Geoff Tyson

Drinks with Infinity (2020)

Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy ha meghallom a Tyson nevet, akkor rögtön Mike Tyson ugrik be. Az egykori vitathatatlan nehézsúlyú világbajnok ökölvívó, aki a börtönt is megjárta (talán többször is) és az utóbbi pár évtizedben leginkább különböző balhéival szerzett magának “hírnevet”, nem pedig sportteljesítményével. Továbbá a zene világába is belekóstolt, vagy épp kontárkodott. Persze zenei vonalon hazánkban is tevékenykedik egy ilyen művésznevű rapper srác, de az ő munkásságának nem vagyok nagy ismerője. Ellenben pár hónapja kaptunk egy promó CD-t egy Geoff Tyson nevű gitárostól. A Drinks with Infinity többszöri megfülelése szerencsére nem okozott számomra akkora károsodást, mint amilyet anno a “derék” Mike vitt véghez Evander Holyfield-en azon a mai napig emlékezetes összecsapáson! 😀

Sőt, igazából semekkora károsodást nem szenvedtem, pedig már vagy 5-6 alkalommal lement ez a 10 tételes, 37 perces instrumentális korong. Szerencsére Geoff nem egy virgahuszár, bár néha beindulnak az ujjai, alapvetően a lemezen hallható kompozíciók a hangulatokra, fogós dallamokra gyúrnak rá. És ezt személy szerint díjazom! A szerzemények játékideje inkább a popdalokat idézi, lévén csak két nóta kúszik 4 perce fölé, a többi átlagosan három és fél perces. Ráadásul a témák többsége szinte már vidám, de minimum pozitív kisugárzású és van bennük egyfajta laza játékosság. Tehát kellemes hallgatnivaló a Drinks with Infinity és mivel relatíve rövid, így az sem zavaró, hogy végig instrumentális. Némi emberi hang hallható azért itt-ott, de ezek kimerülnek ilyen “lálálázásokban”.

Jó kis modern bluesolással indul az album a Six Weeks of Tina képében. Aztán a Shag-ban már található egy kicsit keményebb groove is. Egyébként szinte egyszemélyben játszott fel mindent Tyson Úr, hisz a gitár mellett ő kezeli a basszusgitárt, a szintetizátort, illetve a különböző effekteket is saját maga programozta. Egyedül a dobok feljátszását bízta Eduard Štěpánek-re és Mackenzie Hine-ra. A dalcímek tekintetében a Strawberry Napalm mindent visz! Mondjuk nem csak a cím baró, de maga a nóta sem rossz.

Szép, hangulatos, merengős darab a Like Life Is Set In Stone, amiben az elektromos mellett az akusztikus gitár hangjai is felcsendülnek. Bár nincs széttechnikázva egyik szám se, az elég nyilvánvaló, hogy Geoff egy nagyon képzett gitáros. Ráadásul saját bevallása szerint ő volt Joe Satriani egyik kedvenc tanítványa. Bár Geoff amerikai, mégis ezt a lemezt nagyrészt Prága különböző stúdióiban vette föl. A Monkey Love az album egyik legfogósabb szerzeménye, ebben van egy kis lalalázás. De a hangszerelése is tök érdekes. Szeretem, amikor valaki inkább az effektekkel, játékstílusokkal, technikákkal kísérletezik, nem pedig soha véget nem érő, gyors tekerésekben utazik. És hősünk pontosan ezt teszi. Milyen hangulatos lett már az Are You with Me? is! De a lemezt záró, “nedves” effektekkel megbolondított Liquid Kitty sem kutya!

Egy szó, mint száz, érdekes, élvezetes instrumentális gitárlemezt készített Mr. Tyson, ami szerintem nem csak gitárosok számára élvezhető. Sőt, elképzelhető, hogy egy szakmabeli nem is értékelné annyira, mint egy magamfajta laikus.

április 03.,
május 04.,
május 05.,