Entrópia Architektúra – Jeges – Megjelent az első videójuk

Jeges címmel mutatta be első videóját a ritual folk, doom, experimental, noise vonalán mozgó kultikusnak is mondható hazai Entrópia Architektúra zenekar. A zenekar 2000-ben alakult, zenéjükben fémek, ipari hulladékok és elektronikus eszközök által keltett ütem – és dallamstruktúrákra építenek durva, máshol érzékeny zenei struktúrákat. Alapvetően rituális, ősi, talán ember előtti hangokat használva igyekeznek kaput nyitni egy másik, komplexebb valóságra. Náluk az emberi hang is kizárólag hangszerként funkcionál. Videójuk kapcsán az alábbiakat mondták:

A klip maga a bhávacsakra 12 létállapotát mutatja be. Ez a szamszára tibeti szimbolikus ábrázolása. Tervezünk ezzel kapcsolatban egy podcastet, amelyen belül részletesebben kifejtjük a lényegi részeket, de szeretnénk a hallgatóságra bízni az értelmezést.

A klipet februárban vettük fel a Minus Film csapatának segítségével. Talán a képkockákon látszik is, hogy küzdöttünk az időjárási szélsőségekkel, tapasztaltunk a munka folyamán szenvedést és boldogságot is. A videó egy háromrészes anyag első állomása, folytatása következik. A zenekartagonkon kívül Szabó Ervin is szerepel a klipben, ő az Entrópia Architektúra életében fontos szereplő, a kezdetek óta velünk van, a klipben is hatalmasat megy.

Lemezünk végleges verziója is épp elkészült a pandémia alatt, amelyhez kiadót keresünk. Egy kultikus industrial/noise szereplő is segített a masterelésben, a faUStból és az Ulam Batorból ismert Amaury Cambuzat.

Első EP-lemezük 2010-ben jelent meg, melyen megpróbáltak spontán és improvizált előadást tervezni a budapesti Royal Szálló felújítási munkálatainak hangjait és zajait rögzítő felvételre.

augusztus 04.,
augusztus 06.,
augusztus 07.,
augusztus 07.,
augusztus 12.,