Így szól nagyot!

Manapság minden telefonhoz jár fülhallgató, minden sarki boltban kapsz vezeték nélküli zenelejátszással kecsegtető hangszórót. A zene, a hang egyre nagyobb kultusznak örvend, ugyanakkor szép lassan a múltba vész az igényes zenehallgatás szokása. Viszont még mindig akadnak dinoszauruszok, akik esküsznek egy jó vintage hangszóróra és bizony a modern technika is kitermeli a maga minőségi zenehallgatási eszközeit. Ebben a fórumban nem csak a metalról lesz szó, hanem arról, hogy hogyan is jut el az a fületekig.

A veterán forgácsos viribusunitis mellett én zöldfülűként kezdtem bele nemrég egy komolyabb (már amit megengedhetek magamnak) hangrendszer kiépítésébe és azért gondoltunk egy fórum indítására, hátha másoknak is vannak ilyen szándékai, tapasztalatai. Érdekelne minket az is, hogy a metal fogyasztó közösség milyen technikai eszközökkel hallgatja kedvenc zenéit nap mint nap. Fontos az ár? Csak a régi a jó? Mp3, CD, esetleg Vinyl az igazi? Esetleg félreértettük a magnókazettákat? Milyen hangfalak, erősítők, lejátszók kedvelik, esetleg utálják a fémzenét? Nem vagyunk szakértők, pusztán kíváncsiak…

Vélemény, hozzászólás?

Így szól nagyot!: 35 komment

 • boymester boymester szerint:

  Eroen: engem az érdekelne, hogy új lemezeket hallgatsz-e, esetleg antik dolgok iránt érdeklődsz? Gondolok itt a régi klasszikusokra, ritkaságokra.

  • Eroen Eroen szerint:

   Ez eddig három lemezt szereztem be, azok mind újak. De például tervezek Tom Waits lemezeket is be szeretni, szóval nem zárkózok el semmitől, ami tetszik, annyira, hogy keljen a polcra.

 • Eroen Eroen szerint:

  Virihez pár kérdés a lemezekről, vagy bárki hozzá értő-től: Rá nézésre meglehet állapítani, hogy mennyi rpm-es egy lemez? A másik: a lemez a borítón kívül mindig benne van egy papír tokban is belül, viszont azt látom, hogy az emberek azt nem szokták használni csak szimplán a tokba teszik, van értelme a belső toknak, vagy felesleges?

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Első kérdésre szerintem nem a válasz. A második esetén azt gondolom a külső behatásoktól (Por, pára, gombák) jobban véd, ha a belső antisztatikus tokban is benne van a lemez. Ebből a tokból is van ultragagyi és jól használható is. Érdemes papírtokot használni és nem nylont.

  • Eroen Eroen szerint:

   Köszi a választ, a lemez nekem abban a antisztatikus tokban van, meg a rendes papír tokjában és azt teszem a fólia bugyiba.

 • boymester boymester szerint:

  Íme, egy tipikus szobabútor:)

 • boymester boymester szerint:

  Én egy analóg lemezjátszóval szeretném majd megkoronázni a végén a házi zenerészlegemet… viszont nagyon nem tudok róla sokat. Gondolom meg kell majd tanulnom a kezelését, használatát, karbantartását. Szerintetek egyébként a vinyl felveszi a versenyt a CD-vel, esetleg digitális formátumokkal? Hangulata az van, az biztos, de hangzásban mivel tud több lenni, ha tud?

 • viribusunitis viribusunitis szerint:

  Van valakinek még analóg lemezjátszója és lemezgyűjteménye?

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Nem több, inkább más. Igazi, hosszan hallgatható hang, Simulékony és könnyed, de nem lehet kijelenti, hogy jobb lenne, mint a cd vagy FLAC. Én főleg élő (koncert) felvételeket gyűjtök vinylen. Blues és régi rock zenéket elsősorban. De természetesen van forgács-kompatibilis zene is a mezőnyben. Nagyon alaposan meg kell gondolni a vételt. Drága mulatság az új lemez.

 • boymester boymester szerint:

  A nap kérdése, ha van valakinek ilyen tapasztalata: RCA összekötő esetében (erősítő-forrás) kettős mono vagy sztereó kábel a jobb?

  https://cdn.alza.hu/ImgW.ashx?fd=FotoAddOrig&cd=INA00a4k-02&i=1.jpg

  https://www.audiomekka.hu/images/termekek/tn_Performance.jpg

 • boymester boymester szerint:

  Érdekes, hogy mióta megvan az igényesebb felszerelésem, olyan zenét is érdekesnek tartok, amit korábban nehezebben viseltem:) Ez pl. egy kegyetlen élmény…

 • boymester boymester szerint:

  Nincs az a hangzás, ami megmagyarázná nekem, hogy megéri így kinéznie egy berendezésnek:)

  Salon Son & Image - 2006 - DSC_0033

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Ha erre jut pénz, valószínüleg jut egy házi auditóriumra is. Aki oda belép, az lenyűgözően szépnek fogja találni. És a hangját még nem is hallotta…..

