mindent szeretünk. Punk, punkrock, rock ’n’ roll, rap, groove, thrash metaltól kezdve a bluestól, countryig valamilyen formában jelen van talán mind a zenénkben a felsoroltak közül! Nyitottak vagyunk mindenre, amibe bele van rakva a szív az energia…

Ebben a számotokra sok gyökerű hardcore stílusban inkább a brit irányvonal, vagy az amerikai Blind Religion által kitalált, majd jó évtizedekkel később offspringesített [nem irónia!] stílus, vagy inkább a Biohazard, Suicidal Tendences, Agnostic Front durvább vonala jön be nektek?

Nálunk abszolút, úgy mondd, a durvább vonal ütött be, a Suicidal Tendencies, a Biohazard, az Agnostic Front alapbandák a kezdetektől, egy rakat más hc-banda mellett, külföldről és itthonról is. Amúgy a Bad Religion is megszólal a lejátszóban, Krisz pl. szereti, és én is egy intelligens bandának tartom őket, emberi és zenei téren egyaránt. Az Offspring-gel sincs semmi baj. de mi az igazi old school hardcore-t és crossovert képviseljük!

Az egyszerűnek hangzó muzsikátokban van jónéhány apróság, amitől olyan feszes, pontos és szerintem „ízes”. Amennyire a D.R.I.-t zenéjében megtaláltam annak idején, rock/metal rajongóként, értem ezt az ízt. Milyen hangszeres előképzettségetek van, mióta nyűvitek a saját zeneszerszámokat?

Mindegyikünk kapott valami alapot valamilyen tanártól, vagy olyan emberektől, akik komoly szinten használják a hangszereket. Autodidakta  módon  kezdtük, vödrökön dobolva. dohos pincékben sufnikban, full punkba’ nyersen. Aztán ahogy egyre jobban belemerültünk a zenébe, jártunk mindenfelé, így ismerkedtünk meg emberekkel. Akkor még nem nagyon volt, vagy nem is volt ilyen szinten az  internet: mindent egymástól lestünk el! Akkoriban, kb. már 20 éve ment a Hoffer Dob Suli. Én ott tanultam a dobalapokat. Ez nagyon király suli volt, nem olyan, mint egy átlagos zeneiskola! Hoffer Peti (Hofi) a Moby Dick dobosa óriási feelinget hozott be akkor a városba: egy suli ahol lehettél punk, rocker, metalos, hardcore arc, de mellette megtanulhattad, hogy legyen az a dobalap atom patent, hogyan szóljon a lemezed stb… Amerika volt…! Pezsgett az élet! Sokat köszönhetünk Hofinak és Szásának, (Szolcsányi Szabolcs / Wall of Sleep)!  Rengeteg zenét, hangzást, trükköt megmutattak nekünk. Hofi olyan lemezeket pakolt le Moby Dick-ben mint a Fejfa helyett, Indul a boksz, Tisztító tűz, Golgota, tele hardcore elemekkel, és mi pont abban korszakban jártunk oda, amikor még élte ezeket a dolgokat. A mai napig etalonok ezek a lemezek a számunkra! Kölyök és Beni is ott tanultak, de ekkor én már Üvöltöztem elől. [nevetés]. Ők magasabb szinten doboltak, így hát mindig képzett dobosaink voltak. Az akkori basszeros, Fecó is megfordult Hofinál és Krisz is, mert idővel basszusgitár és gitár oktatás is beindult. Fecó a Drawing után jazz blues irányba ment és tanított is ott később! Tehát mindenki megfordult abban a suliban! Krisz és én maradtunk a hc zenében. De Krisz se egy Tátrai Tibibá, meg én sem vagyok egy Deák Bill Gyula bár imádjuk mind kettőt. Szabi és Fecó voltak a Drawing-ban, akik magasabb szinten űzik a zenét. Szerintem viszont, ami a hardcore zenéhez kell, illetve ami a Drawing stílusa, azt szépen feszesen lehozzuk. Mindig is a legenergikusabb bandák egyike voltunk élőben, mindenféle nagyképűség nélkül.

