Extreme Deformity 1990/2020 retrospektív fanzine

A pontosan 30 évvel ezelőtt alakult Extreme Deformity a hazai death metal egyik úttörője. Azt hiszem, ezzel nem fog különösebben vitatkozni senki. Az Internal c. 1993-as egyetlen albumuk pedig a hazai metal egyik mérföldköve. Most a Neverheard Distronak köszönhetően a lemez vinyl formátumot kap, ezzel szoros összefüggésben elkészült hazánk első és ezidáig egyetlen metal zenekaros bélyege és képeslapja is, valamint egy egyedi retrospektív fanzine kiadvány, amibe rengeteg korabeli interjút gyűjtött össze és rendezett egybe Spanner Zsolt (HOLD magazin) és Káger Balázs.

Igazság szerint az Extreme Deformity zenéje hozzám nem jutott el. A Hammerban olvastam róluk, de igazából a Bertalan tesók csapatával én már csak a Strong Deformity-vé válás után kerültem kapcsolatba. Így talán nem én lennék a legmegfelelőbb egy lemezismertetőre (bár azóta pótoltam és tényleg színvonalas anyag az Infernal és a demo is), de a fanzine bemutatása menni fog.

Ha csak a tartalmat nézem, ez akkor is egy osztályon felüli lap, de meg kell hagyni, a kivitelezés is totál rendben van. Látszik, hogy rengeteg munka van benne, hiszen ránézésre is tetszetős az Anvil Kvlt által készített borító, ráadásul belül is hasonlóan igényes a 48 oldalas, A/4 méretű lap, ami visszaadja a fanzinek világát is.

Tetszik, hogy a szerkesztők több cikk előtt is röviden összefoglalják, mit érdemes tudni arról, hol jelent meg az adott cikk, milyen volt akkor épp a csapat aktuális állapota, stb.

Igazi időutazás ez a magyar metal hőskorába, hiszen olyan régi cikkek, interjúk kerültek elő, amikre sokan biztosan nem is emlékeznek vagy nem is találkoztak velük. Ráadásul a legtöbb közülük olyan formában került felhasználásra, ahogyan annak idején megjelentek. Ilyen például az írógéppel írt zenekari bemutatkozás, de vannak szórólapok és koncertplakátok is, amik a mai fiatal zenehallgatóknak igazi retro hangulatot mutatnak, azoknak viszont, akik már akkor is benne voltak a metal életben, igazi nosztalgiát jelenthetnek.

Ami a zenekari dolgokon túl érdekesség és igazi kordokumentum, hogy így jó keresztmetszetet kapunk a ‘90-es évek első felének metal szcénájáról. Egyrészt olyan zenekarok neve merül fel a feledés homályából, akik közül néhány maximum a Hammer Forró drót vagy a Demonstráció rovatából lehet ismerős, valamint a korszak zenei sajtójának is emléket állít a kiadvány. De rengeteg fanzine neve is előkerül, mint a BRUTALISTIC CREATION ‘zine, a LIVE CORPSE ‘zine, SEASIDE ‘zine, stb.) Meg kell említeni, hogy a lokálpatrionizmus azért működött abban az időben, hiszen a Vas Népében több cikk is megjelent a bandától.

Nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, hogy a CRUDE ORE fanzine-t szerkesztő Polgár Zsoltot is megszólaltot, akinek a nevéhez a ‘93-as Live in Ajka címen elhíresült koncertfelvétel fűződik.

Vannak benne természetesen korabeli fotók, demo és lemezismertetők is. 

A fanzinek viszonylag szűk fanatikus réteget értek el, így egyértelmű, hogy itt a helye a Hammer interjúnak, de itt a helye a Hangpróba szereplésnek, a Demonstráció és a Sokkló korongokban megjelent ismertetőknek, meg az Élő fém rovatban Cselő és Zubor Olly koncertbeszámolóinak. De van Rockinformos cikk is. Sőt, a HELLLO nevű, kicsit bulváros zenei magazin cikke is itt van. Valamint egyetlen nemzetközi visszhangként egy belga fanzine (FINAL HOLOCAUST) cikke is.

Nekem nagyon tetszett, hogy a koncerjegyekből is akad néhány

Ami még – számomra legalábbis – különlegessé tette a fanzine-t, az a három oldalnyi visszaemlékezés, ahol a teljesség igénye nélkül olyan arcok vallanak a Bertalan tesók bandájáról és a rájuk gyakorolt hatásról, mint Nagy András (Sear Bliss), megszólal néhány aktív fanzine szerkesztő: Size és sorger (Tales of Morbid Butchers), Pester (Dögvész), Tátrai MSE, akit valószínűleg keveseknek kell bemutatni, valamint a Metal Ör Die Records-os Stauderer János. Persze az NHD-s Káger Balázs is elmondja, mit jelentett számára a zenekar.

A kiadvány végén néhány friss interjút is olvashattok az egykori tagokkal, valamint egy kiadatlan korabeli interjút is sikerült előásni a szerkesztőknek. A visszaemlékezős lapot a Hammerben megjelent első Strong Deformity interjú zárja.

Ha eljutottál idáig, akkor nyilván nem kell tovább dicsérnem a lapot, de annyit még engedjetek meg, hogy elismerésem fejezzem ki a készítőknek. Gratulálok!

Ha jelent valamit számodra az Extreme Deformity, a hazai underground, a death metal, akkor ajánlom figyelmedbe a hamarosan, a dupla vinyl kiadvánnyal (és a hozzá tartozó kiegészítőkkel – felvarró, póló, képeslap, poszter és emlékeztek az ED bélyegre is, ugye?) egy időben megjelenő fanzine-t, amivel kapcsolatban a Neverheard Distro címén és oldalain minden infot megtalálsz. 

A kiadványok várható megjelenése: 2020 szeptember 19. Érdeklődni a neverheard Distro e-mail címén lehet: neverhearddistro@gmail.com

Eat Thrash Tour 2023 Eat Thrash Tour 2023
szeptember 22.
She Wants Revenge She Wants Revenge
szeptember 24.