 • ensomhet ensomhet szerint:

  Pár hete vettem egy (szerintem) belépő szintű lemezjátszót (Audio-Technica AT-LP120X), ehhez kellene majd valami szintén belépő szintű erősítő + hangfal megoldást találnom (a fő csapásirány továbbra is black metal és elágazásai), de eléggé nem vagyok még képben a témában. Nagy gyűjtő biztos nem leszek, de koncertek után lehet szívesebben hoznék haza egy lemezt, mintsem egy újabb pólót.

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Könnyebb lenne, ha tudnánk azt, hogy újban gondolkodsz vagy lehet egy újszerű használt cucc is.

  • ensomhet ensomhet szerint:

   Szerintem használt is megfelelhet, és túlzottan nagy hangerő sem elvárás (nem túl nagy szoba, panel…)

  • boymester boymester szerint:

   Nagyon jó kis lejátszónak tűnik. Nekem teljesen távoli a lemez egyenlőre, utolsó komponensnek szánom, de biztosan az teszi majd fel az i-re a pontot:) Érdemes használtban gondolkodni, mert igazán jó cuccokat lehet találni jó áron, viszont alapos utánajárást és lehetőség szerint személyes kipróbálást igényel a dolog. Hangfalnál érdemes figyelembe venni a helység méretét, ahol használni szeretnéd. Én pl. odáig voltam az álló hangfalakért, mert milyen jól néz ki már, de sok helyen írták és viri is mondta, hogy 25 négyzetméter alatt totál felesleges, sőt, még szarul is szólhat, mert nem kapja meg a neki járó teret. A Castle akkorát szól, hogy a szoba szétesne tőle, ha feltekerném max hangerőre az erősítőt. Black metalhoz kevés ajánlást találtam kutakodás közben, viszont amit megemlítettek vele kapcsolatban legtöbbször, azok az angol hangfalak és erősítők voltak…hűvös, precíz hangzás jellemzi őket állítólag, de persze még ezek közt is megvan minden márkának a saját hangja. Na meg persze nagy részét már nem otthon gyártják… Kevés funkció, nagyon jó hang és még a megfizethető kategória: Cambridge, NAD /ez azt hiszem már Kanadában készül/ erősítők (ezek nem saját tapasztalatok, pusztán minden létező magyar fórumot végignéztem szinte, mielőtt pénzt adtam ki:) De nem hinném, hogy csalódnál egy belépő Onkyo, Denon, esetleg Marantz erősítőben sem. Erőteljesebb, modernebb hangzással beválhat a Yamaha, Pioneer erősítő is. Menet közben kellett azonban rájönnöm, hogy nem csak ezek a költségek vannak…nagyon érdemes a megfelelő kábel párosításokra is figyelni. Állítólag az erőteljes heavy metalhoz (ez a házdöngetős, izmozós fajta) nagyon jó a JBL néhány hangszórója, nagyon menő most a Klipsch, de használtban akár Sony hangfal is betalálhat. Egy cikkben a Bowers Wilkins állványos hangfalait is ajánlották metal hallgatására. Ezek már gyakran magasabb árfekvésben vannak. A legjobb mégis az, amit mondhatok, hogy keress egy üzletet, vagy hallgass meg pár hangszórót lehetőség szerint olyan lemezzel, amit nagyon szeretsz és azon az úton kell elindulni, ami a legjobban megfelelt az elvárásaidnak.

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Boymesternek igaza van! Én is Cambridge Audio, Nad, Denon, Marantz vonalon indulnék el. A lemezjátszóhoz árban is illő használt terméket vennék, max 100e Ft-ig.
   A hangfal panel esetén használt vagy akciós polcsugárzó; Monitor Audio, Fyne Audio, Q Acoustic, Castle Knight. Klipsch NE! Belépő kábelezés valamelyik hazai gyártótól; Hydrasound, Kácsa, TMP.

