Dudich Ákos-Oravecz Gergely – A Faith No More képes testamentuma

Alappal merül fel a kérdés, hogy mit keres egy képregény ajánlója a fémforgácson? A másik irányból megközelítve; ha ez az ismertető egy képregényes oldalon jelenne meg, az ottani közönség hányhatná a szememre, hogy egy rockzenekar biográfiájának nincs létjogosultsága abban a közegben. Erre mondhatnánk, hogy sakk-matt…!

Az Anthrax-es Scott Ian életrajzának ismeretében azonban kijelenthetjük, hogy a két világ nem is áll olyan távol egymástól. A legendás thrash ritmusgitáros ugyanis gyerekkorától nagy gyűjtője a képregényeknek. Sőt, a horror-rajongása révén a Metallicás Kirk Hammett is otthonosan mozog ebben a világban.

Képregényes oldalról is vannak kapcsolódási pontok, mindannyiunk Vasembere (Robert Downey Jr.) ugyanis, ha éppen nem páncélba öltözve dolgozik az univerzum megmentésén, szívesen mutatkozik a Black Sabbath: Never Say Die turnéjához készült pólóban. A színészt egyébként a karaktertől függetlenül a szemfülesebbek már Van Halen pólóban is láthatták. Ha ez még mindig nem elég, az Iron Man II. filmzenéje lényegében egy AC/DC válogatás volt. A további kétkedőknek pedig ajánlom a Remorse: H.A.R.C.!!! című CD-jének, illetve a jelenleg kiadás alatt álló Raven lemez borítójának a megtekintését!

A képregények olvasói ráadásul abban is hasonlítanak a közegünkhöz, hogy elsősorban fizikai formában gyűjtik be kedvenceiket. A rockzenészek életútját bemutató biográfiák hátterében álló Dudich Ákos ezúttal rendhagyó formában, egy képregényben dolgozta fel a Faith No More történetét. Ákos most nem fordítóként, hanem szerzőként áll a kiadvány mögött.

Lássuk, mit kapunk a 85 oldalas kiadványt kézbe véve! Egyáltalán hogyan férhet el 85 oldalon a zenekar története, kérdezheti egy rajongó… Nos, Ákosék elkerülték a vázlatosság csapdáját, úgy sikerült olvasmányosra formálni ezt a rendhagyó biográfiát, hogy általa teljes képet kapunk a 90-es évek első felének egyik meghatározó csapatáról. Előre bocsátom, hogy utoljára tizenévesen, a 90-es évek legelején vásároltam rendszeresen képregényeket, azóta csak alkalmanként került a kezembe ilyen jellegű kiadvány. Kellemes meglepetésként ért a számomra a 80-as évek közepét idéző letisztult, fekete-fehér képi világ, mely a képregényes műfajban elismert Oravecz Gergely keze munkáját dicséri. Autentikus. Azt a képi világot kapjuk, ami a zenekar kezdeti időszakában jellemezte az akkori képregényeket.

A rajzok nem is minimalisták, de nem is a manapság elterjedt -és hangsúlyozom, hogy semmiféle grafikusi előképzettségem nincs- satírozott munkák. A szereplőkről készült rajzok egy Faith No More rajongónak első ránézésre azonosíthatók.

A sztori a főhősök gyerekkorától a Chuck Mosley haláláig terjedő időszakot, tehát alaphangon négy évtizedet ölel fel. Fény derül arra, hogy a néhai Cliff Burton-nek, illetve Courtney Love-nak milyen szerepe volt a korai időszakban, felidézhetjük az első turnék emlékeit. Ákos kitér a közismert vetkőzős promo fotó készítésének hátterére is, az ehhez készült rajz tökéletesen fel is idézi azt a bizonyos, sokat látott fényképfelvételt. Megtudhatjuk, hogy a fiatal Patton-nek a maga sajátos módján hogyan sikerült feldolgoznia a hirtelen nyakába szakadt sikert és annak buktatóit. A kiadvány a legfontosabb turnék kulisszatitkaiba, az egyes lemezek készítésének hátterébe is betekintést enged, nem feledkezik meg a főszereplők emberi oldaláról, esetenként a belső konfliktusaikról sem.

Külön ki kell térnem a zenekar képviseletében a basszusgitáros Billy Gould-ra, aki az Angerteáék révén már rendelkezik magyar kapcsolatokkal, ugyanis korábban a nagymágocsi trió Nr. 4: Songs Exhaled című lemezének nyitódalában vendégeskedett. A Faith No More egyik alapítója amellett, hogy áldását adta Ákosék tevékenységére, tanácsokkal és ötletekkel is segítette a képregény elkészültét.

Faith No More rajongók, illetve képregény fanatikusok, előre a www.dudichakos.com-ra, mindkét tábor jó vásárt csinál a kiadvány beszerzésével! Annak pedig, aki mindkét halmaz tagja, egyenesen kötelező a kötet begyűjtése!

Az ajánlót írta: Andris

szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,
október 16.,