Északi ünnep a Barba Negrában
Winter Thrice Tour - 2016. április 19., Barba Negra Music Club
2016. január 22-én jelent meg a norvég Borknagar Winter Thrice című tizedik nagylemeze, amelyhez egy 12 állomásból álló európai turné is született, ahol a szintén norvég Kampfar és svéd Diabolical vendégeskedett. Ez a turné, a Hammer Concerts-nek köszönhetően április 19-én Budapestre a Barba Negra Music Club-ba is eljutott.

Az elején szeretném leszögezni, hogy a Hammer figyelembe vette azt a tényt, hogy a magyarországi állomás keddi napra esik, ezért korábban elkezdődött a rendezvény, és a kiírt menetrendet hajszálpontosan betartották. Így a vidékről érkezők is meg tudták oldani a hazajutást és nem kellett a következő napig várniuk.

A kapunyitás 18:00 órára volt hirdetve. Erre az időpontra sikeresen meg is érkeztem és nem kellett várnom, hogy bejuthassak a szórakozóhelyre. Gyors terepszemlét tartottam, ugyanis ez volt az első alkalom, hogy erre a helyre látogattam. Majd vettem egy sört. Ami nagyon színpatikus volt a hellyel kapcsolatban, hogy betétdíj fejében lehetett műanyagpoharat vásárolni, amit a későbbiekben fel lehetett használni. Szerintem más szórakozóhelyek is példát vehetnének erről a megoldásról.

Az első koncert 18:40-kor kezdődött, ekkor a svéd Diabolical csapott a húrok közé. Ők inkább a death metal vonalat képviselik. A kezdésük idején néhányan lézengtek a hangosító pult környékén, de a második számuknál már folyamatosan érkeztek az érdeklődők, és egyre közelebb merészkedtek a színpadhoz. A 20 perces műsoridejük végére egész barátságos légkör alakult ki a nézőtéren, amikor az utolsó dalaikat játszották. Ezzel kellőképp bemelegítették az estét. Színpadi díszlet nem volt, csak a zenekar logója látszódott a kivetítőn. A hangosítás is teljesen rendben volt (mindhárom zenekarnál). Elérkezett számomra a várva-várt esemény, ugyanis Magyarországon először színpadra lépett a norvég Kampfar! Igaz, nem ez volt az első alkalom, hogy élőben láttam őket, mivel még 2012. október 31-én Bécsben, a Viper Room-ban volt szerencsém hozzájuk. Számomra toronymagasan ők vitték el az estét, s ezt nem elfogultságból mondom!
A Kampfar mozgatta meg leginkább a közönség sorait, ráadásul ez a fellépésük nem kizárólag a legfrissebb, Profan lemezük bemutatója volt, hanem egyfajta "best of” műsorral készültek.
Hallható volt a Djevelmankt albumról a Mylder és az Our Hounds, Our Legion. Megkaptuk a Fra Underverdenen-ről a Troll-t, a Død og Trolldom-ot, a Kvass-ról volt a Ravenheart, ráadásul a személyes kedvencem is elhangzott: a Mellom Skogkledde Aser-ről a Hymne.
Dolk az egész koncertet megállás nélkül végig mozogta. Az első daloknál még bőrkabátban, majd ujjatlan mezben, végül már azt is levette. A szegecselt alkarvédő helyett mind két kezén bőr alkar és csuklóvédőt viselt.
Zárásként annyit tudnék mondani, amit már korábban is megtettem, véleményem szerint a Kampfar vitte el a hátán ezt a turnét!Végül a főzenekar, a Borknagar következett, akiknek ez volt a Winter Thrice lemezük lemezbemutatója.
A mai Borknagar-ral kapcsolatban kicsit nehéz dolgom van. Ugyanis a zenekar már teljesen más vonalon mozog, mint ahogyan azt a '90-es években elkezdték. Már teljesen más közönségrétegnek szóló alkotásokat hoznak össze, ami szonban a maga nemében kimagaslóan jó, ahogy az a különböző kritikákban is olvasható. Viszont, akik az ősi értékeket keresik a mai Borknagar-ban, nos ők ne várjanak semmit a Winter Thrice albumtól.
A koncertjükkel kapcsolatban is elmondható, hogy a probléma gyökere itt leledződik. Azaz, hogy egy black metal banda után, amely megmozgatta a közönséget, az ember fel van pörögve, így egy sokkal visszafogottabb, lassabb témákkal operáló progresszív metalban utazó zenekar nem feltétlenül tudja lekötni a fifyelmet. Remélem, érthető mi ezzel a gond!
Azt persze el kell ismerni, maga a koncert nagyon színvonalas volt és jól is működött volna, ha egy progresszív metal fesztivál lett volna ez a rendezvény. Míg a Diabolical és a Kampfar megmozgatta a közönséget, addig a Borknagar inkább egy utazásra invitálta őket, ami számomra nem működött. Ha nem ebben a sorrendben léptek volna fel a zenekarok, akkor más összképet kapott volna a műsoruk is.Összességében azonban elégedetten távoztam, s köszönet illeti a Hammer Concerts-et, hogy elhozta ezt a turnét Magyarországra!

A videókat Eduard Savkin készítette!
Eszaki_unnep_a_Barba_Negraban
Írta:
Krigare
2016. április 27., szerda, 10:08
Facebook:
nascence 2016. április 29., péntek, 16:48
nascence
Csatlakozott:
2010. november 27.
Hozzászólások: 1004
A Kampfar hihetetlenül energetikus volt...ennek ellenére kicsit sajnáltam őket, mert nekem úgy tűnt, hogy alig van ember a nézőtéren...és ez így is volt a fellépésük közepéig.

A Borknagarral kapcsolatban pedig nem értek egyet teljesen...valóban black banda volt az elején....szerintem csak azokat nem tudta megmozgatni, akik nagyon ragaszkodnak a régi vonulathoz...én teljes mértékben élveztem az újabb számokat is.

A három énekes, főleg Vortex és persze a Solefaldos srác (billentyűs itt) is nagyon jót tett a koncertnek. Igaz a közepén kicsit megijedtem, hogy nyugdíjas tempóba megy át innentől a műsor, amikor Vortex székre kényszerült (whistle)

Höhöhö, a videó pont mellettem készült...
Koncertek
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
Three Days Grace, Halestorm
június 11.,
Budapest Park
Sum 41
június 12.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.075 seconds to render