 • boymester boymester szerint:

  Tényleg fontos az egyéni hallás, megítélés. Én sokat vívódtam a kezdéskor, hogy a sok funkciót, vagy az audiofil irányt válasszam, végül utóbbi irányba tettem egy lépést és eddig nem bántam meg. Egyelőre csak az alapok vannak meg: egy jó erősítő (Taga Harmony HTA-800), néhány minőségi kábel és egy szép hangfalpár (Castle Knight II). A forrásokat pedig majd lassan bővítem. Másfél, két hónap bejáratás után a rendszer egy mezei laptopon keresztül is jobban szól, mint eddig bármi, amit hallottam. Knight hangfalról több fórumban olvastam, hogy nem annyira szereti a metalt, inkább a klasszikus rock zenét, de erre nekem bőven rácáfolt. Először is bődületesen jól néz ki:) Igazi doom metal rajongónak való szépség. Másodszor: a torzított gitár egy kicsit tompa ugyan, de a basszusokat nagyon szépen részletezi, ami nekem személy szerint nagyon fontos. Gyakran tüntetik el a basszust előszeretettel, itt pedig előkerülnek jól hallhatón. Így nagyon adja azt a dohos hangzást, amit kedvelek és kiegészítőkkel még lesz jobb is….

 • Avatar sexy666 szerint:

  Én a fejhallgatózásba ugrottam bele, most olyan alsó középkategóriánál tartok

  A zenéket Tidalon hallgatom, a cucc egy pc – Chord 2 Qute hangkáryta – Violectric V200 fejhallgatóerősítő és van jópár fejhallgatóm, amielyek közül az Audeze LCD2 a legütősebb metálra, rockra. Ennek a rendszernek minden eleme úgy nagyjából 1000 euro körül van, beleértve a kábelezést is. Kb egy éve kezdtem el ezt a dolgot, darabonként összeszedve, úgyhogy mindig azt hallottam, hogy egy-egy komponens cseréje mekkora különbséget jelent. Most már könnyen meghallom a különbséget az olcsóbb cuccokhoz képest. Ha valakinek van lehetősége, ajánlom, hogy kezdjen bele, nagyon szép út!

  • boymester boymester szerint:

   Audeze LCD2 nagyon durva áron mozog, ha ez az alsó közép akkor nagyon messze vagyok tőle:) Fejhallgatót majd a források beszerzése után szeretnék a rendszerhez. 50-100 ezer közt tudsz esetleg ajánlani valami jót?

  • Avatar sexy666 szerint:

   Ha megnézed az Audeze modelleket, akkor is láthatod, hogy ez a belépő szint 😀 LCD3 az olyan 2500, az LCD4 meg 4000 euro. Kb ezek a felső középkategória és a felső kategória belépői

   Én a zárt füleseket annyira nem szeretem zenehallgatásra, inkább zenéléshez, feljátszásra.

   Nyitottból ami igazán jó, az az Audio-Technica ATH R70x. 470 ohmos, kell hozzá rendesen kakaó, de cserébe nagyjából olyan 400 ezerig nem nagyon tudok olyan nyitott fülest mondani, ami jobban szólna.

 • Eroen Eroen szerint:

  Én személy szerint legtöbbször fülessel hallgatok zenét. Azt hozzá tenném, hogy nem vagyok egy nagy audiofil. Itthonra van egy Soundmagick P22BT-m, év eleje óta használom, nincs is rá panaszom. Telefonon eddig a legjobb fülesem egy Soundmagick E10 volt, ami sajnos nemrég be adta a kulcsot. Sokat utazok (távkapcsolat), sőt munkában átlagban napi 4 órát kb még zenét hallgatok, így akármilyen fülesem volt eddig a kábele mindig tönkre ment. Eddig az E10 bírta a legtovább. Így most egy true wireless xiamo-t vettem kipróbálásra mindössze 6000 pénz volt és ahhoz képest igen jól szuperál, azt majd meglátjuk ez így meddig fogja bírni. A laptophoz egy Sony SRS-XB 20-at használok. Most viszont a szívem csücske a páromtól karácsonyra kapott bakelit lejátszó, ami már régi vágyam volt. Még hozzá egy nagyon menő retro, bőröndös, hordozható dizájnú. Mondjuk az első lemezem csak januárban ér ide, eddig meg nézegetem meg eszem a kefét 😀

  • boymester boymester szerint:

   Halálom a bedugós füleseknél, hogy mindig megtörik a vezetéke:) Eddig páromtól kaptam a legjobbat ajándékba (Skullcandy), az évekig bírta kb. 10 ezerért. Most bluetooth fejhallgatót használok utazáshoz ettől a márkától, aminek jó a hangja, de nem szigetel túl jól. Meg is van az új kiszemelt…

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Majd kérünk egy linket vagy képet, esetleg egy rövid ismertetőt a lemezjátszóról.

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Szívem szerint rábeszélnélek egy komolyabb gépre, de ha csak a nosztalgia a célod, úgy ez is megfelelhet. Új lemezeket ne ezen hallgass, a rokonságtól rajtad maradt vinylekhez elég lesz. Ha érdekel a részletes véleményem, akkor privátban megbeszéljük.