S megtudjuk, mi kondicionálja az energikus játékot és a testet:

A mai napig versenysport van, régebben a boksz , jó pár éve meg a rugby. A zene mellett, nálam sokszor heti 8 – 10 edzéssel és a szakmám is erőnléti edző. Mondhatni így könnyű, de brutál meló van benne bár már én sem 20 éves vagyok. De még velük edzek! Még pár évig talán tudom tartani a szintet aztán jöhet senior korszak [ismét nevetés] De ha megnézed a hardcore zenekarokat itthon is külföldön is 40 – 50 évesen még mennek, mint a rakéta John Joseph (Cro-Mags) Freddy (Madball) a Sick Of It All – nál az egész banda… brutál, amit művelnek mai napig! Itthonról meg az Acélos, nomeg Budavári Zoli is országos csúcsokat ugrik a színpadon megállás nélkül! [nevetés] De minden tesó zenekar [így teljesít], a Hatvan City HC, a Hortobágy HC Crew, a CYD, a Dirty Dawn, a Long Live The Martyr….. Mindenki peckes még és mindenki nagyon fiatal [emojik: nevetés és bicepsz]

Hogyan készülnek a dalok? Érdekel, hogy pl. az énekes hozza-e a szöveget, vagy más kalandjait éli át. Ki hozza a riffeket, témákat?

A szövegeket én írom.  Azok szinte 100%-a megélt sztorik. Vagy velem, velünk vagy a közvetlen környezetünkkel történt dolgok, de vannak fiktív elemek is. A hardcore-ban rengeteg izgalmas téma van, amivel az emberek nem mernek, vagy nem akarnak szembenézni, foglalkozni. Sok elgondolkodtató dolog felmerül, ami ma már nem divat. A lényeg most, hogy „le legyen butítva minden”, ne kelljen gondolkodni, beleélni magad a dolgokba… A zenét közösen rakjuk össze vannak témák, riffek, de közösen illesztjük össze a dalokat.

Mennyire analóg a zenealkotás folyamata? Kevésbé szofisztikáltan: élő próbákat tartotok? És tán élő módon, egyszerre rögzítitek fel a felvételeket is?

Abszolút analóg pártiak vagyunk a mai napig!!  Használunk a mai kornak megfelelő cuccokat, de mindent külön veszünk fel. Nincs dob program stb… Max, amikor demózunk. A hardcore számunkra mindig is az igazi, nyers, élő, a bőrön érezhető, lüktető dolgokat szimbolizálta és mai napig így is vagyunk ezzel. Ezt is szeretnénk tovább adni! Egyszerre-felvétel egy lemeznél, már az elejétől tervben van. Király lehet úgy dolgozni, mint a nagy öregek!

Klipjeitek között még a téma és a történet folyam egyszerűségében is szépen fényképezett, kigondolt képeket láttam. Említetted, hogy jó ideje Tarnai Lacival dolgoztok. Ki segíti még a készítést?

Ahogy említettem Tatussal dolgoztunk az első klipünknél is. és sok cuccot vele csináltunk. Emellett Katona Peti is csinált nekünk videokat. Mindhárman kollégák voltunk a helyi tévénél 2008–ban és mindig hasonló volt az ízlésünk. Mindig gördülékeny volt a közös. baráti hangulatú munka.

A hardcore jellegének (vagy talán elvárásainak megfelelően) kellőn társadalomkritikus szövegeket hallok. Emellett, ha nem is érzelmes, de érzésekkel teli gondolatokat. Mi hajt titeket. hogy így adjátok elő, amiről gondolkodtok?

Említettem már: ma már senki nem használja a józan paraszti eszét, de mindenki rettenetesen okos. De mégis, folyamatosan omlik össze a társadalom, főleg az emberi része. Emiatt a gazdasági dolgok, a környezet is, minden…. Minden tőlünk ered! Nem tudjuk megváltani a világot, de a saját kis közegünkben tudunk kommunikálni és felnyitni egy–két ember szemét. Ez hajt minket. Az igazság és a manipuláció mellőzése!  Az, hogy azok, akik szeretnék nyugodtan, egyszerűbben élni az életüket, élhessék is és ne kelljen szélsőségek között félelemben élniük! Élni kell az új dolgokat. De igenis vannak olyan elvek a számunkra. melyeket a „régi öregek hordoztak”, az az erő, kitartás, öntudat, őszinteség. Nem kéne ezeket teljesen felrúgni, mert már így is káosz van! De nincs minden veszve, ha kevesen is de vannak most is őszinte srácok, szülők, emberek… Hiába akarják sokan, hogy ne így legyen.

Az interjú második része 2021. augusztus 11-én jelenik meg.

Nervy Nervy
március 26.
The Subways The Subways
március 27.
Distortion Tour 2023 Distortion Tour 2023
március 29.
Berserk Fest 2023 Berserk Fest 2023
április 01.