Fekete Zaj – megérkezett az első 50 fellépő

Augusztus 18-21 között ismét megrendezésre kerül a Fekete Zaj Fesztivál. A szervezők első 50 fellépőt osztották meg.

Megérkeztek a Fekete Zaj Fesztivál első fellépői – Thy Catafalque dalok a mátrai éjszakában.

Igen masszív, 50 fős névsorral rukkolt elő a Fekete Zaj Fesztivál, ami évről évre az underground legkülönlegesebb szélsőségeit gyűjti csokorba. Az idei fellépők közt is a nemzetközi felhozatal legkülönlegesebb ékköveit, a hazai szcéna izgalmas előadóit köszönthetjük, de van olyan produkció, ami kifejezetten és kizárólag a Zaj miatt áll színpadra.

A Mátra-Sástón megrendezésre kerülő Fekete Zaj sok szempontból nagyon különleges fesztivál. A festői szépségű helyszínen, távol a város zajától, az ország legmagasabb csúcsának árnyékában négy napra összegyűlnek a fesztiválozók, hogy együtt ássanak le az underground gyökeréig. Az esemény báját a közösségi élmény mellett az adja meg, hogy a fesztiválozók a jól ismert kedvenceik mellett szinte biztosan felfedeznek maguknak új favoritokat is. Nem lesz ez másképp idén sem: az augusztus 18-21. között megrendezésre kerülő Fekete Zaj első nevei közt is találunk régi kedvenceket, csak erre az alkalomra készülő élő legendákat és kifejezetten új ínyencségeket is. Ráadásul a tavalyi viszontagságos év után idén újra számolnak nemzetközi fellépőkkel is.

Szinte csodaszámba megy Kátai Tamás szólóprojektjének élő fellépése: a MEZOLIT – Mesék a Thy Catafalque-ról elnevezésű produkció kizárólag a Fekete Zajon lesz látható. Egészen biztosan hatalmas várakozás előzi majd meg ezt a koncertet, hiszen Kátai életműve még sosem mutatkozott be élőben, ezúttal is kifejezetten a Zaj kedvéért állt össze egy 30 tagú zenei kollektíva, hogy életre keltsék a Thy Catafalque dalokat. 

A fesztivál egyik legkaotikusabb és egyben legkatartikusabb buliját hozza el a Vágtázó Halottkémek, egészen mélyre áshatunk The Devil’s Trade produkciójával, bemutatja tavaly megjelent nagysikerű új anyagát a hazai pszichedelikus zene üstökösének számító Middlemist Red, experimentális kalandozásokra hív az Entrópia Architektúra, új, zenekaros szupergroupjával áll színpadra a Lazarvs és a Trillion sokoldalú énekes-gitárosa, Aron Andras & The Black Circle Orchestra néven, szokásosan őrült és szuggesztív produkcióval készül a Black Bartók, de fellép az immáron két évtizede a hazai zajzene zászlóshajójának számító Pozvakowski, az éppen új dalokon dolgozó, leginkább a poszt-rockot álomszerűen, atmoszférikusan megközelítő Perihelion, az egészen egyedi és karakteres pszichedelikus világzene stílusában mozgó Meszecsinka duó, a több mint 30 éve alakult, majd egy évtizednyi kihagyás után 2019 végétől ismét összeállt The Perfect Name, illetve a visszatérését a Zajra időzítő Anez, de a Zajon búcsúzik a közönségtől a közel harminc évig aktív hazai deathcore banda, a Nadir.

A tavalyi minden szempontból rendkívüli év után a Fekete Zajra visszatérnek a nemzetközi frontvonal egyedülálló formáció is, Olaszországtól kezdve Románián át egészen a Skandináv országokig. Romániából a black metal szcénát képviseli a Dordeduh, ami több tagcsere és hosszú kihagyás után idén májusban egy kritikailag is igencsak elismert lemezzel lepte meg a rajongókat. A fülbemászó elektronikát vegyíti a techno és az ambient elemeivel a cseh Bratři ikerpár duója; a brit és észt bázisú, disztópikus, indusztriális punk nyers és életteli erejét hozza a színpadra a Deathsomnia; szólóprojekttel készül a dán Iceage frontembere, Elias Rønnenfelt; lehetőséget kap a hazai bemutatkozásra a szuper kurrens Michaela Åberg és a sötét, audiovizuális performansszal készülő Urok is; Olaszországot képviseli multiinstrumentalista Gioele Valenti projektje, a Juju, illetve a metált egészen furcsa hangszereken (trombita, harsona és dob) megszólaltató Ottone Pesante.

Az tehát biztos, hogy a Fekete Zaj idei line-upja is rengeteg izgalmas előadót, új kedvenceket, egyszerre komfortos és szokatlan zenei kalandozásokat tartogat, amely a szervezők ígérete szerint a nyár folyamán további nevekkel bővül.

Fekete Zaj 2021
2021. augusztus 18-21
Mátra-Sástó, Mátrafüred
Thy Catafalque, VHK, Dordeduh, The Devil’s Trade, Deathsomnia, Black Bartók, Entrópia Architektúra, Middlemist Red, Aron Andras & The Black Circle Orchestra, Pozvakowski, Perihelion, Meszecsinka Duó, Bratři, The Perfect Name, Anez, Angertea, Beneath the Void, Bipolaris, Choke City, Christian Epidemic, Elias Rønnenfelt, Fetish section, Freakin’ Disco, Grace of Kairós, Hegy, Jakab Péter, JuJu, Korai Electric, Fearful Ski Brothers, Kytaro, Lem, Michaela Åberg, Nadir, Nagyúr, Németh Róbert, Nest of Plagues, Ørdøg, Ottone Pesante, Psychedelic Rainbow Warrior Peace Force, Reason, Run Over Dogs, Satelles, Shell Beach, Sorbonne Sexual, Szesztay Dávid, The Southern Oracle, Törzs, Tudósok, Urok, Voltak

Fekete Zaj Fesztivál jegyek:
https://tixa.hu/feketezajfesztival2021

Fekete Zaj Fesztivál esemény:
https://www.facebook.com/events/756612065175994

Weboldal (napi bontás):
https://www.feketezaj.hu/

Facebook:
https://www.facebook.com/feketezaj/

Instagram:
https://www.instagram.com/feketezaj/

Powerwolf Powerwolf
június 04.