  • Eroen Eroen szerint:

   Engem személy szerint a bakelit hallgatás “romantikája” vonz. Na meg az mint Ensomhet-et, hogy szívesebben viszek haza egy koncertről egy ilyen maradandóbb merchet, mint egy sokadik pólót,pulcsit ami úgy is elkopik egyszer, akárhogy vigyáz rá az ember. Sajnos anyagilag nem állok úgy, hogy most ennél komolyabbat meg engedhessek magamnak albérlet, táv kapcsolat mellet, sőt jövőre még jogsit is el akarom kezdeni. Bár szeretnék egyszer egy komolyabb zene hallgatós cuccot össze hozni de nem albérletbe. Viszont ha majd eljön az az idő legalább tudom hova kell jönni segítséget kérni szóval köszi 🙂

  • boymester boymester szerint:

   Tapasztalatszerzésnek megteszi. Ha jól gondolom ez forintban olyan 30-40 ezer ft lehetett. Nekem is a hellyel vannak problémáim, mivel a szép új erősítőm és hangfalam jelenleg a legényszobámban díszeleg és csak hétvégén jutok némi zenei mannához… Lakásvásárlás előtt állunk, de mire odaérünk, addigra már csak össze akarom dugni a vezetékeket:) Ahogy nézegetem a használt lejátszókat egyébként már 60-100 ezer környékén is ki lehet fogni NAGYON komoly darabokat. A használt cuccokhoz viszont sok türelem szükséges (kivárni a megfelelőt), de addig legalább gyűlik egy kis pénz…

 • boymester boymester szerint:

  No akkor megkezdem a sort, hátha lesz, akit érdekel a téma, mert szerintem a zenehallgatást illetően nagyon nem mindegy, mennyit is kapunk vissza abból, amit a zenekarok megálmodtak nekünk. A nemzet napszámosaként azonban sokáig én sem engedhettem meg magamnak különösebb eszközöket. Még az első hifimet is 16 évesen tudtam összespórolni (előtte kazettás magnó volt életem szerelme, pusztán azért, mert zene szólt belőle), majd jött a kolesz és a sok buszozás, vagyis a walkman korszaka… sosem felejtem el azt a már-már fizikai fájdalmat, ami akkor hasított belém, amikor utazás közben elkezdte nyújtani a Cadaveres De Tortugas kazimat és úgy voltam vele, hogy ezt már azért is végighallgatom, bssza meg… Ezek után indult az igazi fanatizmus és a forgáccsal való megismerkedés is. Jött a számítógép és a hozzá tartozó, számomra megfizethető hangfal, később meg a laptop, mert kellett a főiskolán, de ennyi. Amikor nekiálltam kritikákat firkálgatni, akkor már szükségem volt pár jobb minőségű megoldásra, mert nem volt pofám véleményt mondani valakiről úgy, hogy alig hallottam belőle valamit. Középkategóriás fejhallgatók, néhány erősebb hangfal általános márkáktól (Sony, LG, Panasonic). A nyáron viszont megfogalmazódott bennem a igény, hogy egyébként nem túl nagy ambícióim (munkahely, jó nő, vállalható lakás) mellé végre összerakjak egy komolyabb hangcuccot és rá kellett jönnöm, hogy ez nem a sóher emberek világa…

 • viribusunitis viribusunitis szerint:

  “De gustibus non est disputandum”
  „Az ízlésről nem lehet vitatkozni”
  A HANG mindenkié! És mindenkinek más a jó hang, nincsenek egyetemes alapigazságok, ebben megegyezhetünk. Beszéljünk itt szokásokról, eszközökről, formátumokról, márkákról, bármiről, aminek köze van a nagybetűs hangzáshoz.

  • boymester boymester szerint:

   Helló viri, gyorsan idetaláltál:) Lenne is egy kérdésem: szerinted van olyan, hogy tipikus metal, rock hangcucc? Pl. én olvastam olyat, hogy a WHARFEDALE hangfalak kifejezetten szeretik a metalt? Vagy ez inkább erősítő kérdése?

  • viribusunitis viribusunitis szerint:

   Wharfdale hangfalak tekintetében nincs komoly tapasztalatom. Az biztos, hogyha valaki túllép a laptop + pc-s 2.1 hangrendszer szintjén és beruház egy belépő szintű hifi berendezésbe, az varázslatot kap jutalmul. Ez a szint némi spórolással akárkinek összejöhet. Nem kell mindjárt új komponenseket venni. Csak némi előtanulmányra van szükség vagy egy segítőkész, tapasztaltabb haverra.

január 22.,