Funeral Cult

Possession Done [EP] (2020)

Közel 20 év után új EP-vel tért vissza a lengyel black / doom metalos Funeral Cult. A nem túl szerencsés sorsú zenekar eredetileg 1993-ban alakult az akkori death/doom hullám vonalát követve. Első lemezüket 1996-ban adták ki Korowody Cieni címen, amit második lemezük a Mystery of Possession (1998) promója követte. Sajnos ez a lemez bizonyos jogi és kiadói viták miatt sosem jelent meg, ami egyben a zenekar végét is jelentette. 2006-ban felmerült a zenekar újjáalakulásának ötlete, ez azonban csak hosszú évek elteltével csak 2018 végén valósult meg.

A banda 2019 áprilisában bevette magát a Heavy Gear Stúdiójában, ahol is három új dalt fettek fel, melyből megszületett az ez év február 21-én megjelent Possession Done EP-jük. A 13 perces anyagra ez a három sötét kompozíciójú az emberi lekélek belső vívódásait leíró erősen okkultista töltettel rendelkező dal került fel. Az EP-t indító Necroscope már az első másodperctől arcunka robbantja dühös death/doom poklát, ami egy meglehetősen fojtogató nehéz atmoszférában hullámzik végig a dalon. Az áriaszerű női kísérő vokál meglehetősen hátborzongató hangulatot ad a dalhoz, amiket nehéz doom riffeikkel hangsúlyoznak ki.

A fagyosabb, vastagabb riffelésű Frost korai érájukat, vagyis a ’90-es évek klasszikus halál doom hangulatát hozza vissza, csak úgy, mint az elektromos zajjal végig kísért I Am You Are Me, The Fury kultikus temetési oratóriuma, amiből szinte tapinthatóan érezhető a halál bűzös lehelete.

A Possession Done imái visszahozzák a ’90-es évek sötétséggel teli hangulatát, ami az emberiség mocskán át a túlvilághoz vezet.

augusztus 16.,
augusztus 26.,