Force Of Darkness
Twilight Of Dark Illumination

boymester
2021. december 22.
0
Pontszám
8

Szinte már hagyományos módon kijelentem: Dél-Amerika igazi kincsesbánya az okkultizmussal átitatott extrém zenéket illetően. Ennek következő bizonyítékát véltem felfedezni, amikor közel egy éve meghallottam a videómegosztón a Force Of Darkness nevű csapat soron következő albumának, a Twilight Of Dark Illuminationnak az első közzétett dalát. Később azonban úgy jártam, mint a világ nagy része a csapatot tekintve: szép lassan elfelejtettem. Ehhez a zenészek termékenysége is hozzájárult alaposan: a 2001-ben született projektnek ez még csak a harmadik nagylemeze, ami jócskán csúszva a járványhelyzet miatt, gyakorlatilag hangtalanul jelent meg október végén. Ismét a youtube bizonyult azonban jó barátnak és emlékeztetőnek, amikor immár a teljes korongot ajánlotta fel nekem meghallgatásra. A Nabucodonosor III énekes, basszer által vezetett, stabil felállású trió nem véletlenül maradt meg azonban pozitív élményként, hiszen a Retribution Of The Crowned Chaos egy igazán ütős, kíméletlen black/death/thrash metal keveréket mutatott be a világnak.

Az alaposabb megismerés érdekében, mivel a hasonló zenekarok gyakran maradnak árnyékban, utánaolvasgattam pár dolognak a csapattal kapcsolatban. Pár interjú és régi lemezkritika jelzi csak eddigi tevékenységüket, de azok legalább informatívak voltak. Nem lepett meg, hogy a tagok közös kedvencnek jelölték a korai Sodom munkásságát, származásuk okán pedig alap a Sarcófago említése, viszont azt öröm volt olvasni, hogy a kezdetekben rengeteg Tormentor dalt is játszottak, mivel a hazai zenekarnak is nagy rajongói. Ettől függetlenül nem szándékuk a másolás, elmondásuk szerint a belülről fakadó energiát, sötétséget szeretnék lefordítani a zene nyelvére, hogy szabadjára engedhessék belső démonaikat. A lemezt meghallgatva biztosak lehetünk benne, hogy tényleg kevés az átfedés, valamint a rejtőzködő szörnyeket sem tartják sokáig hét lakat alatt. Trióhoz képest meglehetősen töményen zúdul ránk az anyag, első pillanattól kezdve ontva a sötét kátrányt és hangulatot. Nem lehet panasz a külsőségekre sem, hiszen a sejtelmes borító a már rutinos David Herreriasnak köszönhető (Akhlys, Thanatomass, Vassafor, Denouncement Pyre)

Nabucodonosor vokálja szintén az agresszió megjelenítését szolgálja: üvöltés és károgás határvonalán mozogva hinti el a gyűlölet magvait, miközben Seb Armageddon szurkál minket gitártémáival a sebesség és káosz nevében. Dallamokat csak ritkán kapunk, de ezek is jellemzően azért vannak, hogy epikusabb méretűre növeljék a világégést. Nem mehetünk el a dobos, Necrohell megemlítése mellett sem, mivel a tempó és az erő az ő kezében összpontosul leginkább. Remek példa erre a Absolute Verb Of Chaos And Darkness is, ami másodikként kapcsol még nagyobb sebességre. Ez a lendület, megállíthatatlanságot sugárzó hozzáállás azonban fokozatosan válik egyhangúvá, ahogy haladunk előre az albumon. Komolyabb tempóváltásokat a lemez közepéig nem is nagyon kapunk, az egyetlen hosszabb tétel pedig inkább összefoglalja a korábban hallottakat egyetlen elsöprő támadással.

Akiknek egy olyan kiadványra fáj a foga, ahol a lazítás nem opció, csak az okkult gyalu, az minden bizonnyal keblére fogja ölelni a csapat új anyagát. Én kifejezetten élveztem a Twilight Of Dark Illuminationt, mert egy egész jó hangulatban kapott el, de azt sem szabad félre söpörni, hogy amit hallunk egy-két dalban, az a horda teljes eszköztára, melyet újra és újra átvariálva megkapunk. Erős cucc, teszteljétek a csapat bandcamp oldalán!

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.