F.O. System 1986-2016 jubileumi koncert
2016.02.20. Barba Negra Music Club - vendég: Cantara
Fura leírni, hogy harminc éves jubileumi koncertet tartott Magyarország túlzás nélkül legnagyobb hatású dark rock zenekara.
Nem vagyok mai gyerek, de annak idején mégis kimaradt, hogy élőben lássam a csapatot, az újkori megmozdulásaikra meg ilyen-olyan okok miatt nem jutottam el. Remek alkalom volt hát a XXX-es buli. Főleg, hogy azt ígérték valamennyi daluk műsorra kerül.


Előzenekarként a Cantara kapta a lehetőséget és egyben a feladatot is, hogy felfűtse a hangulatot. Amit amúgy nem nagyon kellett fűteni.
Az érdeklődés már azon is jól látszott, hogy bár a műsoruk elejére némi késéssel odaértem, azonban a parkolással
Az idén már harmadik alkalommal sikerült élőben összefutnom a Molnár Lujó (lásd még VHK) vezette zenekarral, s bár még mindig nem sikerült teljesen rájuk hangolódnom, azt megállapítom, hogy a Yuk színpada és lehetőségei után a nagyobb és komolyabb hangzást biztosító Barba Negrában is megállták a helyüket.


A műsor első feléről lemaradtam, de a második részben színre lépő Kiss Peti (Clue, Autumn Twilight) által énekelt darabok most is jól estek.
A gótos, de változatos - kicsit folkos, kicsit világzenés, kicsit darkos - zenéjük illett is a főbanda elé.
Én szeretem, ha az előzenekarok csak lazán illeszkednek stílusilag a főzenekarokhoz, jobb a változatosság.

Mit mondjak, nagyon vártam Matyiék fellépését. Volt egy időszak, amikor nagyon elkapott az F. O. System, de abban az időszakban esély sem volt látni őket, lévén (most már tudjuk, hogy csak) pihenőn volt a csapat. Az akkori emlékek, érzések, a nosztalgia azért bőven előjött, s ugyan nem szoktam különösebb elvárásokkal koncertre menni, itt azért volt bennem várakozás.
Na, az első néhány szám alatt át kellett értékelnem magamban ezt, hogy igazán élvezni tudjam az amúgy nagyon jól sikerült koncertet.
 
Mit is vár az egyszeri rajongó egy fiatalkori, sosem látott, csak felvételről ismert, kultikus kedvenctől?
Naná, hogy azt a borongós, befordulós érzést, amit a másolt kazettán hallott zene adott és váltott ki belőle annak idején.
Na, ezt az elvárást kellett elengedni, mert itt ünnep volt, mosolygós dark ünnep. És amint sikerült elvonatkoztatni, hogy milyen volt anno az F. O. System világa, akkor rögtön élvezni is tudtam az olyan dalokat, mint a Talán, az Öngyilkos vágyak vagy az épp egy órás szettet záró Miért.
Persze nem mondom, hogy a koncertet indító Még - Nézz rám - Hiába minden hármas nem moszdított meg bennem semmit, de ott még nem sikerült száz százalékosan ráhangolódnom az előadásra, amiben azért már a The Cult hatása is megjelent.
Sokat dobott a műsoron a vetítés. Nagyon ötletes megoldásokat láthattunk, nekem főleg a karokból álló forgó gyűrű tetszett legjobban.


Természetesen nem hihette senki, hogy egy órányi műsoridővel szúrják ki a szemünket Matyiék, már csak azért sem, hisz a teljes repertoár eljátszását ígérték.
A ráadásban jött is a Ne félj, majd az Utolsó (előtti) üvöltés. Na, addigra már forró volt a hangulat.A teltház közeli Barba Negra színpadán is egy boldog és elégedett zenekart láthatott a szintén szemmel láthatóan boldog és elégedett közönség.
Mit mondjak! Már ekkor is elégedett lettem volna, de még jött egy második ráadás is két dallal.
Elsőként az Utazást kaptuk meg, de természetesen a Ne gondolj rám sem maradhatott ki a repertoárból.Összegezve, ez egy remek este volt, amit vétek lett volna kihagyni.
Matyi igazi fronteberként vezényelte le a bulit, a másik alaptag, a bőgős Jerabek Csaba ugyan az előtérben állt, mégis visszahúzódva támogatta az előadást, néha vokállal is segített.
A háttérben a ritmusszekció másik felét, Zana Zolit csak az előadás végén láthattuk. Míg Földi Tamás hol gitáron, hol billentyűkön tette az előadást még felejthetetlenné.
F_O_System_1986_2016_jubileumi_koncert
Írta:
9000Sanyi
2016. március 12., szombat, 17:38
Facebook:
Mátyás Attila - Lélegzet (2018)
Kritika, oldboy @ 2018. augusztus 20., hétfő, 17:53
Interjú Kiss Petivel
Interjú, 9000Sanyi @ 2016. július 5., kedd, 19:58
Clue - sunCult (2016)
Kritika, 9000Sanyi @ 2016. június 8., szerda, 10:44
Nightbreed Budapest - 2016.02.13., Supersonic
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2016. február 26., péntek, 07:33
Mátyás Attila - Karma (2015)
Kritika, 9000Sanyi @ 2015. szeptember 26., szombat, 14:11
Koncertek
Keep of Kalessin, Shade Empire, Malphas
június 23.,
Dürer Kert - Room 041
15 Years the Metal Mass
június 24.,
Barba Negra Track
The Flesh & Blood World Tour 2019
június 25.,
Barba Negra Track
Evolution Tour 2019
június 25.,
Budapest Park
Toto - 40 Trips Around the Sun Tour 2019
június 27.,
Papp László Budapest Sportaréna
Flogging Molly, Russkaja
július 3.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.035 seconds to render